Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

Norvégokat oda-vissza: Eb-résztvevő Magyarország

Norvégokat oda-vissza: Eb-résztvevő Magyarország

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon: a csütörtöki, 1-0-ás idegenbeli sikert követően vasárnap hazai pályán 2-1-re múlta felül Norvégiát pótselejtezőn, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os kontinensviadalra.

Beteljesült álom: 44 év után újra foci-Eb-n!

Megtört az 1972 óta tartó átok. A nemzeti tizenegy pótselejtezőn, Norvégián kettős győzelemmel túljutva kiharcolta az Eb-részvétel jogát. A magyar játékosok 2016-ban végre nem a tévé előtt nézik majd a kontinenstorna eseményeit, amit jövő év június 10-től egy hónapon át rendeznek Franciaországban.

A mérkőzés ugyanúgy meglepetések erdejében indult, mint az oslói találkozó. Az akkori kleinheisleres kezdésre Bernd Storck rápakolt még párat, kezdőbe rakta az ifista Nagy Ádámot a hazai Eb-pótselejtező-visszavágóra, de ami még ennél is durvábbnak tűnt, hogy Szalai helyén nem Böde, nem Nikolics és nem Németh Krisztián kezdett (a kansasi csatár nem is volt ott a kezdőben), hanem Priskin Tamás, aki a válogatottban az északírek elleni nyitány óta nem talált be.

 

De az járt jól, aki bízott Storckban (aki jobbszélsőként játszatta Dzsudzsákot, baloldalon Lovrencsicset), hisz alig telt el pár perc, Priskin Kádár kiugratása után labdával együtt lefutotta Forrent, és visszahúzta mellette a labdát, majd felcsavarta azt a hosszú felsőbe. 1-0 ide, összesítésben már kettő!

Priskin továbbra is elemében maradt, folyamatosan megjátszható volt, és hol egyik, hol másik szélen is felbukkant.

A 27. percben Aleesami került hatalmas helyzetbe, de közeli lövésnél a 101. válogatottságával a magyar rekordot beállító Király jól zárta a szöget. Szűk tíz perccel a vége előtt növelhette volna előnyét a magyar csapat, de Kleinheisler tökéletes beadását Lovrencsics a kapu mellé fejelte. A félidő utolsó percében - akárcsak Oslóban a végjátékban - a kapufa mentette meg a magyar csapatot, Hovland fejese csattant a bal oldali lécen.

A félidőben cseréltünk, a sokat melózó Elek Ákos lejött, helyén megint egy meglepetésember, Pintér Ádám.

A fordulást követően úgy tűnt, a három napon belüli három félidő rengeteget kivett a magyar csapatból, sorozatban érkeztek a veszélyes norvég beadások Király kapuja elé. Nem sokra futotta a magyarok erejéből, de Dzsudzsák az 58. percben egy hatalmas sprintet kivágott, Priskin góljához hasonlóan betört, de az ő lövése - amely megpattant egy védőn - a keresztlécen csattant.

A magyarok energiatartalékai látványosan megcsappantak, de mind a középpályán, mind a védelemben hősiesen kisegítették egymást. Az ellentámadásokat általában már csak egy-egy ember vezette, egy ilyen végén a 72. percben Dzsudzsák kis híján betalált. Negyed órával a vége előtt egy szerencsés, megpattanó lövésből hatalmas helyzetbe került Pedersen, de újra Király akadályozta meg a vendégeket a gólszerzésben.

Az utolsó 15 percben a norvégok már mintha kissé hitehagyottá váltak volna, a mérkőzés és a párharc pedig a 83. percben Henriksen szöglet utáni öngóljával végleg eldőlt. Nem sokkal később éppen Henriksen még szépített, de ez már nem befolyásolta a továbbjutást.

Eb-pótselejtező, visszavágó:


Magyarország-Norvégia 2-1 (1-0)

Groupama Aréna, 22 000 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Továbbjutott: Magyarország kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.
gólszerzők: Priskin (14.), Henriksen (83., öngól), illetve Henriksen (87.)
sárga lap: Nagy Á. (72.), Böde (81.), illetve Johansen (11.), Forren (65.)
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Elek Ákos (Pintér Ádám, a szünetben) - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László (Németh Krisztián, 75.), Nagy Ádám, Lovrecsics Gergő - Priskin Tamás (Böde Dániel, 62.)
Norvégia: Örjan Nyland - Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Even Hovland, Haitam Aleesami - Alexander Tettey - Per Ciljan Skjelbred (Jo Inge Berget, 80.), Stefan Johansen, Martin Ödegaard (Pal André Helland, a szünetben), Mohamed Elyounoussi (Marcus Pedersen, a szünetben) - Markus Henriksen

Háttér

Jó leírni, hogy már a múlt része: a magyar labdarúgó-válogatott 1986 óta nem vett részt világeseményen, kontinensviadalon utoljára 1972-ben volt. Irapuato óta Irányította a válogatottat – persze a magyar edzők mellett – holland (Erwin Koeman) és német tréner (Lothar Matthäus) is, de az eredmény minden esetben ugyanaz volt: kudarc. A Magyar Labdarúgó Szövetség próbálta megtalálni a helyes utat, és rengeteg, labdarúgást segítő elemet emelt be a rendszerbe:

  • épültek az akadémiák;
  • a színvonalasabb hazai bajnokság érdekében többször átszervezték az első osztály rendszerét;
  • a parlament döntése nyomán becsatornázták a TAO-támogatást a klubok büdzséjébe;
  • szigorítottak az edzőképzés feltételein.

Még lehetne folytatni a sort, de az egyértelmű, hogy a változtatások nem lendítettek nagyot a honi futball szekerén. Ezt támasztja alá a válogatott statisztikája is: 1986 óta a különböző világeseményeken való részvételért harcoló nemzeti tizenegy csak az utóbbi években teljesített csoportjában 50 százalékos mérleg felett a megszerezhető pontok arányában – a legjobb, 63 százalék feletti eredményt a 2012-es Eb-kvalifikációk során Egervári Sándorral érte el a válogatott.

A magyar labdarúgó-válogatott selejtezőkön elért eredményei

Ezzel együtt, hiába stabilizálta magát a válogatott az európai középmezőny alján-közepén, ez nem társult eredménnyel. Az igazi remény akkor csillant fel a szurkolók, a vezetők és minden labdarúgást szerető szemében, amikor az UEFA 2008. szeptember 25-én döntött arról, hogy 2016-os kontinensviadalra már huszonnégy csapat kvalifikálhatja magát.

A magyar labdarúgó-válogatott helyezése a FIFA-világranglistán

Tudatosság, hitelesség, szervezettség

A végül beteljesült célhoz vezető út hosszú és rögös volt. A nemzeti együttes a selejtezősorozat során három szövetségi kapitányt fogyasztott el. Tavaly szeptember óta a magyar válogatott (és a közvélemény) a már sokat hallott „na, majd most” jelmondattal és Pintér Attilával indult neki a 2016-os Eb selejtezőinek. A korábbi soproni, ferencvárosi, majd győri tréner által csak tolódónak vagy harapósnak nevezett válogatott számtalan összetartással és elképesztő mennyiségű játékos megtekintésével próbált minél jobban felkészülni az előtte álló sorozatra. Ám az eredmény elmaradt, 2014. szeptember 7-én, az első hazai mérkőzést győztes állásból elvesztette a csapat Észak-Írország ellenében. Pintér Attilát menesztette a szövetség, és jött – az újságírói szakma szerint is – az utóbbi évek leghitelesebb figurája, a felnőtt edzőként azonban zöld fülű Dárdai Pál. A jelenleg a Hertha BSC vezetőedzőjeként dolgozó szakember már rögtön az első sajtótájékoztatóján levette a lábukról a médiumok munkatársait és a nagyközönséget. Többen több helyen a megbízható jelzővel illették az érkező kapitányt, aki professzionális és racionális gondolkodásával illetve a Németországban szerzett tudásával kisebb csodát tett. Öt mérkőzés alatt tizenegy pontot szerzett a válogatott.

Az Észak-Írországtól elszenvedett vereség után, október 11-én Bukarestben egy szervezett csapat lépett pályára, amely Dzsudzsák Balázs találatának köszönhetően 1972 után újra gólt lőtt Romániában, és egy ponttal távozott.

Október 14-én hoztuk a kötelezőt, egy szerény, de annál fontosabb győzelmet Feröer otthonában. És még a tavalyi év végén, karácsony előtt kaptunk egy kis drámát a nyakunkba. Persze mindezt jó értelemben véve, ugyanis november 14-én Gera Zoltán utolsó percekben szerzett fejesével vertük itthon Finnországot.

Idén március 29-én volt talán Dárdai legvitatottabb mérkőzése, Görögország ellen. A találkozó után több újságíró is úgy vélekedett, hogy egy nyerhető mérkőzésen szereztünk egy pontot. Majd júniusban, Finnországban újra jött a dráma. Dárdai utolsó mérkőzésén Stieber Zoltán lövése hozta el az eufóriát és az egygólos győzelmet az északi csapat ellen.

A Hertha BSC azonban ezután visszarendelte  az ország által már-már istenként tisztelt szakembert Berlinbe, az MLSZ pedig úgy döntött, a megüresedett székbe – Dárdai ajánlásával – Bernd Strockot, az U21-es válogatott szövetségi kapitányát, az MLSZ stratégiai főnökét ülteti le. A német trénernek az előző sikerek miatt nem volt könnyű dolga, hogy megkedveltesse magát, mindenesetre a szigorú tekintetű kapitány megtette a tőle telhetőt:

  • hazai pályán gól nélküli döntetlent játszottunk Romániával.
  • egy, a hosszabbításban kapott elkerülhető góllal 1-1-es eredményt értünk el Belfastban.
  • itthon nagy nehezen Böde Dániel két góljával fordítva vertük 2-1-re a feröeri csapatot.
  • az utolsó mérkőzésen, Görögországban amolyan sörmeccsen kaptunk ki 4-3-ra, és az előzetesen a német vonal által beígért, harmadik helyen fejeztük be a selejtezősorozatot.

Mikor már úgy tűnt legjobb csoport harmadikként utazhat a csapat Franciaországba, jöttek a törökök és a kazahok, és közbeszóltak. Előbbi együttes Selcuk Inan góljával, emberhátrányban megverte az addig parádézó (Hollandiát oda-vissza verő) Izlandot, utóbbi tizenegy pedig addigi se kép, se hang játéka után, idegenben múlta felül a letteket. Az eredmények szerencsétlen alakulása miatt nem Magyarország, hanem Törökország jutott ki egyenes ágon az Európa-bajnokságra.

Jöhetett tehát a pótselejtező Norvégiával. Az első mérkőzésre Oslóban került sor, ahol meglepetésre a felnőtt válogatottban debütáló Kleinheisler László góljával megszereztük a győzelmet.

A norvég döbbenet után jöhetett a visszavágó a Groupama Arénában. S elértük tehát az áhított célt: a magyar válogatott negyvennégy év után újra Európa-bajnokságon játszhat 2016-ban.

Szép volt, fiúk! Egy generációt tettetek boldoggá!

Így ünnepelték az Eb-re jutást a Groupama Arénában

A magyar válogatott vasárnap este 2–1 legyőzte Norvégia legjobbjait, ezzel pedig kijutott a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra.

 

Megtekintések: 137

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál –nak.

Csatlakozzon a(z) Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál hálózathoz

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 18, 2015-on 6:07pm-kor

Meddig juthat az Eb-n a magyar válogatott?

2015. november 18., szerda 17:28
A magyar válogatott kitett magáéért a selejtezőkön, Eb-re jutást ünnepelhetett csapat
-----
Jövő nyáron Franciaországban 24 csapat mérettetik meg majd a kibővített labdarúgó Európa-bajnokságon, köztük a magyar nemzeti tizeneggyel.
--------
De kik a favoritok, kik a titkos esélyesek és meddig juthat a mi válogatottunk?
****

A svédek és az ukránok pótselejtezős továbbjutásával kedd este kialakult a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság 24-es mezőnye. A létszámot felduzzasztották és a korábbiakhoz képest plusz nyolc csapatnak adtak lehetőséget, hogy megmutassa magát. Hat négyes csoport lesz, melyekből a két első és a négy legjobb harmadik jut majd tovább, így a csoportbeosztást a harmadik kalapból váró magyar csapat egy szerencsés sorsolással és egy pontgazdag harmadik hellyel akár tovább is léphet majd. Ehhez tulajdonképpen 8 csapatnál kell jobbnak lennünk Franciaországban, amely jelenleg nem papírforma. Ugyanakkor érdemes eljátszani az esélyekkel.

Ki lehet az Európa-bajnok?

Nyilván ez lenne a legfontosabb kérdés egy kontinensviadal előtt, ha a magyar csapat nem törte volna meg a több évtizedes böjtöt. Azért érdemes megvizsgálni az erőviszonyokat, főleg annak tudatában, hogy mi valószínűleg ebbe a kérdésbe nem fogunk beleszólni.

Nyárig még alakulhatnak, formálódhatnak ugyan a nemzeti csapatok, és lehetnek nagy hiányzók a tornán, de a rangsor már most is felállítható. A FIFA novemberi világranglistáját európai csapatok vezetik, a belgák az elsők, a németek a másodikok, rajtuk kívül még a portugálok, a spanyolok, az angolok és az osztrákok vannak az első tízben.

Hétfő délutánra minden sportújságírót behívtak a futballszövetség székházába, hogy azok meghallgathassák „a közlést”. Ami nem más, mint hogy Storck marad, a nyári Eb idejére pedig rehabilitálják Dárdai stábját is. Erről több azonban nem derült ki. A premizálás rendje szerint lesz olyan játékos, aki 1-3 millió forintot kap, de lesz olyan, aki ennél sokkal-sokkal többet. De a válogatott, amelynek üzemeltetése 800 millió forint egy évben, Csányi Sándor állítása szerint egyetlen forint hazai költségvetési forrást sem emészt fel.

Jelenleg a legerősebb, legtapasztaltabb kerettel a franciák, a németek és a spanyolok rendelkeznek, talán ezek a legkompaktabb csapatok is. A németek nyerték csoportjukat, bár – rájuk nem jellemző módon – több pontot is elhullajtottak. Náluk remek generációk követik egymást, de most is sokat kísérleteztek a világbajnoki győzelmet követően, talán ennek tudható be a két selejtezős vereségük is. A Brazíliában győztes csapatból szinte senki sem „öregedett ki”, csupán a kapitány, Philipp Lahm akasztotta szögre a válogatott csukát.

A spanyolok a kvalifikáció végére lendültek bele, rajtuk a pocsék világbajnoki szereplés miatt nagyobb lesz a nyomás, de játékosaikra ők sem panaszkodhatnak; Xavi ugyan már nincs, de ott van még Iniesta, Fabregas, Javi Martínez, Isco vagy éppen Diego Costa. Mély merítési lehetősége van Vicente del Bosque kapitánynak.

A franciák pontjai nem számítottak bele csoportjuk végeredményébe, lévén ők a házigazdák (csak a világranglistapontok miatt játszottak „fantomként” selejtezős ellenfeleikkel), de a meccseknek köszönhetően felépíthették a csapatukat. 1998-ban a hazai vb-t is behúzták, és most a párizsi események újra összehozhatják a francia népet, ami komoly erőt adhat Lloriséknak. Olyan kaliberű sztárjaik, mint a világbajnoki cím megszerzésekor voltak, már nincsenek, ellenben akárcsak a németeknél, az ő akadémiáik is ontják a jobbnál jobb labdarúgókat, így remek képességű játékosokból válogathat Didier Deschamps; egy Pogbát, Ribéryt, Varane-t mindenki szívesen látna az együttesében.

Ki a titkos favorit?

Minden egyes nagy torna előtt elmondják, hogy a „kiscsapatok” valószínűleg nem szólnak bele a végső küzdelmekbe, de a dánok 1992-es és a görögök 2004-es meglepetésgyőzelme után érdemes más szemüvegen keresztül nézni a kontinenstorna esélyeit. A selejtezők üde színfoltjai az osztrák és az angol válogatottak voltak. Szomszédaink utolsó kilenc(!) meccsüket megnyerték, négyet rúgtak például Stockholmban. David Alaba, a Bayern München balhátvédje a csapatuk motorja, érdekes módon hazája nemzeti csapatában szinte irányító középpályást játszik, ez is mutatja, mennyire bíznak benne. De több, rutinos játékosukra is érdemes odafigyelni, ilyen a szabadrúgás-specialista Zlatko Junuzovic a Werder Bremenből, vagy a gólfelelős baseli Marc Janko.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor azt szeretné, ha a továbbiakban is fejlődne a magyar válogatott, amely számára a jövőben a rendszeres Európa-bajnoki részvétel lenne a minimális elvárás.

Az angolok már rég nem azt a kategóriát képviselik, akik első pillantásra komoly ellenfelei lehetnek a világversenyeken a legjobbaknak, de talán a remek selejtezős szereplés most önbizalmat ad Roy Hodgson fiainak. Igazi nagy sztáruk már csak egy maradt, Wayne Rooney azonban egymaga kevés lesz a nagy dobáshoz. Ellenben a szigetországban is elég jól összeállt a csapat, a Premier League adta rutin és felkészültség pedig aranyat érhet a nehéz helyzetekben.

A belgákat már a brazíliai világbajnokságon is a titkos favoritok közé sorolták, most sincs ez másképp. Ők is nyerték a csoportjukat, csapatuk magját pedig évek óta ugyanazok a játékosok alkotják. A belga „aranygeneráció” olyan spílerekből áll, mint Eden Hazard, Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Thibault Courtois, Marouane Fellaini és Kevin de Bruyne, akiért idén csillagászati összeget fizetett ki a Man City.

Kire érdemes még odafigyelni?

Az olaszokra mindig. Ők általában bukdácsolnak a kvalifikáció során, majd virítanak egy nagyot a tornákon: vagy dicstelenül, lehajtott fejjel, korán hazakullognak, vagy a végelszámolásnál is ott vannak. Brazíliában és Dél-Afrikában a világbajnokságon lebőgtek, a német vb-t megnyerték, a lengyel–ukrán közös rendezésű Eb-n pedig a döntőig meneteltek. Jó hír nekik, ha a kontinensen kell maradni, mostanában az európai tornákon jól megy nekik. Na, ők azok, akik igazi sztárok nélkül maradtak, ha csak Buffont nem számoljuk a kapuban, de ő sem lesz már fiatalabb.

A portugálok Cristiano Ronaldóval mindig nagy tervekkel vágnak neki a megmérettetéseknek, ha kijön nekik a lépés, akkor sokáig juthatnak, de ehhez a Real Madrid sztárjának sokat kell hozzátennie. Az oroszok szeme előtt már a 2018-as hazai rendezésű világbajnokság képe lebeghet, le is cserélték Capello mestert a kispadon, aki nem igazán a jövő csapatát építgette. Elvileg a francia tornára már egy ütőképes csapattal kell hogy érkezzenek. A lengyelek gárdája is nagyon egyben van most, őket Robert Lewandowski és a remek csapategység repítheti minél tovább – magyarként legalábbis ebben reménykedünk.

Ezek meg kik?

Albánia egy Európa-bajnokságon? És Észak-Írország meg Wales? Sőt, itt van Izland is. Mindegyikük remekül muzsikált a csoportjában, pótselejtezőt sem kellett vívniuk, nem egyszerű besurranókról van tehát szó. Mindenesetre furcsa lenne, ha a lendületük a kontinensviadalon is kitartana, de a modern fociban már senki sem epizodistaként képzeli el a szerepét, ha már lehetőséget kapott rá, hogy megmutassa magát a fél világnak.

Ők miért nincsenek ott?

Ez a selejtező-sorozat nem a hollandokról szólt. Mindig arról voltak híresek, hogy csont nélkül nyerik a kvalifikációs sorozatokat, most pedig nagyon lebőgtek, miközben két éve Brazíliában még elődöntőt játszottak. Hiába Van Persie, Robben és Sneijder, valami most nagyon nem klappolt és a kapitányváltás sem segített az Oranjén. Ők mindig jó tornacsapatok voltak, hiányozni fognak az Eb-ről. Érdekes, hogy az ő csoportjukból jutott ki egyenes ágon három gárda is, Csehország, Izland és hollywoodi forgatókönyv alapján Törökország (ennek mi akkor nagyon nem örültünk).

Az Európa-bajnoki részvételt pótselejtezőn kivívó magyar labdarúgó-válogatottban 37 játékos lépett pályára a kvalifikációs sorozat 12 mérkőzésén. (MTI)

Szerbia szereplése megint csalódást okozott, bár balhéktól sem volt mentes a mostani „menetelésük”, gondoljunk csak az albánok elleni drónröptetésre, melynek pontlevonás lett a következménye. Az a nemzet, amely a Chesea-nek, az Internek, a Manchester Citynek ad játékosokat megint lemarad az aktuális nagy tornáról. De megszokott szereplőnek számított az Eb-ken, vb-ken még Dánia és Görögország is, most azonban nekik sem sikerült a kijutás.

És a legfontosabb, hol a mi helyünk?

Ha a papírformát nézzük, akkor a futottak még kategóriában, ám ha valaki, akkor a magyar válogatott mindenféle lelki teher nélkül, felszabadultan játszhat. Ráadásul szerencsések is vagyunk, hiszen a harmadik kalapba kerültünk, így mindenképpen játszunk olyan nemzeti csapattal is, amely ellen lehet reális esélyünk a győzelemre, pontszerzésre – sőt, a lebonyolítás szerint a harmadik kalapos a negyedik kalapossal kezd, így egy első körös győzelem lendületet adhatna a srácoknak a továbbiakban, és persze tovább fűthetné a hazai focilázat is. Egy mázlista sorsolás esetén pedig talán még a négy továbbjutást érő harmadik hely egyikére is odaérhetünk. A nagy derbik azonban elkerülnek minket, hiszen egy kalapban vagyunk a románokkal és szlovákokkal, sőt, a lengyelek elleni „barátságos meccs” is ezen ok miatt nem jöhet össze.

Akkor számoljunk. A hat csoportból a négy legjobb harmadik is továbblép, azaz ha nyerünk egy meccset és elcsípünk egy döntetlent, akkor elérhetjük a nyolcaddöntőt. Mi a harmadik kalapból indulunk, tehát a negyedikből hozzánk sorsolhatják Törökországot, Írországot, Izlandot, Walest, Albániát és Észak-Írországot. Az északíreket ismerjük, őket nem tudtuk legyőzni a selejtezőcsoportunkban. A többiek közül egyik sem verhetetlen, talán Albánia a legsebezhetőbb, de semelyik negyedik kalapos lehetséges ellenfél ellen sem biztos favorit a magyar válogatott. A második kalap csapatai közül talán Ukrajna lenne a legjobb ellenfél, a többi túl erősnek tűnik, az elsőből meg teljesen mindegy, kit kapunk. Egy kis szerencsével, hatalmas szívvel és fegyelmezett játékkal akár a nyolcaddöntő is elérhető, ehhez nyolc csapatnál kell jobbnak lennünk, ami valljuk meg, most nem tűnik reálisnak. A december 12-i sorsolás sok kérdésre választ ad majd, nagyon fontos lesz a szerencsefaktor.

Tulajdonképpen ez az Eb-szereplés nekünk ilyen hosszú idő után ajándék, de olyan ajándék, melyet nem ingyen kaptunk, keservesen megküzdöttünk érte, de azért a 24 csapatos lebonyolítási forma kellett a kvalifikációhoz. A norvég meccs után úgy tűnt, ezek a fiúk nem elégednek meg a statisztaszereppel, de egy kontinensviadalon az akarat nem biztos, hogy elég lesz. Bízzunk Storck kapitányban, aki a pótselejtezőn már megvillantotta taktikai érzékét, és a felszabadultságban, amely a fiúkat kell hogy jellemezze a tornán.

És most végre a magyar szurkolónak sem kell kedvencet választania egy Európa-bajnokságon...

1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália, Belgium
2. kalap: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna
3. kalap: Csehország, Svédország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Magyarország
4. kalap: Törökország, Írország, Izland, Wales, Albánia, Észak-Írország

A csoportok beosztását december 12-én sorsolják. A kvartettek első két helyezettje mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 18, 2015-on 12:34pm-kor

A Lazio vinné a magyar válogatott védőit?

A Lazio vinné a magyar válogatott védőit?

Olasz lapértesülés szerint a Lazio csapata a magyar válogatott két védőjét, Guzmics Richárdot és Lang Ádámot is kinézte magának. A fővárosi klub mindenképpen szeretné megerősíteni a védelmét, a Wisla Krakków és a Videoton hátvédje pedig ideális opció lehetne a számukra – számol be a csakfoci.hu.

A magyar válogatott Norvégia elleni győzelmével vasárnap 44 év után jutott ki az Európa-bajnokságra.

Az egyik olasz lap, a iltempo.it információi szerint a Serie A egyik meghatározó csapata, a Lazio ennek apropóján is figyelt fel a nemzeti együttes két védőjére, a Wisla Krakków csapatát erősítő Guzmics Richárdra és a Videoton hátvédjére, Lang Ádámra.

Az oldal cikke szerint a fővárosiak a holland bekk, Stefan de Vrij kidőlése miatt a télen mindenképpen szeretnének védőt igazolni, a két játékos pedig opció lehet a hátvédsor megerősítésére, rajtuk kívül azonban a portál szerint még több másik jelöltje is van a klubnak.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 18, 2015-on 12:24pm-kor

Válogatott: ennyi pénzt kapnak az Eb-részvételért a játékosok

Csányi Sándor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2016-os kontinenstorna végéig Bernd Storck látja el a szövetségi kapitányi feladatokat.

Csányi Sándor elmondta, hogy az Eb-részvételért 12 millió eurós (átszámítva 3.6 milliárd forintos) jutalmat ad az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), ehhez a tornán még jöhetnek bónuszok. Ennek az egyharmadát osztják szét a magyar válogatott játékosai és a stáb tagjai között.

Ebbe beletartozik mindenki, aki az Eb-selejtezős sorozat ideje alatt egyszer is tagja volt a magyar válogatott bő keretének. Ez 75 játékost jelent, a szám még Csányi Sándort is meglepte. Differenciált elosztás van, a kezdők, a cserék és a kerettagok esnek más-más besorolás alá. A szerzett gólok nem befolyásolják az összeget.Általánosságban a győzelemért jár pénz a csapatnak, a döntetlenért annak harmada. A vereségért nem fizetnek. 

Vági Márton, az MLSZ főtitkára hozzátette, hogy egy játékos maximum 40 millió forintot kap, a legkisebb összeg 1–3 millió forint.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 18, 2015-on 9:06am-kor
2015. 11. 16. 11:03

Az aki megteheti, annak így lehet majd jegyhez jutni az Eb-n !!!

A jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság 51 mérkőzésére összesen 1,8 millió jegyet bocsátottak, bocsátanak áruba.

A belépők árait négy kategóriába sorolták, a csoportszakaszra szóló legolcsóbb jegy 25 euróba (7800 forint), míg a döntőre a legdrágább 895 euróba (278 ezer forint) kerül.

A jegyértékesítés menete:

2015. június 10.-július 10.:

Az európai szövetség internetes platformján keresztül egymillió belépőt kínáltak megvételre. 11,26 millió igénylés érkezett, ezek közül 1,2 millió a döntőre. A szerencsések sorsolás útján jutottak jegyhez, s erről e-mailben már értesítést kaptak.

2015. december 14.-2016. január végéig:

A december 12-i sorsolást követően minden résztvevő nemzet szövetsége megkapja a jegyek 20 százalékát az adott stadion befogadóképességéhez képest - ez összesen körülbelül 800 ezer belépőt jelent. Ebben az időszakban a magyar szövetségnél lehet majd jelentkezni a magyar válogatott mérkőzéseinek belépőire.

2016. február:

A szerencsés igénylőket e-mailben értesítik.

2016. március-április:

Az európai szövetség online jegybörzéje. A jegyhez jutottak itt cserélhetnek, vagy adhatják vissza azt a belépőjüket, amelyet mégsem akarnak felhasználni.

2016. május:

Az európai szövetség kiküldi a jegytulajdonosaknak a belépőket.

2016. június 10.-július 10.:

Labdarúgó Európa-bajnokság Franciaországban.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 18, 2015-on 8:51am-kor

EURO-2016 – Magyarország a harmadik kalapba kerül a sorsoláson

EURO-2016 – Magyarország a harmadik kalapba kerül a sorsoláson

Eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a harmadik kalapba kerül majd a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokság december 12-én sorra kerülő párizsi csoportsorsolásán, ugyanis Írország jutott tovább Bosznia-Hercegovinával szemben a pótselejtezős párharcból.

A kijutott csapatokat az úgynevezett UEFA-együttható alapján sorolják a kalapokba.

Ahhoz, hogy Bernd Storck együttese, amely a norvégokat kettős győzelemmel múlta felül a pótselejtezőn, ne a leggyengébb, negyedik kalapba kerüljön, az kellett, hogy legalább egy nem kiemelt csapat is megnyerje playoff-os párharcát, és ez Írország hétfő esti sikerével megvalósult.

Az európai szövetség (UEFA) korábbi tájékoztatása szerint a legjobbak közé került a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, a világbajnok Németország, a világranglista-vezető Belgium, továbbá Anglia és Portugália. A házigazdák biztosan az A csoportban kapnak majd helyet.

A második kalapba a legutóbbi tornán ezüstérmes Olaszország, valamint Oroszország, Svájc, Ausztria és Horvátország került. Egy hely még szabad, oda a pótselejtezőben érdekelt csapatok közül Ukrajna kerülhet, ha nem jut tovább, akkor Csehországot sorolják be hatodiknak.

Izland, Wales, Albánia és Észak-Írország biztosan a negyedik kalapban lesz, de Csehországon kívül Lengyelország, Románia, Szlovákia és Törökország pozíciója csak a pótselejtezők keddi zárása után, a további kijutók függvényében derül majd ki.

Az együtthatókat a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadóak. Magyarországnak pillanatnyilag 27,142 pontja van.

HozzászólásokHorváth Zsolt által a November 16, 2015-on 7:19pm-kor

Azért, a látottak alapján, nekem nincs hurrá optimizmusom!

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 16, 2015-on 5:55pm-kor

Térképen mutatjuk, ki jutott ki eddig a foci Eb-re

Térképen mutatjuk, ki jutott ki eddig a foci Eb-re

53 válogatott kezdte a csatározásokat 23 kijutó helyért. 20 már elkelt, hatan még versenyben vannak.

Milyen társaságba jutott a magyar válogatott?

2016-ban először rendeznek 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnokságot, így jócskán megnőtt az esélye annak, hogy a gyengébb válogatottak is kijussanak. Először lesz kint például Albánia, ám vannak erős kimaradók is – főként Hollandia hiányozhat majd sokaknak az Eb-n.

A térképen kékkel van jelölve a már kijutott 20 ország, valamint a rendező Franciaország, amely válogatottja automatikusan Eb-résztvevő. A 20 kijutott csapat között ott van Magyarország is, amely 44 év után játszhat újra Eb-n – ez lesz a magyar csapat harmadik kontinenstornája. A magyaroknak egy bronzérmük (1964) és egy negyedik helyük (1972) van.

Szlovákia először jutott ki Eb-re, igaz, Csehszlovákia részeként háromszor kint voltak, az 1976-os Eb-győztes szövetségi válogatottban pedig több volt a szlovák, mint a cseh játékos.

A fennmaradó három helyért a világoskékkel jelöltek csapnak össze, hétfő este Írország Bosznia-Hercegovinát fogadja (az első meccsen 1-1), majd kedd este Szlovénia és Ukrajna (0-2) , illetve Dánia és Svédország (1-2) csap össze.

A térképen pirossal jelölt országok nem képviseltetik magukat a kontinenstornán. 

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 16, 2015-on 5:29pm-kor

Böde Dániel: „Pofára esett mint a zsíros kenyér”

A Nemzeti Sport Online videóján őszintén vall a tegnapi meccsen csereként beállt Böde Dániel, a százkilós veszedelem, aki nem sokat teketóriázott, amikor meg akarta állítani a norvégok kontráját. A valóban elég látványos, ugyanakkor tényleg nem éppen lovagias jelenet azóta számos mémet ihletett meg. 

És a jelenet hozzá, néhány feldolgozásban:

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 16, 2015-on 5:18pm-kor
Több mint 2,5 millióan nézték a norvégok elleni meccset
2015. november 16. 13:42

Az M4 Sport történetének legnézettebb műsora lett a vasárnap esti Magyarország-Norvégia Európa-bajnoki pótselejtező labdarúgó-mérkőzés - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak: "történelmi nézőszámot hozott a történelmi mérkőzés", amelyen a magyarok 44 év után harcolták ki a kontinensviadalon való részvételt. Egyúttal bejelentették, hogy kizárólag az M4 Sport közvetíti a magyar csapat mérkőzéseit a 2016-os Európa-bajnokságról.

Hangsúlyozták, hogy az M4 Sport a vasárnapi közvetítés ideje alatt ezúttal is a legnézettebb adó lett, 2 millió 578 ezer néző kapcsolt a közszolgálati sportcsatornára a Nielsen Közönségmérés adatai alapján, tehát még annál is többen, mint a szintén kiemelkedő nézettségű november 12-ei norvég-magyar pótselejtező alkalmából.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a vasárnap esti találkozón 2-1-es magyar győzelem született, így a nemzeti válogatott 3-1-es összesítéssel jutott ki a 2016-os viadalra. Hozzátették, hogy az M4 Sporton a héten többször is megismétlik a mérkőzést: hétfőn 23 órakor, kedden 21.45-kor, csütörtökön 8-kor, valamint szombaton 10.30-kor.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a November 16, 2015-on 5:12pm-kor


„Nem érdemeltük meg a kijutást” – norvégok a pótselejtezőről


2015/11/16 - 15:10 

A norvég játékosok szerint az edző nem hibázott, de a szaksajtó szerint Per-Mathias Högmo húzásai miatt szenvedtek kettős vereséget Magyarországtól a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjében.

Az egyik legnépszerűbb norvég napilap, az Aftenposten online kiadása több cikkben is foglalkozott az általuk Eb-fiaskónak nevezett pótselejtezővel. A lap osztályozta a norvég futballistákat, 1–10-ig terjedő skálájukon négyen kaptak négyest, a többieket még kevesebbre tartotta (hárman kettest kaptak) az Aftenposten. Véleménycikkükben azt írják, Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány mindent kockáztatott és mindent elveszített.

Idézik a Dárdai Pál Herthájában futballozó Per Ciljan Skjelbredet, aki szerint közel jártak a továbbjutáshoz, de tudják, nem voltak elég jók. „Ürességet érzek” – mondta Skjelbred, akit meglepett, hogy a magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck három ponton is változtatott az oslói kezdőhöz képest. Skjelbred szerint tanulniuk kell a hibáikból.

A magyarok megérdemelték

A kapus szégyellte magát a magyarok elleni Eb-pótselejtezőt követően. Örjan Nyland az Aftenpostennek kijelentette, megérdemelten jutottak a magyarok az Eb-re. „Ugyan sok helyzetet kidolgoztunk, nem tudtuk értékesíteni ezeket, ezért nem érdemeltük meg, hogy jövő nyáron Franciaországba utazzunk” – mondta a kapus. Per-Mathias Högmo szövetségi kapitányt kritizálták a csapat összeállítása miatt, például azért, hogy nem volt klasszikus csatár a kezdőben és Martin Ödegaard, valamint Moi Elyounoussi személyében nagyon fiatalokat is játszatott. Ám Nyland úgy véli, hogy ez volt a lehető legerősebb tizenegy, amelyet pályára küldhetett a szakvezető.

Bíznak a stábban

A keret egyébként bízik Högmóban és a játékosok remélik, hogy vele készülhetnek a 2018-as világbajnokság selejtezőire is. „Folytatnunk kell a közös munkát. Ezúttal nem jött össze, de azért kell melóznunk, hogy ott legyünk a 2018-as vb-re tartó vonaton” – zárta szavait a német Bundesliga 10. helyén álló Ingolstadt hálóőre.

Nagyon csalódottak vagyunk – ezt már a vasárnapi meccsen szerepet nem kapó Alexander Söderlund mondta, miközben jött le a pályáról. Szerinte az oslói meccshez képest végrehajtott módosítások jól is elsülhettek volna. Hasonlóan vélekedett Tom Högli is, aki szerint támadóbb csapatot állított össze Högmo kapitány, aki felismerte, hogy a magyarok fejjátékban jók, de a földön tartva a labdát meg lehet verni őket. A vereség ellenére Högli szerint is teljes a bizalom az edzői stáb iránt.

A norvég válogatott a vereséget követően egyébként nem búslakodott: jó hangulatú vacsorán elbúcsúztatta a csapattól a 31 éves Tom Höglit. A játékos az első meccsen még szerepelt, majd a visszavágón nem, így 49 meccsel a háta mögött mondott búcsút a válogatottnak – írta a norvég lap.