Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

Régi társaknál kötött ki Pintér egykori cégbirodalma
2014. 02. 18. 07:00
Tízmilliárdos bevételek!

Az elmúlt évek közbeszerzésein nagy sikerrel szerepelt Pintér Sándor egykori biztonsági cége, amely néhány hónappal ezelőtt olyan emberek tulajdonába került, akik több szálon kötődnek a belügyminiszterhez. Társak voltak vele és családtagjaival több cégben, egyikük pedig a szomszédja is volt egy időben.

Pintér Sándor belügyminiszter mindig azt hangoztatja, hogy neki már semmi köze a korábbi biztonsági cégéhez, amely 2010-es eladása után sorra nyerte az állami megbízásokat. Pintér azt állította, kifejezetten azért vált meg a Civil Biztonsági Szolgálat nevű vállalattól, mert el akarta kerülni, hogy bármilyen összeférhetetlenség kialakuljon.

Pintérnek valóban nincs is semmilyen formális kapcsolata a céggel. A vállalat ugyanakkor a közelmúltban lezajlott változások eredményeként olyan emberek kezébe került, akik több szálon kötődtek, illetve kötődnek Pintérhez és családtagjaihoz.

Cégbírósági iratok azt mutatják, hogy a CBSZ-t 2010 óta tulajdonló cég, a Prostasia Zrt. az addigi tulajdonostól, Kántor Tibortól tavaly júliusban átkerült két férfihoz, Tölgyesi Vilmoshoz és Szabó Péterhez. Kántornak nem volt semmilyen nyilvánosan kimutatható kötődése Pintérhez, az új tulajdonosoknak azonban van.

Tölgyesi 1997-ben és 1998-ban egy másik biztonsági vállalkozásnak, a Preventív Securitynek a felügyelőbizottságában volt tag, miközben Pintér az igazgatóságban ült. Mindhárman tulajdonosai voltak az Immobil 2000 nevű ingatlancégnek 2002-2003-ban. Szabó már 2004 óta tagja a CBSZ igazgatóságának, és Pintérrel egy időben (2008 és 2010 között) igazgatósági tagja volt a Pajzs 07 nevű biztonsági cégnek is.

A cégbíróságon megtalálható címek szerint Pintér és Szabó éveken át közvetlen szomszédok voltak a II. kerületben. Szabó 2006-tól egy IV. kerületi címre van regisztrálva.

Tölgyesinek és Szabónak nemcsak Pintér Sándorral, hanem a miniszter családtagjaival is vannak üzleti kötődéseik. Szabó felügyelőbizottsági tag volt két olyan ingatlancégben, amelyeknek Pintér felesége, Pintérné Eötvös Ildikó volt az ügyvezetőjük. Tölgyesi tulajdonostársa a feleségnek egy váci autókereskedést üzemeltető cégben 2009 óta. Emellett Tölgyesi tulajdonostárs egy olyan cégben is, amelynek Pintér egyik lánya, Pintér Hajnalka az ügyvezetője.

Csendes váltás

A CBSZ anyacégének tavaly júliusi tulajdonosváltása csendben zajlott le. Nem találni róla cikkeket, és nem tudtak róla az Origo által megkérdezett biztonsági piaci szereplők sem. Vélhetően azért nem tűnt fel senkinek a változás, mert az nem közvetlenül a CBSZ-nél történt, hanem a céget tulajdonló társaságnál, a Prostasia Zrt.-nél.

 

Szabó megerősítette, hogy Tölgyesivel közösen ők a tulajdonosai a Prostasiának, de nem volt hajlandó részleteket mondani sem az üzletről, sem a belügyminiszterhez fűződő kapcsolatáról. “Minden, amit tudni lehet, benne van a nyilvános dokumentumokban” - mondta, majd letette a telefont. Tölgyesi nem reagált a megkeresésünkre.

A CBSZ sem kívánt nyilatkozni az üzletről. “Általában nem válaszolunk ilyen megkeresésekre” - mondta a cég egyik munkatársa. A Belügyminisztérium csak annyit közölt, hogy “a belügyminiszter úr más tulajdonáról nem tud nyilatkozni”. A Prostasia korábbi tulajdonosa, Kántor Tibor sem reagált a feleségén keresztül eljuttatott üzenetekre. (A felesége mobilszáma benne van a tudakozóban, így őt el tudtuk érni.)

Bámulatos siker

Pintér 2003-ban vette meg a CBSZ-t, egy évvel az után, hogy első belügyminiszteri megbízatása véget ért. A cég akkor még viszonylag új és a mostaninál jóval kisebb volt: két évvel korábban alakult csak részvénytársasággá, az éves bevétele pedig alig volt több egymilliárd forintnál. Pintér vezetése alatt aztán a CBSZ a biztonsági piac egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát. Olyan komoly ügyfelei lettek, mint például az OTP és a Mol. A bevétele hét év alatt a hatszorosára nőtt, és 2010-re meghaladta a hatmilliárd forintot.

Ekkor kapott Pintér újabb felkérést a Belügyminisztérium vezetésére. Bár a választások áprilisban voltak, Pintér már március végén megvált a CBSZ-től. Akkor már persze biztos lehetett abban, hogy kormányzati munka vár rá. A Fidesznek olyan komoly előnye volt, hogy semmi kétség nem fért a győzelméhez.

A CBSZ-t akkor megvásároló Prostasia Zrt. mindössze három hónappal korábban jött létre. A tulajdonosnak, Kántor Tibornak nem volt kiterjedt üzleti előélete. Az Origo korábbi információi szerint az Információs Hivatalnál dolgozott, tehát hírszerző volt, majd 1998 és 2000 között elnökhelyettesként dolgozott az adóhivatalnál. Az üzleti karrierje 2006-ban kezdődött, amikor néhány hónapig tulajdonosa és ügyvezetője volt egy akkoriban néhány millió forgalmat termelő, ma már nem is működő tanácsadó cégnek, majd résztulajdonosa lett egy kisebb biztonsági cégnek, az S-System Service Kft.-nek.

Nem volt világos, hogy Kántor ilyen üzleti háttérrel hogyan jutott el a már akkor évente többmilliárdos forgalommal rendelkező CBSZ tulajdonlásáig. Kántor nem nyilatkozott a sajtónak, és a CBSZ vezetése sem árult el részleteket az ügyletről.

Egy rendőr és egy BKV-s

A cégbíróságon hozzáférhető dokumentumok nem tartalmaznak részleteket a mostani tulajdonosváltás részleteiről sem. Nem tudni, hogyan került Tölgyesi és Szabó tulajdonába a sokmilliárdos forgalmat lebonyolító és látványosan növekedő CBSZ anyacége.

A most 67 éves Szabó 2002-ben kezdte meg vállalkozói tevékenységét. Az erről akkoriban megjelent cikkek szerint előtte rendőrtisztként dolgozott. Tölgyesi a karrierjének nagy részét a BKV-nál töltötte: 1972-ben kezdett el ott dolgozni, és 2007 decemberében, 59 éves korában távozott a cégtől. Később a BKV-nál kirobbant végkielégítési botrány egyik szereplőjeként bekerült a hírekbe. Tölgyesi ugyanis a távozásakor összesen 81 millió forintot kapott végkielégítésként, valamint titoktartási és felmentési díjként. A BKV most az Origóval azt közölte, hogy Tölgyesi végkielégítéséről és több más hasonlóan nagy összegű kifizetésről később azt állapították meg, hogy “túlzott mértékűek” voltak, a visszaszerzésért indított pereket azonban a cég elbukta.

Most Tölgyesi és Szabó közösen tulajdonolja a CBSZ-t, amely 2010 óta talán még virágzóbb korszakát éli, mint előtte. A legutóbbi éves beszámolója szerint 2012-ben közel 9,5 milliárd forintos bevétele volt, ami több mint 50 százalékos ugrást jelent 2010-hez képest. Ez még nem tartalmazza a CBSZ leányvállalatai által termelt, szintén többmilliárdos bevételt.

A CBSZ nem hozza nyilvánosságra, hogy a bevételei pontosan milyen forrásból származnak, de a közbeszerzési adatbázisból kiolvasható, hogy a cég - gyakran más vállalkozásokkal összefogva - nagyon sikeres volt az állami pályázatokon az elmúlt három és fél évben. 2010-ben és 2011-ben elnyerte többek között a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által kiírt tendereket is. Ezek több évre szóló, esetenként milliárdos nagyságrendű szerződések voltak, és a győzelmi sorozat folytatódott később is. Tavaly elnyerték többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság több mint 100 milliós pályázatát.

2012-ben a parlamentben egy képviselő kérdéseket tett fel Pintérnek a korábbi cége látványos sikereiről. “(...) válaszom rendkívül egyszerű: a Belügyminisztériumnak és személy szerint nekem az eladott cég későbbi beszerzéseihez, a közbeszerzésen való indulásához és nyeréseihez az égadta világon semmi közünk nincs” - közölte Pintér.

Ennek a kormánynak a hivatali idejéből már csak néhány hónap van hátra.

A Fidesz ugyanakkor magabiztos előnnyel rendelkezik a felmérések szerint, és Orbán Viktor világossá tette, hogy nagyon elégedett a belügyminiszterével. Egy belügyminisztériumi rendezvényen még arra is utalt, hogy ha kormányon maradnak, akkor szívesen a helyén tartaná Pintért.

A cikk az Organized Crime and Corruption Reporting Project nevű nemzetközi nyomozó újságírói hálózattal együttműködésben készült. A cikk angol nyelvű verziója itt található.

Megtekintések: 165

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál –nak.

Csatlakozzon a(z) Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál hálózathoz

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Február 26, 2014-on 11:57am-kor

Így számoltatott el az "egyik kutya, a másik eb"  kormány

Eredményesen zárult az elszámoltatás – szól a kormányzati propaganda.

Eszerint 2010 novemberétől 2012 augusztusáig 1442 ügyet vizsgáltak, amiből 61 esetben tettek büntetőfeljelentést. Az akkori állás szerint a 61 ügyből 7-ben történt vádemelés, 30-ban még nyomoztak, 24-ben pedig már akkor megszüntették a nyomozást, vagyis az esetek 4,23 százalékában született feljelentés; 0,49 százalékában emeltek vádat.

A 444 összegyűjtette a 13 legnagyobb ügyet, minek a gyors kivizsgálását ígérte a Fidesz a 2013-as kampányban.

A választási szoftver ügye

A választási szoftvert fejlesztő IDOM 2000 egyik alvállalkozója, az É.B.SZ.K. marokkói kézbe került, ezért sokan aggódtak amiatt, hogy az adatok illetéktelen kézbe kerültek. Az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

A Daimler-botrány

Egy amerikai perben felmerült, hogy a Daimler 300 ezer eurós “jutalékot” fizetett magyar tisztviselőknek azért, hogy 32 buszt vegyenek tőlük. Az ügyben nem történt semmi.

A BKV-botrány

A gyanú szerint a BKV 2006-2008 között több előnytelen szerződést kötött. Az ügyben megvádolták Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest és sajtófőnökét, Horváth Évát is.

Az ügyet Budapestről Kecskemétre helyezték. Aztán amikor az ügyáthelyezés mégis alkotmányellenesnek bizonyult, a Kecskeméti Törvényszék gyorsan eldobta magától, de a budapesti nem vette vissza. Így most éppen hónapok óta áll a tárgyalás.

Sukoró-ügy

A kormány 2008-ban egy albertirsai és egy pilisi gyümölcsösért adta oda Joav Blumnak a sukorói telket, hogy kaszinót építsen. A vád szerint ezzel 700 milliós kárt okoztak. A bíróságok ide-oda passzolgatják egymás közt a többször is áthelyezett ügyet, emiatt most már ott tartunk, hogy az egész tárgyalás előröl kezdődhet.

A bábolnai földügyletek

A vád szerint 2008-ban 227 millióért adtak el két állami telket, amit a terület átminősítése után 8 milliárdért árultak. A vádlott Tátrai Miklóst, az MNV vezérét jogerősen felmentette a bíróság.

Az MTV-székház ügye

Az MTV drágán bérli a székházat a Wallis-csoporttól. Az ügyben pusztán annyi történ, hogy az MTVA 2011-ben 67 milliárd forintért megvette a Wallistól a székházat.

A Postapalota ügye

A Magyar Posta négymilliárd forintért adta el a Moszkva téri székházát a Wallis csoportnak.  2013. augusztus 23-án hat ember ellen emeltek vádat: hárman a Postán, hárman az ÁPV-nél dolgoztak. A vád szerint direkt olyan kimutatásokat készítettek, hogy az új székház bérlése tűnjön jó megoldásnak.

A Budapest Airport eladása

A Fidesznek ezzel két fő problémája volt: kevesellte a 464,5 milliárdos vételárat és kifogásolta, hogy ebből csak 75 milliárdot, és nem a törvényi előírásoknak megfelelően az összeg egészét fordították az államadósság csökkentésére. A reptér kétszer is gazdát cserélt, most egy kanadai nyugdíjalapé. Az ügyben nyomozás indult, de vádemelés nem volt.

A Malév eladása és visszavétele

Gyurcsány Ferenc 200 millió forintért eladta, Bajnai Gordon 25 milliárdért visszavásárolta. Bajnaiék százmilliárdos támogatást is adtak a Malévnak, ami viszont az európai versenyjogba ütközött. Így a Malév csődbe ment és megszűnt. Vádemelés nem volt, csak parlamenti vizsgálat a csőd után.

Egyes állami vezetők offshore-cégei

A Fidesz Simor András jegybankelnököt, Bajnai Gordon miniszterelnököt és Oszkó Pétert támadta azzal, hogy politikai karrierjük előtt ciprusi cégekben parkoltatták a pénzüket. Nyomozás, feljelentés nem történt. Simor nem mondott le, de megbízása lejárta után nem is nevezték ki újra jegybankelnöknek.

Rendőrségi túlkapások 2006-ban

A Fidesz a kampányban a 2006 őszi, elsősorban a párt október 23-i nagygyűléséről távozókkal szembeni rendőri túlkapások vizsgálatát ígérte. Az ügyben elindult egy per, amiben a rendőrség 2006. őszi hibáit vizsgálják. Ebben elöljárói intézkedés elmulasztása a fő vád, magyarán nem magukat a túlkapásokat vizsgálják, hanem azt, hogy miért mulasztotta el a túlkapások szankcionálását a rendőri vezetés, illetve általában miért volt inkompetens a rendőri vezetés, hogyan adhatták fel például a tévészékházat.

Állami cégvezetők végkielégítései

A Fidesz az MVM, a MÁV és a BKV esetében jelezte, hogy erkölcstelen, illetve jogtalan végkielégítéseket fizettek ki. Azóta hoztak egy törvényt, amely alapján visszamenőleg 98 százalékos különadót vetettek ki a kétmillió forintot meghaladó végkielégítésekre. Ez olyanokat is sújtott, akik egyébként teljesen tisztességesen, több évtizedes munkával érdemelték ki az összeget. A különadóról most hétfőn állapította meg az Alkortámánybíróság, hogy nemzetközi szerződéseket és a magántulajdonhoz való jogot is sért, ezért nem alkalmazható. Az MVM-es és MÁV-os végkielégítések ügyében büntetőjogi értelemben semmi sem történt. A BKV megpróbálta visszaperelni az összegeket volt vezetőitől, de elbukta a pereket. A büntetőpert pedig összevonták a Hagyó-üggyel, amiről fentebb olvashat.

A költségvetés adatainak meghamisítása

 2006-ban, a választás előtt a magyar kormány a valósnál kisebb hiányról közölt adatot az Európai Unióval. Az ügyben jóformán semmi nem történt.

A kormányzati negyed bukása

2012 márciusában a MÁV belső vizsgálata megállapította, hogy 8 milliárd forintot kapott a kormánytól a Nyugati pályaudvar mögötti kiürített területért.

444.hu - alfahir.hu

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Február 24, 2014-on 9:03am-kor

2014-02-24. 08:41

4,7 milliárd lapul a képviselők bankszámláin - és ez csak a hivatalos adat
Irigylésre méltó az országgyűlési képviselők többségének anyagi helyzete. A Blikk a vagyonnyilatkozatok alapján összesítette a pénzügyi vagyonukat, és kiderült: a képviselők 4,7 milliárd forintot tartanak számláikon, míg tartozásuk csak 2 milliárd forint.
A tavalyi számokat nézve a honatyák szépen gyarapodtak az elmúlt évhez képest. Megtakarításuk 200 millió forinttal nőtt, hitelük egy esztendő alatt ugyanennyivel csökkent. Így anyagi helyzetük is jobb, mint bármikor: az átlagképviselő 12,3 milliós megtakarítása ötszörösen múlja felül az átlagmagyarét. Igaz, 5,3 milliós hitele is jó négyszer több az átlagénál.
Leginkább a szocialista Veres János dúskál a pénzben. Neki 345,2 milliós betéte van, s nem tartozik. Így több mint százmilliót vert a második Papcsák Ferencre (Fidesz). Veresnek és a szintén vagyonos Puch Lászlónak köszönhető, hogy egy főre vetítve a frakciók között az MSZP-sek állnak a legjobban anyagilag. A 47 fős képviselőcsoport teljes megtakarítása meghaladja az 1,3 milliárd forintot, vagyis fejenként 27,6 millió forint. A 223 fideszes képviselőnek ugyan több pénze, közel 2,4 milliárd forintja van, de ez átlag csak 10,8 milliót jelent.
Zoom
Persze Simon Gábor volt ­MSZP-s elnökhelyettes kapcsán jó kérdés: mi igaz a nyilatkozatokból. Hiszen ő 22 milliós megtakarításról adott számot, majd a Magyar Nemzet kiderítette: titkos osztrák számláján még 240 millió forintnyi, máig tisztázatlan eredetű devizát tartott.
– Biztosan van jó néhány képviselő, aki kijátssza a szabályokat – mondta Kiszelly Zoltán politológus. – Az ő vagyonuknak van a látható része, amit feltüntetnek. De a házastársak nyilatkozatai nem nyilvánosak, s a többi pénz könnyen lehet az ő nevükön, esetleg külföldi számlákon.

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Február 20, 2014-on 12:27pm-kor

2014-02-20. 12:00

Öngyilkos lett a paksi atomerőmű egyik biztonsági őre - a Simicska-Pintér maffia állhat a háttérben
-
Tegnapelőtt tájékoztatták szerkesztőségünket belső forrásokból, hogy a paksi atomerőmű egyik biztonsági őre, Fehér Gyula az erőmű területén öngyilkosságot követett el a saját fegyverével.
-
Az információk szerint az esemény február 16-án történt, azóta teljes volt a hírzárlat az ügyben az Atomix Kft. részéről és az erőmű oldaláról is.
Forrásaink háttérinformációként azt jelölték meg, hogy a Közgép kitúrt minden céget az atomerőműtől, a szokásos maffiamódszerekkel, mint zsarolás, pénzügyi manipuláció, fenyegetés stb. Pintér Sándor cége pedig az Atomix, azaz az erőmű saját biztonsági cégét készül kilökni.
Ebből eredően óriási a feszültség odabenn, vállalkozások és cégek mentek tönkre a Simicska-Pintér maffia működésének eredményeképpen Pakson és körzetében.
Próbáltunk utánajárni a hír igazságtartalmának, közben azonban az Atomix honlapján megjelent az öngyilkosság tényét alátámasztó közlemény:
2014. február 16-án az esti műszakváltás előtt kb. fél órával az Atomix Kft. biztonsági őrszolgálatának egyik tagját a portaszolgálat kommunális helyiségében holtan találták. Az őrszolgálat 35 éves korában elhunyt dolgozója 7 hónapja állt az Atomix Kft. alkalmazásában, előtte katonaként szolgált, a munkaköri alkalmassági vizsgálatokon a kívánt eredménnyel megfelelt. Az azonnali hatállyal megkezdett rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy az elhunyt biztonsági őr szolgálati fegyverével, önkezével vetett véget életének. Az Atomix Kft. részvétét fejezi ki az elhunyt hozzátartozóinak.
(Kuruc.info)

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Február 18, 2014-on 2:05pm-kor

Államilag támogatott pénzmosás FIDESZ módra!

gazdag

A mostani kormányzati ciklus utolsó parlamenti ülésnapján elfogadták azt a törvényt, ami az extrán gazdag családok helyzetét könnyíti meg. Az idén ez még nem sok változást hozhat, nem így az állami pénzmosoda beindulása. Az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak sem lenne félnivalója, ha a 240 milliót itthon állampapírokba fekteti.

A Magyar Közlönyben 2013 decemberében jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendelete, ami az államilag legalizált pénzmosás részleteit szabályozza. A legnagyobb magyar bank, már mintha ugrásra készen várta volna a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) elindulását. Azóta több hitelintézet számlakínálatába is bekerült ez a konstrukció.

Sőt, mostanra az első jelentést is meg kellett tenniük az adóhivatalnak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon a náluk megnyitott SMSZ-ek számáról és az azokra együttesen befizetett összegekről. Információink szerint egyelőre nem túl nagy az érdeklődés.

Ezekről a számlákról azonban – érthető okokból – nem igazán akarnak beszélni a bankok.

Mindenki arra számít, hogy ha nem beszélnek róla, akkor nem kap túl nagy figyelmet ez a megoldás. Az MSZP politikusának ausztriai eltitkolt százmilliói viszont talán jobban érzékelhetővé teszik, mire is lehet jó az idéntől lehetővé tett konstrukció. A lényeg röviden: az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak semmi félnivalója sem lenne, ha nyit egy Stabilitási Számlát, a 240 millió forinton magyar állampapírokat vesz és ide helyezi. A magánszemélyek által minimum ötmillió forinttal nyitható számlákra befizetett pénz ugyanis a törvény szerint magyar jövedelemként azonnal legálissá válik. A pénz származását és a közteherfizetést pedig többé nem firtathatja senki.

A privátbankárok egyre elégedettebbek

Az egész konstrukcióval kapcsolatban erősen elgondolkodtató, amit a Blochamps Capital korábbi tanulmányában olvashattunk. E szerint: „jelenleg a vagyonosodó szűk réteg – kevés kivételtől eltekintve – a privátbanki üzletágak beszámolói szerint jellemzően az állammal megbízási viszonyban lévőkhöz köthető”. A társaság most megjelent újabb, a leggazdagabbakat kiszolgáló üzletágról készített éves „állapotfelméréséből” mindenesetre úgy látszik, mintha a tehetőseknek és a velük foglalkozó szakembereknek egyre jobban tetszene a kormány. Ebben nyilván szerepet játszik, hogy 2013-ban már nagyon jól tudtak keresni. Tény, hogy a tegnap elfogadott törvény korábbi belengetése idején még nagy volt az elégedetlenség.

A 2014. március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyv azóta megteremtette a bizalmi vagyonkezelés jogintézményét, a parlament pedig tegnap el is fogadta az erre vonatkozó szabályokat tartalmazó törvényt. A lehetőség – derül ki a Blochamps most megjelent összefoglaló tanulmányából – megmozgatta a privátbankok fantáziáját, de abban majdnem teljes az egyetértés, hogy egyhamar ennek nem sok hatása lehet. Részben azért, mert viszonylag kevés annyira gazdag család van Magyarországon, akik igényelhetik a hosszú távú vagyontervezést, de azért is, mert idő kell az egész intézmény elfogadtatására.

azenpenzem.hu nyomány

HozzászólásokAutomata szerkesztőrobot által a Február 18, 2014-on 1:23pm-kor

Így épül a gonosz birodalma!