Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

Éjszaka markáns hidegfront érkezik

2014. október 21., kedd 15:42

„Őszbe csavarodott a természet feje…”

A csillagászati ősz szeptember 23-án kezdődik.
(A déli féltekén e napon kezdődik a csillagászati tavasz.) Ettől kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél. A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszönt. A régi kelták és a kínaiak viszont már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét, náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje, annak eszmei közepét foglalta el. A kínai naptárban például az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart s az őszpont az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek aranyozzák be. Ez a virág, melyet Európa csak a XVIII. század végén ismert meg, a japánok és kínaiak „őszi rózsája” volt. Nyílásának ideje miatt e gondolatot Európa is átvette, így lett a krizantém őszszimbólum, a temetők halottak napi dísze nálunk is.

 

Éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal - közölte kedden az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az egész országra adott ki különböző szintű - első-, másod-, illetve harmadfokú - figyelmeztetéseket adott ki. A viharos széllökések miatt több megyére és a fővárosra a legmagasabb szintű, piros figyelmeztetést adták ki: akár 110 kilométer/órás széllökések is lehetnek.
 
A front előtt, az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos (70-80 kilométer/órás) szél, esetleg jégeső kíséretében. A front átvonulásával elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 kilométer/órásnál nagyobb széllökések is lehetnek.

Szerdán napközben is lehetnek viharos széllökések, de ekkor 90 kilométer/óra fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 milliméter csapadékra is hullhat - írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

Kiemelték: akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az keressen aluljáróban vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket.

A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenkitől azt kérik, hogy figyeljen a háziállatokra.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat - kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken - írta az OKF közleményében.

A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon - tették hozzá.

Durva lehűlés jön!

Hétfőn még többfelé számíthatunk sok napsütésre, de a héten véget ér a nyugalmas, kellemes őszi idő, keddtől jelentős változás kezdődik. A hegyekben havazás, hózápor is lehet.

Hétfőn az északi, északkeleti tájakon már több felhő lesz felettünk, délután az északi országrészben kisebb eső is kialakulhat, máshol viszont még sok napsütésre számíthatunk. Napközben többfelé megélénkül a nyugati, délnyugati szél. Reggelre sokfelé képződhet pára, köd. Hajnalban 5-10 fok, napközben 18-23 fok várható – derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Kedd reggelre megérkezik az első hidegfront, előtte éjjel pedig már többfelé várható csapadék, helyenként egy-egy zápor is kialakulhat. Enyhe idő lesz a reggel, 10-15 fok közötti minimumokra van kilátás. Napközben kevésbé valószínű csapadék és felszakadozik a felhőzet. A többfelé élénk északnyugati szélben 15 és 20 fok közé melegedhet még a levegő.

Szerdán újabb hidegfront várható, és ez fogja meghozni az igazi, markáns változást. Sokfelé ismét csapadékos időre ébredhetünk, esőre, záporokra kell számítani, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A front mögött az északnyugati szél viharossá fokozódik. A Balaton déli partjára ismét kiönthet a tó vize. A hőmérséklet csúcsértéke  8 és 13 fok között alakul.

Csütörtökön is sok felhő lesz felettünk, eső, zápor többfelé előfordulhat, a hegyekben pedig akár kisebb havazás, egy-egy hózápor is kialakulhat. Viharos lesz az északi, északnyugati szél, mely megzavarhatja a szabadtéri programokat, illetve egyes rendezvények akár el is maradhatnak. A hajnali órákra mindössze 2 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet, a kevésbé szeles északkeleti tájakon talajmenti fagy sem zárható ki. A legmelegebb órákban mindössze 7 és 12 fok között alakulhat a hőmérséklet, a viharos széllel együtt pedig hőérzetünk nagyon alacsony lesz.

Pénteken is folytatódik a szeles, hideg idő, bár már több napsütésre számíthatunk ezen a napon. Reggelre viszont több helyen is fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet.

A csillagászati tél december 21-én kezdődik.

(Bár mi a gyakorlatban december 1-jétől számítjuk a telet / meteorológiai tél/). Ez az év legrövidebb napja. A Nap – a mi földrajzi szélességünkön – délkeleten kél, délnyugaton nyugszik, és a Baktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre. A Baktérítő a déli szélesség 23,5 fokán átmenő szélességi kör. Nevét onnan kapta, hogy a Nap a Bak jegybe érve ezen a körön hág a legmagasabbra, s onnét tér vissza az egyenlítő felé. A déli félgömbön ez a nap a nyár közepe.

Kövesd még: http://prohungarianemzetiportal.ning.com/forum/topics/idojaras-elor...

Megtekintések: 79

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál –nak.

Csatlakozzon a(z) Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál hálózathoz

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 22, 2014-on 5:18pm-kor

Csúnyán odavert a vihar az országnak

2014. október 22., szerda 17:08
Csúnyán odavert a vihar az országnak
Önkéntesek pakolják a homokzsákokat Pulán
Nagy Lajos / MTI

Mintegy kétszázhúsz esethez riasztották éjfél óta a tűzoltókat az erős szél és a nagy esőzés miatt. Legtöbbször kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek miatt kell beavatkozniuk.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta: a legtöbb bejelentés Bács-Kiskun és Baranya megyéből érkezett, de az ország keleti felét kivéve minden megyében be kellett avatkozniuk.

Homokzsákokkal a víz ellen

Száznegyven esetben kidőlt fák, huszonegy-huszonegy alkalommal leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek, hatszor elakadt, árokba csúszott járművek miatt volt szükség a katasztrófavédelem beavatkozására. Vas megyében tizenöt, Veszprém megyében tizenkét, Zala megyében nyolc, Somogyban hét lakóházat kellett homokzsákokkal megvédenie a katasztrófavédelemnek. Országszerte mintegy 6500 homokzsákot használtak fel lakóházak védelmére – mondta a helyettes szóvivő.

Vajon tönkreteszi a vihar az ünnepet?

Csütörtökön az ország egyes részein ismét erősödik a vihar. Napsütésre csak a szerencsések számíthatnak. A holnapi várható időjárásért kattintson ide!

Víz- és sárátfolyások

Az Útinform szolgálatának összesítése szerint Somogy és Zala megyében egy-egy, Vas megyében öt mellékúton vannak érvényben korlátozások. A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a csapadékos és viharos időjárási körülmények miatt fokozott óvatossággal közlekedjenek, a lezárt szakaszokon ne próbáljanak meg átkelni. Az aktuális forgalomkorlátozásokról tájékozódhatnak az Útinform.hu oldalon, illetve telefonon is lehet érdeklődni.

Az éjszaka átvonuló vihar fákat döntött ki, a hivatásos és önkéntes tűzoltók a megye számos pontján folyamatosan dolgoztak, hogy a forgalmi akadályokat eltávolítsák az útról.

Zala megyében a víz- és sárátfolyások miatt több útszakaszon sebességkorlátozást vezettek be.

Húsz jelzés érkezett a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a viharkárokról délelőttig, többnyire pincékből, garázsokból kellett a vizet kiszivattyúzni, Kapolcson homokzsákokkal kellett megvédeni öt házat, mert az egyik utcában öt centiméteres víz hömpölygött.

Vészhelyzet Budapesten is

Reggel le kellett zárni a főváros 16. kerületében az Arany János utca egy szakaszát a nagy eső miatt, ez több BKK-járat útvonalát is érintette, de már helyreállt a menetrend szerinti közlekedés.

Egy viharban kidőlt fát távolítanak el a második kerületi Gábor Áron utcában. A tűzoltókat több mint kétszáz esethez riasztották szerdán
Egy viharban kidőlt fát távolítanak el a második kerületi Gábor Áron utcában. A tűzoltókat több mint kétszáz esethez riasztották szerdán
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A fővárosi tűzoltók tíz esethez vonultak ki a hajnali órákban a vihar miatt – közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel reggel. Elmondta, hogy a legjelentősebb káreset a 11. kerületben, a Kosztolányi Dezső téren volt, ahol egy 200 négyzetméteres molinót megtépett a szél. A járókelőket veszélyeztető molinót a fővárosi tűzoltók eltávolították. Egy autót is kiszabadítottak a tűzoltók az összegyűlt esővízből az Egér úton.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 22, 2014-on 9:06am-kor

Időjárás: ez most nagyon nem tréfa

2014. október 22.szerda 08:23
Időjárás: ez most nagyon nem tréfa

Rettenetes szél, az ország középső részén akár egy havi csapadék, gubancok a közlekedésben. Ezt kínálja a szerdai időjárás.

Visszavonták a viharos szél miatt korábban kiadott harmadfokú, piros figyelmeztetéseket, több megyében azonban továbbra is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben a szél, illetve a sok eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az erős szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is.

Nehézségek a közlekedésben
Az 51-es villamos helyett busz jár a Koppány utca és a Gubacsi út között, mert a nagy mennyiségben lezúduló csapadék akadályozza közlekedését – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Facebook-oldalán szerda reggel. A BKK azt kéri az utasoktól, hogy mindenki a tervezettnél korábban induljon útnak és előzetesen tájékozódjon az esetleges változásokról a BKK Info, illetve központ Facebook-oldalon.

Módosított útvonalon jár a 44-es, a 46-os, a 146-os és a 244-es busz a főváros XVI. kerületben, nem érintve a Margit utca megállót, mert a nagy esőzés miatt lezárták az Arany János utca egy szakaszát

Leszakadt a felsővezeték Pécs állomáson szerdán reggel, ezért áll a vasúti forgalom a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon Mecsekalja-Cserkút és Pécs között – közölte a Mávinform az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a pusztaszabolcsi, a barcsi és a sellyei vonalon közlekedő vonatok utasai 30-60 perc közötti késésre számítsanak a helyreállításig. A szakemberek várhatóan 7 órára javítják meg a leszakadt felsővezetéket, a menetrend szerinti közlekedés a déli órákra állhat helyre.

Ugyancsak a szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a hidegfrontot a reggeli órákban a Dunántúl középső és déli részén, illetve a Duna–Tisza köze nyugati részén átmenetileg 90-100 kilométeres vagy ezt meghaladó széllökések is kísérhetik. Reggel legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon lehetnek 100 kilométerest meghaladó lökések.

Napközben a középső országrészben, a Duna–Tisza közén és a Dunántúl északkeleti felén továbbra is viharos, 60-80 kilométeres szélre lehet számítani, míg 80-90 kilométer körüli széllökés inkább már csak „az arra érzékenyebb” hegyvidéki területeken, a Dunántúli-középhegység keletebbi részein fordulhat elő. A szél estére már mérséklődni kezd.

Rengeteg eső, rengeteg!

A nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Közölték: nyugat felől fokozatosan csökkenő intenzitás mellett további jelentős csapadék várható. Szerda estig területi átlagban összességében 25-45 milliméternyi csapadékra lehet számítani, azonban a középső országrészben, az Északi-középhegység térségében, valamint a Dunántúl középső és keleti részén helyenként 50-60 milliméternél több eső is hullhat (ismert: ennek mintegy tízszerese az évi csapadékmennyiség Magyarországon). A Tiszántúlon, délkeleten kevesebb csapadék valószínű – tették hozzá.

Ahol még durvul az időjárás

Mindemellett kiemelten a Dél-Dunántúlon és a Duna–Tisza közén lehet helyenként zivatarokra, felhőszakadásra is számítani. Emiatt több megyében, illetve a fővárosban a heves zivatar, illetve a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél kissé melegebb is lehet. Késő este többnyire 6-10 fok várható.

HozzászólásokHorváth Zsolt által a Október 21, 2014-on 7:50pm-kor

 Szerencsére van mivel fűtenem.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 21, 2014-on 5:59pm-kor
2014-10-21. 17:18
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás


Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29-éig tart.


 A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyári időszámításnak köszönhetően becslésük szerint évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg.

Hozzátették: Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

A közleményben kifejtették: az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével.
A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást.

Hozzátették: az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást.

A Mavir szakembereinek becslése szerint az ország villamosenergia-fogyasztása a nyári időszak alatt naponta 1,5-3 százalékkal, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 21, 2014-on 4:23pm-kor

Érkeznek a nemszeretem hűvös napok.