Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

A gonosz, és megalkuvó, bólogató társaik, és a magyarországi rezsim most éppen az ő seggüket nyalja...

2017. 09. 24.

Ahogy a buszon utaztam, kissé elbóbiskolva félálomban elém tárult egy kép: van egy birodalom, amely megszállt egy kis, védtelen országot messze földön, majd mostanra eljutott odáig, hogy a megszállás finanszírozását követeli a megszállott államtól. A köpni való nemzetközi közösség pedig hallgat… Sajnos felébredve rájöttem, hogy nem, ez nem álom volt.

Történt ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a világ rabló csendőre, a demokrácia antidemokratikus bajnoka bejelentette, hogy a továbbiakban Afganisztán katonai megszállását nem kívánja többé saját büdzséből fedezni.

Adódna a feltételezés, hogy ez esetben logikus módon Trump birodalma szépen kivonul a szebb napokat is látott országból, s hagyja a békés afgán máktermesztőket, hogy ezentúl maguk arassák le az ópium- és heroineladásokból befolyt tetemes profitot.

De nem, a „demokrácia hazája” ennél kifinomultabb és pofátlanabb módszert választott, mégpedig azt, hogy ezentúl nem ül tétlenül a katonai bázisain, hanem nekilát kitermelni Afganisztán ásványkincseit. Amiből, ugyebár, tudvalevőleg sok van. S ami, legalábbis elméletben nem az övék, hanem az afgán nemzeté. De persze, ez nekik nem számít.

Nem számít az sem, hogy Irán, akivel újabban megint vég nélkül szívóznak, amiért rakétateszteket mer végrehajtani, az elmúlt 70-80 évben nemigen támadt meg senkit sem, miközben az Egyesült Államok már több tíz katonai intervenciónál jár.

Csak és kizárólag a profit számít.

Ennek fejében „demokráciaexport” ürügyén lerohannak viszonylag békés, szegény, de ásványkincsekben gazdag államokat, vagy proxyháborúkat vívnak ellenük. Lerabolják ezeket a szerencsétleneket, lebombázzák a nőket és a gyermekeket, hogy elkönyvelhessék őket járulékos veszteségként, rombolnak, ölnek, pusztítanak – s mikor már az áldozat végképp mindent elvesztett, akkor jöhet az áhított ásványkincs – azt is elveszik.

Mindeközben pedig sivalkodnak. Sivalkodnak, ha egy közép-európai miniszterelnök nem akar befogadni Amerika és szövetségesei által kiképzett terroristákat, s nem akar amerikai kölcsönt felvenni az „integrációjukra”. Sivalkodnak, ha egy legitimen megválasztott vezető független akar maradni tőlük. Sivalkodnak, ha valaki, aki nem fekszik le nekik, olyan fegyvereket tesztel, amikből nekik egyébként több száz, vagy több ezer van –sőt, a teljes megsemmisítéssel fenyegetik azt az országot, amelyik ilyet mer tenni.

Mindezt teszik úgy, hogy mindahhoz, amit fentebb leírtunk, semmilyen joguk nincs. Sőt, az összes ilyen tettük sérti a nemzetközi jogot, s sok esetben az alapvető emberi jogokat is. De persze, mindig az erősebb kutya khm, s a nemzetközi közösség hallgat.

Hallgat, amikor egy békés, fejlődő ország háborús zónává változik, mert Amerika szerint a legitim, demokratikusan megválasztott kormányfő és kormánya nem demokratikus. Hallgat, amikor nem létező biofegyverekre hivatkozva amerikai gépek bombáznak porrá másfélmillió ártatlan embert. Hallgat, amikor nyilvánvaló jogszerűtlenségek sorát követi el az az állam, amely már rég terrorállammá kellett volna legyen nyilvánítva.

S ha valaki mégis megszólal, akkor az rögtön gyanús.

Orosz propagandista, vagy náci. Én is, meg ennek az újságnak a szerkesztősége is sokszor szembesültünk már ezzel. Mert csak egyetlen legitim propaganda létezhet, legalábbis azok szerint, akik ma a véleménydiktatúrát gyakorolják: az amerikai.

Azt lehet nyugodtan adni, sőt, mindenki le is adja, itthon is, HVG, 444 és társai, de külföldön is CNN, BBC, Euronews és így tovább…

Így lehetséges, hogy az emberek tudnak arról, hogy Bashar al-Assad milyen soha meg nem történt bűnöket követett el, de arról nem, hogy az Amerika szövetségeseként tetszelgő Szaúd-Arábia épp vígan mészárolja a síitákat a saját földjén és Jemenben egyaránt, miközben lerombol egy történelmi jelentőségű várost, meg egy teljes országot. S nem akarom védeni Észak-Koreát, mert különösebben nem szívlelem a kommunizmust, de tény és való, hogy az se támad meg senkit, csupán az egyre nagyobbra hízó Kim Jong-Un szája nagy.

De persze, ez nem érdekes. A fontos az, hogy az emberek elhiggyék, hogy Amerika valójában a világ megváltója, a demokrácia őrzője, és a béke garantálója – holott ennek pont az ellenkezője igaz. S a propaganda olyan sikeres, hogy a világ nagy része szépen el is hiszi ezt.

Mi meg szólunk – s lehurrognak. Elvégre, nem Amerika az az atomhatalom, amelyik meg akar támadni egy másikat. Nem Amerika az, amely az 1800-as évek óta nem látott háborút a saját földjén, de amelyik konstans háborúban áll valami idegen országgal a planéta másik felén. Véletlen sem…

Olvasom a híreket, arról, ahogy éppen kifosztják Afganisztánt, ahogy elpusztították Líbiát, Szíriát, Irakot, s látom, hogy lassan Ukrajna és Észak-Korea lesz a soros – s közben beszélgetek az emberekkel, akik még mindig hiszik, hogy Amerika egy pozitív szereplője a világtörténelemnek…

Magamban pedig közben egy kis nótát dúdolok:

Lásd még:

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/washingtonb...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/haza-es-nem...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-te-nyomor...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-cia-alapi...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/amerikanak-...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/az-oroszok-...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/egy-szarazf...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/az-atkozott...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/az-atkozott...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-magyar-ne...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/magyar-test...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-satan-es-...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-gyilkos-c...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/rabsag-hala...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/egyszer-min...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/ki-hova-es-...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/lehet-hogy-...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/biztosan-er...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-tomgyilko...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/europa-el-f...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-gonosz-ci...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/fokozott-ke...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/te-meg-cion...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/s-mindekozb...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/mennyi-sok-...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/miert-hogya...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/patk-nyok-h...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/aki-erti-az...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/aszad-egy-a...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/magyarorsza...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-nato-vila...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/forum/topics/a-gonosz-teng...

Megtekintések: 102

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál –nak.

Csatlakozzon a(z) Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál hálózathoz

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 16, 2017-on 8:56am-kor

2017. 10. 15.

Az amerikaiak és a kurdok szabad utat adnak az Iszlám Állam terroristáinakKüszöbön áll az Iszlám Állam (IÁ) veresége Rakkában, a terrorszervezet által kikiáltott „kalifátus” székvárosát akár már szombaton vagy vasárnap teljesen megtisztítják a dzsihadistáktól – közölte a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia.

„A harcok folytatódnak Rakka városában. Az IÁ a végét járja. Talán ma vagy holnap felszabadul a város” – közölte a Reuters hírügynökséggel telefonon Núri Mahmúd, az YPG szóvivője.

Közben az IÁ elleni harcra alakult, amerikaiak vezette nemzetközi koalíció szóvivője, Ryan Dillon arról tájékoztatott,

hogy az elmúlt 24 órában a terrorszervezet mintegy száz szíriai fegyverese adta meg magát, és őket „eltávolították” a városból.

A koalíció közleményéből kiderül, hogy a terrorszervezet külföldi zsoldosai egyelőre nem távozhatnak onnan.

A koalíció nem részletezte, hogyan és hova mentek a szíriai dzsihadisták a városból.

A kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet azonban közölte: az Iszlám Állam, az amerikaiak vezette koalíció és az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet között létrejött megállapodással összhangban vitték el őket és családtagjaikat, és érkeznek még buszok, hogy evakuálják az ott maradt külföldi harcosokat és családtagjaikat is.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy az IÁ összes szíriai harcosa elhagyta már a várost.

Az YPG-vel ellentétben Ryan Dillon azt mondja, hogy a következő napokban is súlyos harcok várhatók Rakkában, és a szövetség nem szab határidőt, hogy mikorra söprik ki onnan az IÁ harcosait. Péntekre a város mintegy 85 százalékát már felszabadították, az elmúlt héten mintegy 1500 polgári lakos hagyta el biztonságban a várost, és az SDF védvonalai mögé menekült – mondta a szóvivő.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka ostroma júniusban kezdődött. Visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásában. Az IÁ iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 16, 2017-on 7:55am-kor
2017. 10. 16. 07:10

Iraki és kurd csapatok lőtték egymást nehéztüzérséggel

Tüzérséggel lőtték egymást a kurd és iraki erők a kurdisztáni ellenőrzésű Kirkuk városától délre - közölték kurd és iraki tisztviselők hétfőre virradóra. A Pentagon sürgette a feleket, hogy kerüljék el a helyzet súlyosbodásához vezető cselekményeket. 

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a Kirkuk és a városhoz közeli olajmezők irányítását célzó iraki hadművelet során tüzérségi támadást mértek egymásra az iraki erők és a kurd hadsereg, a pesmerga.

Iraki katonai források is megerősítették, hogy eldördültek a fegyverek. Közlésük szerint Katyusa rakétákat vetettek be a szembenálló felek az elmérgesedni látszó konfliktusban.

A Rudau kurdisztáni televízió élő tudósításában nehézgépfegyverek kerepelése hallható. 

A fejleményekről egymásnak ellentmondó hírek látnak napvilágot. Az iraki oldal azt állította, hogy kiterjedt területeket vontak Bagdad ellenőrzése alá, ráadásul egy puskalövés nélkül. Az irakiak továbbá azt közölték, hogy összecsapás nélkül átvették a Kirkuk melletti K-1 légi támaszpont ellenőrzését. 

A kurd oldal azt közölte, hogy egyetlen olajmező sem került iraki kézre. A légi bázissal kapcsolatban egyelőre nem érkezett értesülés kurd oldalról.

Maszúd Barzáni kurd elnök az események hatására felhatalmazta a pesmergát, hogy szembeszálljanak a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nagy többségében síita milíciákat összefogó ernyőszervezettel, amely az iraki kormányerők oldalán harcol. Ez utóbbi fegyveres csoport Iránhoz áll közel, bírálói szerint pedig ugyanannyira szélsőségesek, mint más, szunnita fegyveres csoportok. A kurdok többsége szunnita muzulmán.

Amennyiben tüzet nyit bármely nem katonai szervezet, a pesmerga erőt alkalmazhat a támadás visszaveréséhez - mondta Barzáni a síita szervezetre utalva. Az Iraki Kurdisztán elnöke ugyanakkor utasította a kurd fegyveres erőket, hogy ne kezdeményezzenek összecsapást. 

Az elnök a bagdadi kormányhoz szólva - vélhetően a kurdok ellen számos atrocitást elkövető Szaddam Huszein néhai iraki diktátorra utalva - azt mondta: a jelenlegi iraki hatalom nem erősebb az elődjeinél, nem fogja megtörni a kurdok akaraterejét. 

A Rudau értesülései szerint a Népi Mozgósítási Erők legalább hét tagját ölte meg a pesmerga. 

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök korábban utasította a kormányerőket, hogy a pesmerga és a helyiek közreműködésével biztosítsák a rendet Kirkukban. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kormányerők elsődleges célja a kirkuki állampolgárok védelme, és felszólította a helyieket az együttműködésre. 

Az iraki erők eközben azt közölték, hogy a Hasd es-Saabi közvetlenül nem vesz részt a "rendteremtő" műveletekben.

Sajtóértesülések szerint a hétfőre virradóra indított iraki műveletekben az iraki különleges erők, a terrorelhárítási alakulatok, valamint egy páncélos hadosztály is részt vesz.

A Rudau tudósítása szerint eközben Kirkukban folyamatosan gyűlnek az önkéntesek, hogy fegyvert ragadjanak, és megvédjék a várost főként a Hasd es-Saabitól.

Laura Seal, az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon szóvivője arra sürgette a szembenálló feleket, hogy kerüljék el a konfliktus további eszkalálódását.

"Ellenezzük az erőszakot mindkét fél esetében, és óva intünk a destabilizáló cselekedetektől, amelyek elvonják a figyelmet az Iszlám Állam elleni harcról, és még inkább aláássák Irak stabilitását"

- mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az Iraki Kurdisztán egyoldalú referendumáról hozott "sajnálatos" döntés ellenére is az iraki alkotmánynak megfelelő dialógus a legjobb módja a felmerült vitás kérdések rendezésére.

Az Egyesült Államok az iraki és a kurd erőket is egyaránt kiképzésben részesítette, illetve fegyverekkel látta el őket.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 13, 2017-on 8:06am-kor

A világgyilkos Amerika előkészítette a terepet, most már a gyilkos cionista rezsim is ki akar lépni az UNESCO-ból
2017. október 12. 19:20
Hunhír.info

A sátán két földi gyilkosa.....az USA és Izrael.

Az Egyesült Államokkal együtt lépne ki az UNESCO-ból, vagyis jövő év végével lépnének ki - jelentette be az izraeli kormányfői hivatal csütörtökön.

Az USA néhány órával korábban jelentette be, hogy 2018 végi határidővel kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, részben a szervezet állítólagos Izrael-ellenessége miatt

Ha emberek akartok maradni a világ szemében, tartóztassátok le az izraeli háborús bűnöst, tömeggyilkost, civilek gyermekek és asszonyok gyilkosát, a hitvány söpredék "kazár típusú" náci szörnyeteget !

A tömeggyilkos Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő "bátor és erkölcsös" döntésnek nevezte az USA elhatározását, és közölte: utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő Izrael kilépését.

Lásd még:

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/magyarorsza...

http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-szabadsag...

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 13, 2017-on 7:57am-kor

Lavrov kőkemény bejelentése: Az Egyesült Államok együttműködik az ISIL -lel

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta az Egyesült Államok vezette koalíciót, hogy Szíria egyes részein az Iszlám Állam fegyvereseinek segítségével próbálja nehezíteni az Oroszország által támogatott kormányerők előnyomulását.

“Az orosz katonák konkrét választ szeretnének kapni amerikai partnereiktől arra, hogy mit csinál az Egyesült Államok vezette koalíció a dél-szíriai at-Tanf bázison és az iraki-szíriai határ közelében” – jelentette ki az orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Lavrov szerint a Szíriában állomásozó orosz egységek olyan információk és tények birtokába jutottak, amelyek “sok kérdést vetnek fel” az Egyesült Államok vezette koalícióval és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harccal kapcsolatban at-Tanf környékén, ahol az amerikaiak egyoldalúan és senkivel nem egyeztetve meghirdették egy feszültségcsökkentő övezet létrehozását.

“Furcsa dolgok történnek arrafelé: váratlanul nagy számban tűnnek fel IÁ-fegyveresek. Ugyanez történik Irak és Szíria határán, ahol a militánsok megpróbálják megnehezíteni a szíriai hadsereg általunk támogatott előrenyomulását az Eufrátesz keleti partján” – mondta az orosz külügyminiszter.

Mint mondta, október 9-én beszélt telefonon legutóbb amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal, aki akkor az orosz külügyminiszter kérdésére ismételten azt válaszolta, hogy az amerikai koalíció célja Irakban az IÁ elleni harc és semmi más.

Az orosz védelmi minisztérium az elmúlt napokban többször azzal gyanúsította meg az Egyesült Államokat, hogy csak színleli az IÁ elleni harcot, és visszafogta légicsapásainak intenzitását Irakban, ezáltal lehetővé téve, hogy a terroristák Szíriában felvehessék a harcot a damaszkuszi rendszer hadseregével.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 13, 2017-on 7:15am-kor
2017. 10. 12. 21:52

Oroszország újabb védelmi rakétákat telepíthet Lengyelország és a Baltikum közvetlen közelébe

Újabb Iszkander típusú ballisztikus rakétákat telepíthet Oroszország a Litvánia és Lengyelország között fekvő kalinyingrádi enklávéba, válaszul az Egyesült Államok katonai lépéseire Lengyelországban - figyelmeztetett Vlagyimir Samanov nyugalmazott tábornok, az orosz Állami Duma (a szövetségi parlament alsóháza) védelmi bizottságának elnöke csütörtökön Moszkvában.

Mint Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője aznap közölte, az Egyesült Államok úgy vezényelt egy újabb teljes felszerelésű páncélos dandárt Lengyelországba, hogy egy másiknak csak a személyi állományát vonta ki a térségből, hadfelszerelése nélkül, ami a szóvivő szerint ellentétes Oroszország és a NATO alapszerződésével. Konasenkov azt állította, hogy a szeptemberi nagyszabású Zapad-2017 orosz-fehérorosz hadgyakorlat ürügyén Washington illegális módon, csendben fegyvereket telepít az Oroszországgal szomszédos Lengyelországba. 
   
Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter úgy reagált, hogy Oroszország hamis és hazug információkat terjeszt a NATO lengyelországi katonai jelenlétéről.
   
Samanov tábornok az amerikai felvonulásra utalva kijelentette: "Ez olyan előfeltételeket teremt, amelyek a jövőben lehetővé tehetik számukra egy bizonyos hídfő kiépítését. Ezt nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, mindenképpen válaszlépéseket fogunk tenni".
   
Kérdésre válaszolva Samanov hozzátette: a válaszlépések között nemcsak további katonai egységek átirányítása jöhet szóba, hanem fegyverek, például Iszkander típusú rakéták telepítése a nyugat-oroszországi régiókban, beleértve a Kalinyingrádi területet.
   
Az Iszkander típusú, korszerű, nagy precizitású ballisztikus rakéták atomtöltet hordozására is képesek. Hatótávolságuk 500 kilométer, tehát a lengyel és a litván fővárost is elérhetik.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 13, 2017-on 7:11am-kor

2017. október 13. [6:00]
Lavrov-Tillerson: Moszkva pert indít az Egyesült Államok ellen a "törvénytelenül elkobzott orosz tulajdon miatt"
A San Franciscó-i főkonzulátus

Elfogadhatatlannak nevezte az orosz zászlók eltávolítását az amerikai hatóságok által lefoglalt orosz diplomáciai tulajdonú épületek tetejéről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor csütörtökön telefonon beszélt amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Lavrov megerősítette amerikai kollégájának, hogy Moszkva pert indít Washington ellen az Egyesült Államokban "törvénytelenül elkobzott orosz tulajdon miatt", és hogy visszaadásukat fogja követelni.

"Az amerikai tisztségviselők által folytatott önkényeskedés egyenesen ellentmond a Washington legmagasabb szinten hangoztatott, arról szóló nyilatkozatainak, hogy normalizálni akarja a példátlanul alacsony szintre süllyedt kétoldalú kapcsolatokat" - olvasható a közleményben.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek csütörtökön egy név nélkül nyilatkozó amerikai külügyi illetékes közölte, hogy Washington jelezte az orosz diplomatáknak: kész visszaszolgáltatni a zászlókat. A nyilatkozó szerint "a volt orosz konzuli ingatlanokról" (a San Franciscó-i főkonzulátus és a főkonzuli rezidencia tetejéről) a szükséges tisztelet megadása mellett vonták le és őrzik őket biztonságos helyen ezekben az épületekben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén rendelte el, hogy szeptember 1-jéig 755 fővel, 455-re csökkentsék az amerikai nagykövetség és három oroszországi konzuli képviselet létszámát. A döntést Moszkva a vele szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták egy 35 fős csoportjának tavaly év végi - még az Obama-adminisztráció alatt történt - kiutasításával indokolta. Ez utóbbi a washingtoni érvelés szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Augusztus végén Washington felszólította Moszkvát, hogy szeptember 3-ig zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint egy-egy kereskedelmi képviseletét Washingtonban és New Yorkban. Ezt az orosz fél megtette, de nem adta fel sem az épületek tulajdonjogát, sem azok diplomáciai mentességét, ezért tiltakozott, amikor az amerikai hatóságok behatoltak azokba. Moszkva szerint Washington öt ingatlanját foglalta le, megsértve a diplomáciai mentességről rendelkező bécsi egyezményt, ami miatt amerikai bíróságon próbál igazának érvényt szerezni.

A TASZSZ beszámolója szerint az amerikai hatóságok október 1-jéig adtak haladékot arra, hogy a San Franciscó-i konzulátus munkatársai kiürítsék az épületet. Washington értelmezése szerint az épületek diplomáciai mentessége megszűnt. Ettől függetlenül, mint a hírügynökség írta, orosz tulajdonban maradtak, kivéve a New York-i képviseletet, amely bérlemény volt.

Az épületek feletti tényleges ellenőrzést az amerikai külügyminisztérium diplomáciai biztonsági szolgálata és a külföldi missziókért felelős osztálya vette át.

A kétoldalú kapcsolatok állapotát jelezi, hogy nem kapott amerikai beutazó vízumot az orosz vezérkar küldöttsége, élén Andrej Tretyjak altábornaggyal, hogy részt vehessen az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából az amerikai rakétavédelmi rendszerről tartott csütörtöki orosz-kínai közös tájékoztatón. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Tretyjak tábornok helyett a rendezvényen Alekszandr Jemelajnov, az orosz védelmi tárca nemzetközi főosztályának vezetője fejtette ki Moszkva álláspontját.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 9, 2017-on 7:33am-kor

Forrong a világ: Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat

Figyelmeztette az Egyesült Államokat a befolyásos iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, hogy messzebb kellene vinnie támaszpontjait az iráni határoktól, ha újabb szankciókat léptet életbe Teherán ellen – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Mohammad Ali Dzsafari tábornok, a az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka.

A vasárnapi hírügynökségi jelentés szerint Mohammad Ali Dzsafari tábornok kijelentette: “ha új szankciók lépnek életbe, az Egyesült Államoknak az iráni rakéták 2000 kilométeres hatótávolságán kívül kellene telepítenie a térségben működő támaszpontjait”.

Jelenleg több, Iránnal szomszédos országban – így Bahreinben, Ománban és Afganisztánban – működnek amerikai támaszpontok 500 kilométernél közelebb az Iráni határhoz.

Dzsafari elutasította, hogy tárgyaljanak regionális kérdésekről az Egyesült Államokkal. Közölte: ha az Egyesült Államok terrorszervezetnek tartja a Forradalmi Gárdát, ez az iráni elitalakulat – amely jelentős veszteségeket szenvedett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni iraki és szíriai harcokban – terroristának fogja nyilvánítani az Egyesült Államokat.

A Fehér Ház által bejelentetett, a napokban bevezetendő új szankciók elsősorban az iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah libanoni síita szervezet ellen irányulnak. Pénzügyi büntetőintézkedéseket irányoznak elő a Forradalmi Gárdával üzleteteket kötőkkel szemben, és vérdíjat tűztek ki az Irán támogatta Hezbollah két vezetőjének a fejére.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 8, 2017-on 10:17am-kor

Ugyan már, ez csak egy ugató kutya, egy amerikai pojáca

Donald Trump szerint csak egy megoldás működhet Észak Koreában

2017. október 8. vasárnap 09:44

Donald Trump szerint Washington az elmúlt két és fél évtizedben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt az amerikai elnök nem árulta el.

Az elnök szombaton Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg véleményét.

„Elnökök és kormányzataik 25 éve tárgyaltak Észak-Koreával, megállapodásokat kötöttek és rengeteg pénzt költöttek” – írta mikroblog-bejegyzésében, majd hangsúlyozta: „ez nem működött, a megállapodásokat még azelőtt megszegték, hogy a tinta megszáradt volna rajtuk, bolondot csinálva az Egyesült Államok tárgyalóiból. Sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni!”.

Donald Trump nem fejtette ki részletesebben, hogy mire is gondol. Elemzők szerint mondatai várható katonai konfliktust sejtetnek, a héten ugyanis Trump magas rangú katonai vezetőkkel tanácskozott a Fehér Házban, majd a tárgyalásokról faggatózó újságíróknak azt mondta: „vihar előtti csend honol”. Még korábban – az ENSZ Közgyűlése ülésének általános vitáján elmondott beszédében – azt ígérte, hogy amennyiben Phenjan fenyegetése miatt az Egyesült Államok arra kényszerül, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor Észak-Korea a teljes megsemmisüléssel számolhat.

Az elnök nem egyszer foglalt állást amellett, hogy nem nagy híve a párbeszédnek és a diplomáciai megoldásoknak. A múlt vasárnap nyilvánosan is hangot adott annak, hogy szerinte a tárgyalás csak időpocsékolás, miközben Rex Tillerson külügyminiszter Kínában azt hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezett a diplomáciai tárgyalások mellett és vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Szombaton helyi idő szerint a kora esti órákban Észak-Karolinába indulva, Trump az újságíróknak sem mondott többet. Közölte: nincs több hozzátenni valója. Hasonlóképpen nyilatkozott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is.

Kim Dzsongun védelmébe vette atomfegyvereit

Nem sokkal Donald Trump Twitter-üzenete után a KNCA dél-koreai állami hírügynökség arról számolt be, hogy védelmébe vette atomfegyvereit Kim Dzsongun észak-koreai vezető, mondván, azok „hatalmas elrettentő erővel bírnak, amelyek garantálják országa szuverenitását”.

Az állami média szerint a Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülése előtt mondott beszédében szombaton – még Trump említett bejegyzése előtt –, Kim „a bonyolult nemzetközi helyzetet taglalta”. Az észak-koreai atomfegyverek „erőteljes elrettentő eszközök, amelyek óvják a Koreai-félsziget, valamint Délkelet-Ázsia békéjét és biztonságát” – mondta, „az amerikai imperialisták elhúzódó nukleáris fenyegetéseire” utalva.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea két rakétát lőtt ki Japán területe felett, és végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását. Kim kitért arra is, hogy az atomprogram fejlesztése mellett a gazdaság jó úton halad, a súlyosbodó szankciók ellenére a gazdasági növekedés egyre erőteljesebb.

Az állami média szerint személyi változások is történtek, Kim húga a politikai bizottság póttagja lett. A testületben Kim Kjong Hit a nagynénjüket váltja, aki befolyásos politikus volt Kim Dzsongil életében.

A plenáris ülést a jelenlegi vezető apjának, Kim Dzsongilnek a Koreai Munkáspárt élére történt megválasztása 20. évfordulója alkalmából tartották. Phenjan kedden a kormánypárt megalakításának 72. évfordulóját ünnepli, elemzők szerint nem kizárt, hogy az évfordulóhoz kapcsolódva ismét jelentős fegyverkísérleteket hajtanak végre – írja az MTI.

A RIA hírügynökség szombati jelentése szerint egyébként egy orosz parlamenti képviselő, miután visszatért phenjani látogatásáról, közölte: Észak-Korea előkészíti egy nagy hatótávolságú rakéta tesztelését, egy olyanét, amely meggyőződése szerint képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját.

„Még matematikai számításokat is mutattak nekünk, amelyek meggyőződésük szerint bizonyítják, hogy a szóban forgó rakéta képes elérni az Egyesült Államok nyugati partját. Ha jól értettük, akkor a közeljövőben el akarnak indítani egy újabb, nagy hatótávolságú rakétát. Meglehetősen háborús hangulatban vannak” – jelentette ki Anton Morozov, az orosz alsóház nemzetközi ügyekért felelős bizottságának egyik tagja.

„Ebben a helyzetben természetesen minden érintett félnek a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia, hogy megelőzhető legyen egy nagy volumenű katonai akció” – tette hozzá.

Elemzők egyébként korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború. A The Wall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a féken tartás. Ez a politika egyébként nem új, George F. Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején – éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében – az akkori Szovjetunió ellen.

Rex Tillerson távozásáról szólnak a hírek

Szombaton az MTI beszámolója szerint az újságírók arról is kérdezték Donald Trumpot, hogy változatlan-e a bizalma Rex Tillerson külügyminiszterben? „Nagyon jó a viszony, néhány dologban ugyan nem értünk egyet, néhányszor szívesebben látnám, ha (Tillerson) kicsit keményebb lenne, de ettől eltekintve jó a viszony köztünk” – szögezte le Trump.

Közben az amerikai sajtó arról cikkezett, hogy Rex Tillerson távozhat a külügyminisztérium éléről és helyére Mike Pompeo kansasi republikánus politikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kerülhet. „Mike Pompeo külügyminiszterként segíthet rendbe tenni az Obama idején felforgatott külügyminisztériumot” – írta pénteken a Breitbart News, hivatkozva Gorka Sebestyén, a Fehér Ház volt tanácsadója egyik rádióinterjújára. „Ez a fickó nagyon lojális az elnökhöz, közülünk való, mesés lenne külügyminiszternek” – nyilatkozta Gorka. Szombaton a CBS rádióban megkérdezték erről Gary Cohnt, a Fehér Ház gazdasági tanácsának vezetőjét is, ő azonban nem kívánta kommentálni a híreket.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 2, 2017-on 7:32am-kor

2017. október 2. [6:08]

A katalánok 90 százaléka a függetlenségre szavazott


Az előzetes eredmények szerint Katalónia döntő többsége a függetlenségre szavazott, a spanyol kormány illegálisnak tartja vasárnapi népszavazást - jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában. 

Katalónia 5,34 millió szavazópolgárából 2,26 millióan szavaztak, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük 2,02 millióan voksoltak a régió függetlenségére,hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába - ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalánszavazók 6,8 százaléka nem támogattaa régió kiválását Spanyolországból.

A rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosuláskeddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy "ütőképes válaszra" van szükség az elnyomással szemben. Hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT viszont hétfőn készül döntést hozni a sztrájkról.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

Rendőri brutalitás a katalán népszavazáson: sztrájkot hirdettek keddre

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben. Két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel. Mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Vasárnap éjjel óriási tömeg éltette a népszavazás eredményét, ugyanakkor utcára vonultak a függetlenedés ellenzői is.

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon – jelentette be az MTI tudósítása szerint Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Hozzátette: 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik.

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.

BBC beszámolója szerint vasárnap éjjel hatalmas tömeg gyűlt össze Barcelona központjában: a függetlenséget támogatók zászlókat lengettek és a katalán himnuszt énekelték. Ugyanakkor a függetlenedési törekvések ellenzői is utcára vonultak Barcelonában és más spanyol városban is.

A függetlenséget támogatók ünnepelnek egy már bezárt barcelonai szavazóhelyiség előtt 2017. október 1-jén
 

Megnyílt az út ahhoz, hogy Katalónia egyoldalúan kikiáltsa függetlenségét – jelentette be vasárnap este Carles Puigdemont, Katalónia elnöke.

Mint fogalmazott, „a remény és a szenvedés ezen napján Katalónia állampolgárai megszerezték a jogot az önálló államiságra köztársaság formájában" – hangoztatta Puigdemont televízióban közvetített beszédében. 

A katalánoknak joguk van arra, hogy szabad, békés és demokratikus államuk legyen – mondta. Hozzátette: a kormány a következő napokban elküldi a szavazás eredményeit a katalán parlamentnek, hogy az megtegye a további lépéseket. Arról is beszélt, hogy az Európai Unió már nem teheti meg, hogy félrenéz.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő szerint azonban vasárnap „nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában”. Madridi sajtótájékoztatóján azt mondta: „Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni”.

A rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet (CCOO) regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy „ütőképes válaszra” van szükség az elnyomással szemben. A CCOO emellett hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége, az UGT viszont hétfőn készül döntést hozni a munkabeszüntetésről.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolás lehetőségéért folytatott küzdelemben, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült. Napközben a spanyol hatóságok erőszakos fellépéséről szóltak a hírek, illetve arról, hogy miképpen próbálták megakadályozni a voksolást. Több, a közösségi oldalakra feltöltött videó szerint a spanyol rendőrség gumilövedékkel lőtt a tüntető tömegbe. A katalánok vezetője az előzetes tervek szerint Girona egyik szavazóhelyiségében adta volna le a voksát, de a rohamrendőrök teljesen eltorlaszolták az épületet és erőszakkal eltávolították az ott tartózkodókat, ezért Carles Puigdemont egy másik szavazóhelyiségben volt kénytelen voksolni.

A madridi kormány ugyanakkor arányosnak ítélte a rendőrök fellépését. A hivatalos álláspont szerint a spanyol rendőrség teljesítette kötelességét: professzionálisan és arányosan cselekedtek, fellépésük nem az emberek, hanem a választás ellen irányult.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Október 1, 2017-on 8:50am-kor

Katalán népszavazás - Már gyülekeznek a szavazni akarók

2017. október 01., vasárnap 8:02 

BARCELONA.

Már órákkal a népszavazás 9.00 órai kezdete előtt sorakozni kezdtek a szavazni akarók vasárnap hajnalban a szavazóhelyiségnek kijelölt épületeknél Katalóniában.

"Korán keltem, mert a hazámnak szüksége van rám" - hangoztatta a Reuters brit hírügynökségnek Eulalia Espinal I Tarro helyi nyugdíjas, aki mintegy századmagával kezdett sorba állni vasárnap hajnalban az egyik iskola előtt.

Ezzel párhuzamosan a spanyol rendőrség is nagy erőkkel vonult Katalóniába; még napkelte előtt mintegy 100 rendőrfurgon indult el Barcelona kikötőjéből.

A spanyol kormány alkotmánybírósághoz fordult a Katalóniában kiírt függetlenségi népszavazás miatt, a taláros testület pedig - akárcsak a korábbi hasonló kezdeményezésnél - alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, és felfüggesztette a népszavazást. Spanyolország egysége az ország alkotmánya értelmében megbonthatatlan.

A spanyol kormányzat minden eszközzel fellépett, hogy megakadályozza a törvénytelen referendum megrendezését. Katalán vezetőket vettek őrizetbe, házkutatásokat tartottak, elfoglalták a helyi kormányzat kommunikációs és informatikai központját, felszámolták a szavazatszámláló és -egyesítő rendszert.

Katalónia Spanyolország egyik legfejlettebb térsége, a katalán gazdaság mérete meghaladja Portugáliáét. Felmérések szerint a 7,5 millió lakosú autonóm tartományban élők többsége nem akar független Katalóniában élni; csak 40 százalék támogatja az elszakadást, de a többség támogatja, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről.

Korábban a katalán vezetők arról beszéltek, hogy ha a többség az elszakadásra szavaz, akkor 48 órán belül kikiáltják Katalónia függetlenségét, de mostanra elismerték, hogy Madridnak valószínűleg sikerül ellehetetlenítenie a referendumot, melynek eredménye így aligha lehet irányadó.

Nem valószínű egyébként az sem, hogy Katalónia függetlenségét akárcsak egyetlen uniós tagállam is elismerné, annak ellenére, hogy a katalán vezetés abban bízik, hogy a terület függetlenként is az Európai Unió tagja lehet.

"Korán keltem, mert a hazámnak szüksége van rám"

Korán keltem, mert a hazámnak szüksége van rám” – hangoztatta a Reuters brit hírügynökségnek Eulalia Espinal I Tarro helyi nyugdíjas, aki mintegy századmagával kezdett sorba állni vasárnap hajnalban az egyik iskola előtt.

A magyar birkának ilyesmi soha nem jutna eszébe!