Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

2012-12-01. 14:51

60 profi labdarúgó kéri, hogy ne a civileket, gyermekeket  lemészárló gyilkos Izraelben tartsák az Európa-bajnokságot
 
 
A sátán földi gyilkosainak embertelen tettei!
 
Izraeli foszforbombától szénné égett gyermek a gázai Attattra városában.
 
Több mint 60 profi labdarúgó – köztük Eden Hazard, Didier Drogba, Abou Diaby, Yohan Cabaye, Jérémy Ménez és az Ayew testvérpár – írt levelet az UEFA-nak, azt kérve, hogy ne Izraelben rendezze meg a jövő júniusra kiírt U21-es Európa-bajnokságot.
Zoom
Az izraeliek és a palesztinok közötti feszültség egyre élesebb (emiatt nemrég Lencse László is hazatért a Kirjat Smonától), s a játékosok nem akarják, hogy fiatal kollégáik veszélybe kerüljenek, illetve hogy az UEFA ezzel a döntésével támogassa a civilek százainak halálát okozó összetűzést.
„Az UEFA szemet huny a közel-keleti történések felett, s a kontinenstorna izraeli megtartásával kifejezi bizalmát egy olyan ország iránt, amely a Gázai övezet bombázásával a minap civilek százának halálát okozta. A Gázai övezetben élők évtizedek óta rettegésben élnek, s nélkülözik az alapvető emberi jogokat: a méltóságot és a szabadságot" – áll a levélben, amely kitér arra is, hogy novemberben a palesztin nemzeti stadiont is lebombázták, és az al-Amari klub két játékosát politikai fogolyként őrzik az izraeliek.
Michael Platini UEFA-elnök megszólalt az ügyben, s azt mondta, "egy futballszövetséget nem lehet megbüntetni az ország politikai vezetőinek tettéért".
(Nemzeti Sport)
Kapcsolódó: 

Megtekintések: 1546

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre


Görbicz: Egyfolytában sírok, mélyen érintett a hercehurca körülöttem

2017.05.08. 05:00

Görbicz Anita jövő héten lesz 34 éves, ehhez képest a Final Fourban két meccsen 16 gólt dobott, méghozzá úgy, hogy irányító helyett szinte végig szélsőként kellett játszania. Kérdésünkre azt mondta, nagyon mélyről jött vissza, kemény két év van mögötte, a mostani teljesítménye pedig mutatja, hogy nem szabad őt leírni. Yvette Broch, Nora Mörk és Kari Aalvik Grimsbö is nyilatkozott az Origónak, miután a Győri Audi ETO legyőzte a Vardar Szkopjét, így megnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligáját.

Görbicz Anitával bő másfél órával a meccs vége után tudtunk végre beszélni, addig adta az interjúkat az ünneplés után.

A döntő volt a fárasztóbb, vagy az újságíróknak válaszolgatni? - kérdeztük tőle nyitásként. "Most ezek az interjúk nagyon fárasztóak, de persze nagy boldogsággal teszem ezt is, csak már nincs olyan jó illatom ettől a sok pezsgőtől ez egy kicsit ciki" - nevetett.

 

Ez a harmadik BL-győzelme, de az első, amit anyaként nyert meg, Az Origo kérdésére elmondta, hogy ezt teljesen másképp éli meg.

Hogyne lenne más, egyfolytában sírok, mióta vége van a meccsnek. Mindegyik győzelmemet nagyon nagy öröm kísérte, de ebben a harmadikban két kemény évem volt, ezért ez különleges a számomra. Örülök neki, hogy erre a két napra kerültem ilyen jó formába, és be tudtam bizonyítani, hogy nem szabad leírni még ennyi évesen sem" - utalt arra, hogy a Final Four két meccsén 16 gólt dobott. 

A meccs után egyébként a kisfia volt az ünneplés egyik központi szereplője, hosszan mutatták a tévékamerák is, ahogy táncol a csapattal.


Kisfiával a BL-győzelem után


Kérdésünkre, hogy gondolta volna-e két éve, hogy most, közel 34 évesen (május 13-án ünnepli a születésnapját) szélsőként fog bajnokságot nyerni, így válaszolt: "Őszintén? Nem. Ez a komoly hercehurca körülöttem engem is mélyen érintett, ezért is mondtam, hogy kemény két évem volt. Várom a következő kihívást."

Mentálisan tökéletesek voltak

Egy kicsit szakmázott is Görbicz, elmondta, hogy teljesen más az idei Győr, mint a tavalyi, amely akkor elveszítette a BL-döntőt. "Voltak ebben a szezonban is vereségeink, tanultunk azokból is és a tavalyi BL-döntőből is. Mondtam szombat este a lányoknak, hogy az elődöntőben ott álldogáltam a szélen és azt néztem, hogy milyen szépen és okosan játszunk, ez azt jelentette, hogy nem csak taktikailag, de mentálisan is teljesen rendben voltunk. A rendes játékidő végén sem jutott eszünkbe a tavalyi döntő, ha eszünkbe jutott volna, akkor veszítünk."


A harmadik BL-győzelme


Kim Rasmussen, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya a Final Four helyszínén az elődöntő után az Origónak azt mondta, hogy Yvette Broch a világ egyik legjobb védekező játékosa, a 26 éves holland játékos a döntőben is fantasztikusan védekezett, amit megfejelt még két góllal.

"Csapatként játszottunk jól, harcoltunk és keményen védekeztünk. Éreztük már a meccs előtt, hogy megnyerhetjük, és szinte végig vezettünk is. Egy éve várom ezt a pillanatot - mondta Broch, aki az Origo kérdésére elárulta azt is, hogy mit mondott nekik Ambros Martín a hosszabbítás előtt. Azt mondta, hogy maradjunk nyugodtak, csak hozzunk ki magunkból mindent és élvezzük a játékot. Így is tettünk. Én teljesen elkészültem minden erőmmel, de azért még egy kis energiát mozgósítok valahonnan az ünneplésre."


Az első negyedórát és a második félidőben pár percet leszámítva szinte tökéletes volt a védekezés


Nora Mörk az elődöntőben kevésbé mutatta meg klasszisát (csupán egy gólt dobott), a fináléban azonban hat góljával, a kimagasló küzdeni akarásával és a többiek folyamatos biztatásával oroszlánrészt vállalt a sikerből.

"Az elődöntőben idegesebb voltam, mint most, mert ha nem jutsz be a döntőbe, akkor nincs esélyed arra, hogy megnyerd a Bajnokok Ligáját. A döntő nagyon nehéz meccs volt, többször kellett megnyernünk, mert hiába húztunk el, mindig feljött a Vardar. Igaz, ez sokat kivett belőlük, a hosszabbításban már éreztem, hogy több energiánk van. Nyugodtak tudtunk maradni, ez döntött."

Mörk lőtte az utolsó győri gólt

A 26 éves világbajnok norvég játékos 2011-ben a Larvikkal már nyert Bajnokok Ligáját, de ezt nagyobb győzelemnek tartja. "Nem volt tökéletes szezonunk, ez a meccs sem volt az, de nem lehetnék most boldogabb. Ezért jöttem Győrbe és mindjárt az első évemben meg is nyertem a BL-t. Amikor a Larvikkal győztünk, akkor első norvég csapatként nyertük meg a sorozatot, fantasztikus volt, de itt, 12 ezer néző előtt így nyerni még nagyobb boldogság. Ez a Győr is jobb, mint az a Larvik volt. A szurkolóknak köszönjük még egyszer, elképesztően sok energiát kaptunk tőlük."


A szurkolók is odatették magukat a hétvégén


Az elődöntőben egészen kiválóan védett Kari Aalvik Grimsbö, aki a döntő első félidejében nem találta a ritmust, de az első negyedórában kapott 10 győri gól azt mutatja, hogy a védekezés sem állt még akkor össze, utána azonban ő is feljavult és ezzel együtt a védelem is.

"Jó kérdés, nem tudom, mi történt az első negyed órában - kezdte az Origónak a 32 éves kapus. - Nagyon könnyen átjöttek rajtunk, nem zártuk le előttük, sok területet hagytunk nekik. De ahogy támadott a Vardar, az sok energiát kivett belőlük, én végig nyugodt voltam, biztos voltam, benne, hogy lassan összeáll a védekezésünk és ők is többet fognak hibázni, így is történt. Egyszerűen leírhatatlan volt, amit a közönség művelt, világéletemben emlékezni fogok erre az estére. Európa legjobb csapatának vagyok a tagja, ez fantasztikus érzés."

A világ legjobb íja, a Zrínyi és a hit győzelme hazánkba hozták a Hódítók Kupáját

A Törökországban több évszázados múltra visszatekintő távlövés versenyszámban Mónus József nyert, közel 70 méterrel verve a mezőnyt. A női kategóriában is magyar győztest avattak, Mónusné Ruszin Anna előzte meg ellenfeleit.

A török puta céllövést idén 110 méteren rendezték. A mindenkinek szokatlan távolságon csapatversenyt hirdettek. A dr. Skaliczki Andrea – dr. Rácz Attila – Mónus József összeállítású magyar csapat bronzérmet nyert - derül ki Posta Pál, a Hagyományos Íjászok Világszövetsége alelnökének beszámolójából.

Mónus József, a Farkas levelében az alábbiakat olvashatjuk:

Kedves Barátaim és Ellenségeim!

Győztünk, mert győzni akartunk! A zászlónk becsületéért, a gyermekeink jövőjéért!

Köszönök mindent!

https://m.kuruc.info/r/6/173412/

Nem akarták kiengedni Kölnből a veszprémi kéziseket

A Barcelona elleni 34-30-as győzelemmel megszerzett BL-bronzérem láthatóan boldoggá és elégedetté tette a Telekom Veszprém szurkolóit.

A magyar bajnok a Paris Saint-Germain elleni elődöntőben elszenvedett vereség után gyönyörűen talpra állt, és végig uralva a mérkőzést, 34-30-ra legyőzte a Barcelonát, megszerezve a bronzérmet. A szurkolók már a mérkőzés előtt a kölni főtéren jelezték, hogy túl vannak a csalódottságon és számíthat rájuk a csapat - amit a mérkőzés során bizonyítottak is.

A mérkőzés előtt a kölni dómnál:videó

A Barcelona elleni 34-30-as győzelemmel megszerzett BL-bronzérem láthatóan boldoggá és elégedetté tette a Telekom Veszprém szurkolóit.

A magyar bajnok a Paris Saint-Germain elleni elődöntőben elszenvedett vereség után gyönyörűen talpra állt, és végig uralva a mérkőzést, 34-30-ra legyőzte a Barcelonát, megszerezve a bronzérmet. A szurkolók már a mérkőzés előtt a kölni főtéren jelezték, hogy túl vannak a csalódottságon és számíthat rájuk a csapat - amit a mérkőzés során bizonyítottak is.

videó

Aztán a Lanxess Arénából távozó csapat megtapasztalhatta, hogy a szurkolók milyen nagyra értékelik a klub történetének első BL-bronzérmét - szemben, például Lékai Mátéval.

A csapat busza ugyanis csak lépésben tudott haladni az ünneplő szurkolóktól kürülvéve, majd meg is állt, hogy a játékosok autogramokat osszanak a boldog drukkereknek.

Andorra előtt: „Ez a sorozat már elment”

Wukovics László volt válogatott labdarúgó szerint már a 2020-as Eb-ről szól, hogy hemzsegnek a fiatalok a Storck-csapatban.

A budapesti első mérkőzésen 4-0-ra nyert Andorra ellen a magyar labdarúgó-válogatott tavaly, azóta viszont három találkozón is vereséget szenvedett és gólt sem rúgott – Svájc, Portugália és Oroszország ellen. A volt válogatott labdarúgó Wukovics László bár nem ért egyet azokkal a hangokkal, melyek szerint szedett-vedett volt a csapat a hétfői, oroszok ellen simán, 3-0-ra elveszített meccs alkalmával, helyteleníti, hogy ennyi, 4-5 fiatal egyszerre volt a pályán, s hiába volt ott Dzsudzsák Balázs, igazi vezér nélkül szerepelt az együttes.

A péntek esti, Andorra elleni „visszavágón” szerinte viszont – az ellenfél ereje miatt is – ütőképesebb, az oroszok ellen látotthoz képest akár 6-7 helyen is megváltoztatott csapatunk lesz, nem kérdés, hogy nyerünk, noha nehezebb lesz a dolgunk, ha sokáig nem lövünk gólt. A Digisport tévének nyilatkozó volt labdarúgó úgy véli, nem volt jó gyakorlás Andorra ellen az orosz mérkőzés, mert mind az ellenfél, mind a mi csapatunk teljesen más a két összecsapáson.

"B" csoport

Csapat M Gy D V RG KG GA P
 • Svájc
5 5 0 0 10 3 7 15
 • Portugália
5 4 0 1 19 3 16 12
 • Magyarország
5 2 1 2 8 6 5 7
 • Feröer-szigetek
5 1 2 2 2 8 -6 5
 • Lettország
5 1 0 4 2 9 -7 3
 • Andorra
5 0 1 4 1 13 -12 1

A szurkoló elvárása azért jogos

Wukovics leszögezi, a vb-sorozat számunkra már elment, Bernd Storck szövetségi kapitány már egyértelműen a 2020-as Eb selejtezőit tartja szem előtt a csapat összeállításánál, akkor is, ha a magyar szurkoló jogosan várja el, hogy az aktuálisan legjobb labdarúgók húzzák magukra a címeres mezt. Ugyanakkor ha csak egy fiatal beépül a jelenlegi, Eb-nyolcaddöntőt megjárt csapatba, minden próbálkozás megérte.

Visszatérve az Andorra elleni találkozóra, szerinte nem kérdés, hogy nyerünk, ahhoz, hogy ez nem így lesz, senki nem adhatja a nevét itthon, de a gólszerzés nem csak a támadókon múlik – ahogy a védekezés sem csak a védőkön. A csapatból akkor is nagyon hiányolja a horvát gólkirály Futács Márkót és az amerikai pontvadászatban legjobb góllövő Nikolics Nemanját, hogy tudja, egynél több csatár Storck szerkezetében nem fér el a csapatban.

2017. június 09. (péntek)

 • vb-selejtező (2018) |
 • Estadi Nacional
Andorra

Andorra

20:45

Magyarország

Magyarország

Mit vesztettünk Andorrában?

2017. június 10.szombat 16:53
A csürhe és a német zsidó....
---

Szégyen, gyalázat, történelmi vereség – válogatott szidalmakkal illethetjük a péntek esti, andorrai vb-selejtező eredményét, de ezt tegye meg más. Az indulatos vagdalkozás helyett érdemes picit lehiggadva áttekinteni, mi vezetett a mélypontig, honnan hová jutott a magyar labdarúgó-válogatott az elmúlt egy évben.

2016. június 14.: a nemzeti tizenegy, benne Szalai Ádám és Stieber Zoltán a fél országot talpra ugrasztotta az osztrákok elleni Európa-bajnoki nyitómeccsünkön. A 2-0-s győzelmet követően minden egyes Eb-mérkőzésünk után több ezer, majd több tízezer ember lepte el Budapest utcáit. Olyanok is a 4-6-os villamos megállóinak tetején ugráltak, és bénították meg a közlekedést örömükben, akiknek bizonyosan kevés tudomásuk volt addig a magyar fociról, de a nem várt siker olyan eufóriát okozott, hogy néhány napra Magyarország újraélhette azokat az időket, amikor Puskásék meccseiért tapadt a rádióhoz minden magyar. Nem szabad elfelejteni, milyen út vezetett idáig.

Dárdai Pál egy bukaresti Eb-selejtezőn állította a helyes vágányra a válogatottat, majd faragott olyan szilárd csapatot belőle, mely tétmeccsen nem kapott ki sem a románoktól, sem az északírektől, sem mástól, szorgosan gyűjtögette a pontokat, melyek pótselejtezőt értek. Dárdai a harmincas, negyvenes korosztály számára az első olyan magyar szövetségi kapitány volt, aki nem lózungokat pufogtatott, hanem őszintén, egyenesen megmondta, melyik meccsen mit lehet várni a csapattól. Azt is előre jelezte, ha a válogatott szenvedni fog, és a látottak minden alkalommal őt igazolták. A norvégok elleni pótselejtezőn már Bernd Storck vezényelt, aki sorra hozta a jó döntéseket Kleinheisler vagy éppen Priskin kezdőbe állításától fizikai mutatókon alapuló válogatási elvekig.

Ekkor a klubjukban rendszeresen játszó, jól futballozó, sikerre éhes játékosok alkották a nemzeti csapat keretét, mely egy hónapos felkészüléssel utazhatott az Eb-re. Utóbb bebizonyosodott, hogy ez volt az alapja a Franciaországban látott teljesítménynek. Erőtől, önbizalomtól duzzadtak a játékosaink, élvezték a futballt, a tét feldobta őket. Nyoma sem volt az évekkel ezelőtt tapasztalt kishitűségnek, apró megingásoknak, melyek az ellenfél javára döntötték el a meccseket. A válogatott megtanult harcolni és győzni, nyilvánvalóvá tette, hogy megérkezett az európai középcsapatok közé. Emellett Dárdai és Storck munkája nyomán gyökeres fordulat állt be a szurkolók lelkivilágában is: a lelátón nem kellett már senkinek azért izgulni, pontot veszítünk-e Moldovában vagy éppen Liechtensteinben. Még a Feröer elleni hazai 2-1 alkalmával sem tért vissza a régi gyomorgörcsös érzés.

Vissza a zsákutcába

Andorrában ez az egyik legfontosabb dolog, ami újra elveszett;földbe döngölő felismerés és érzés, hogy újra kikaphatunk  bárkitől.

Most épp a FIFA-ranglista 186. helyezettje ellen.

Az amatőr, munka mellett futballozó andorraiak 2004 októbere óta nem vertek meg tétmecccsen senkit, akkor Macedónia volt az áldozat. Minket még soha nem győztek le. A miniállam játékosai már akkor sírva borultak egymás nyakába, amikor Svájc ellen gólt szereztek a mostani selejtező során. Pénteki győzelmük után szintén nem maradt szem szárazon a stadionban, a mérkőzés labdáját üvegbúra alá tették, és örök emlékül felrakják a polcra.

A mennyből a pokolba: így fogalmazott Dzsudzsák Balázs a lefújást követően. A magyar cséká elsírta magát nyilatkozat közben, ami nem csoda. A csapatot elkísérő több száz drukker vele és összes társával levetette a címeres mezt, ilyet utoljára tavaly szeptemberben Diósgyőrben láttunk, de olyan emlékünk nincs, hogy ez a válogatottal valaha megtörtént volna. Hol van már a tavalyi nyár, mikor örömében tépte le róluk a dresszt a magyar tábor Bordeaux-ban, Marseille-ben.

Teljesen jogos a szurkolók reakciója, ahogy a játékosok fogalmaztak a meccs után: ezt nem lehet megmagyarázni. Illetve talán mégis.

A pénteki vb-selejtező előtt több szakember, NB I-es tréner is arról beszélt, hogy bár sok alapember hiányzik az utazó keretből, Andorrát bármilyen összeállításban meg kell vernie a magyar válogatottnak.

Nos, végre jó lenne elfogadni a tényt, amit egyelőre képtelenek vagyunk: a néhány tízezres lakosú országok válogatottjai ellen is kevés már, amire jelenleg képesek a magyar futballisták.

Alig kilenc hónapja, csupán néhány héttel Eb-mentelésünket követően már tanúi lehettünk ennek a Tórsvollur stadionban, Feröeren. Orkánerejű szél, műfű, kipukkant játékosok – hallhattuk a 0-0-s végeredmény indokait.

Ha végignézzük azok névsorát, akik akkor pályára léptek, és azokét, akik pénteken Andorrában, talán már magyarázatul szolgálhat a mostani vereségre. Fiola, Guzmics, Kádár, Elek, Németh, Priskin, Nikolics, Szalai. Sérülés, meccshiány, klubkötelezettség, egyéb okok miatt egyikük sem volt most a műfüvön. Helyettük a másodosztály friss feljutójából, a Puskás Akadémiából hívott be két játékost Bernd Storck, továbbá a Honvéd gólkirályát, Eppel Mártont, az olasz első osztályból csont nélkül kihulló Palermóban peremember Sallait és Baloghot, a Brondbyben percember Kalmárt, a Ferencvárosban menedékre lelő, de sűrűn mellőzött Kleinheislert. A horvát gólkirály, Futács Márkó sehol. A csapat ásza, Dzsudzsák Balázs már kevés a török vagy orosz első osztályhoz, az emírségekben haknizik, a másik kulcsszereplő, Nagy Ádám sérülésből tért vissza.

Ég és föld a különbség az Eb-selejtezőkön és a kontinensbajnokságon látott futballisták formája között. Eppellel, Tóth Bencével, Nagy Dominikkal, Viníciusszal ennyit tudunk. Lehet, hogy vérlázító még a feltételezés is, de Kádárral, Gerával, Szalaival, Nikoliccsal legalább a döntetlen meglehetett volna. Az andorrai gyalázat fényében a német mester is kétszer meggondolja legközelebb, hogy a klubedzők kérésének engedve lemondjon-e az NB I-ben játszó kerettagokról akár még egy Andorra-szintű csapat ellen is. Álmában sem gondolta, hogy döntése ilyen eredményt hozhat.

Az andorrai erőfoci

A vereség még jobban fáj, ha megnézzük, hogy a kilencven perc alatt negyvennégy sikeres passzt felmutató miniállam játékosai a párharcok egész komoly százalékát megnyerték. A tizenhatos közelében és azon belül szinte esélyük sem volt a magyar támadóknak, a kismillió beívelésünkből szinte mind pontatlan volt, vagy a védők elnyomták Eppelt és Baloghot. Mindezt úgy, hogy a magyar játékosok a labdarúgásból élnek, az andorraiak pedig csak akkor lépnek pályára, ha a munkájuk engedi. A hetvenezres országban összesen öt stadion van, ahol futballozni lehet. 

A pénteki vereség egy folyamat vége: az elmúlt nyolc mérkőzéséből ötször maradt gólképtelen a válogatott, köztük Feröer és Andorra ellen. Az utóbbi négy meccsünkön – Svédország, Portugália, Oroszország, Andorra – kilencet kaptunk, és egyet sem lőttünk. Ez negatív rekord focitörténelmünkben. A vb-álmaink reálisan nézve már rég szertefoszlottak, lehetne kísérletezni nyugodtan. Azonban miképp tavaly szeptemberig csaknem kizárólag jó döntéseket hozott Bernd Storck a válogatásnál, az utóbbi hónapokban sorjáznak a rosszak. Ebben a helyzetben pedig láthatatlan messzeségbe került az az idea, amit Dárdai Pál rögzített még a fejekben kapitánykodása legelején: élvezni a futballt, enélkül nem lehet sikeres egy csapat.

Másfelől Storckot talán kevésbé érdekli, de jogos a felvetés: mi történik, ha ezt az eredményt egy magyar kapitánnyal éri el a válogatott? Pintér Attila tudna mesélni, de magunktól is kitalálhatjuk. Szóval nem ártana elgondolkodnia, vajon a szövetség belé vetett bizalmába hány kínos meccs férhet még bele.

A levegőben van Storck lemondása


2017. június 12. hétfő 13:45

Az andorrai vereség után Csányi Sándor MLSZ-elnök első felindulásában nem akart súlyos véleményt mondani a lelátón. A sportnapilappal annyit közölt, rettentően csalódott, de még túl friss az élmény, szüksége van pár napra, amíg véleményt mond. Vasárnap a szövetség közleményt adott ki arról, hogy ezen a héten az elnökség meghallgatja a szövetségi kapitányt.

Storckot vasárnap interjúra hívta a köztévé, de az adás előtt 45 perccel a tréner megköszönte és lemondta a beszélgetést. Közleményében azt írta:

„Nem vagyok az az ember, aki szeret kapkodva dönteni, nyilatkozni. A mostani helyzet különleges, így nekem is több időre van szükségem, hogy összefoglaljam és megosszam a nézőkkel, a magyar válogatott szurkolóival a mondandómat.”

Az andorrai meccs minden bizonnyal számára is órási csalódás volt, azt mondta meccs utáni nyilatkozatában, hogy ő lesz az első, aki vállalja a felelősséget, és hogy nemzetközi szinten ilyen teljesítménnyel nem lehet boldogulni, szóval mindenkinek el kellene gondolkoznia a folytatásról. Azt is rögzítette, hogy nem megbocsátható ez a vereség.

Szavai alapján simán elképzelhető, hogy a szövetségi kapitány beadja lemondását. Erről Sipos Jenőnél, az MLSZ-szóvivőjénél is érdeklődtünk hétfőn. Arra, hogy megerősíti vagy cáfolja, hogy a kapitány lemondott, azt válaszolta, ilyenről nem is szeretne beszélni. Azt leszögezte, ő nem tud erről, de persze a helyzet folyamatosan változhat. Annyi viszont már biztos, hogy a hét második felében fog leülni Storck az elnökséggel. Hogy ez egy tervezett beszámoló volt-e, vagy csak az Andorra-meccs miatt kellett-e megszervezni, azt felelte, nem feltétlenül tervezték, de egy-egy szakasz után le szoktak ülni az aktuális kapitánnyal egyeztetni. Sipos annyit még elárult, valószínűleg csütörtökön lesz ez a bizonyos találkozó, melyen „az elmúlt időszakról” fog beszélni Bernd Storck.

A német trénernek 2018 nyaráig szól a szerződése, de nem csak szövetségi kapitányi, a szövetség sportigazgatói tisztségét is ő tölti be, ezáltal a összes utánpótlás válogatott munkáját felügyeli.

A ferencvárosi C közép csoport oldalán azt írják, hogy a szövetség egy másik zsidó László Csaba kinevezését fontolgatja Storck helyére. A magyar edző legutóbb Dunaszerdahelyen dolgozott, előtte volt már a Ferencváros, a skót Hearts, a belga Charleroi és a litván, illetve az ugandai válogatott trénere is. Nem sok sikerrel....

4 pont, de mekkora győzelem a kosár Eb-n

2017.06.17. 19:48
Az utolsó forduló eredményétől függetlenül továbbjutott a magyar női kosárlabda-válogatott a legjobb 12 közé. A világranglista ötödik helyén álló csehek bánták a mieink sikerét. Ezen a tavaly augusztus óta nem frissített listán az 50. Magyarország.

A női kosárlabda Európa-bajnokság második napján Magyarország a házigazda Csehországgal játszott Hradec Kralovéban. Mindkét válogatott vereséggel kezdett pénteken, a mieink az egész torna egyik favoritjának számító spanyoloktól (62-48), a csehek az ukránoktól kaptak ki (59-47).

Az első negyedben szoros volt a küzdelem, a végére Raksányi kosarával elléptünk 24-20-ra, mert a duplája után a büntetőt is értékesítette. A félidőben 38-38 volt az állás - akkor Zele Dorina dobta a fontos pontokat -, Fegyverneky büntetőivel egyenlített ki a magyar csapat a szünetre.

A fordulás után Fegyverneky kiváló teljesítménye mellé a ceglédi Nagy Bujdosó Nóra felzárkózott, sőt. A triplái nagyon jókor jöttek, bátran vállalkozott, és végül 21 ponttal zárta a meccset, egy ponttal több került a neve mellé, mint Fegyvernekynek.

Másfél perccel a vége előtt már 7 ponttal vezetett Stefan Svitek csapata (72-65), a vége azonban mégis szoros lett, mert 21 másodperc volt csak hátra, amikor bement egy távoli cseh kísérlet.

Fegyverneky két büntetője azonban pontos volt - ezzel 74-70 lett -, a csehek kényszerhármasa lepattant a gyűrűről, ezzel el is dőlt a meccs.

A honosított amerikai Courtney Vandersloot is jól mozgatta a csapatot, védekezésben is jól teljesített, és a dobásai pontosak voltak.

Hétfőn fél egytől a szintén egy győzelemmel álló Ukrajna a következő ellenfél. Az ukránok 76-54-es vereséget szenvedtek a spanyoloktól. Ha az ukránokat is verik a magyarok, második helyen lépnek tovább.

A csoport harmadik helyén továbbjutó a B-csoport második helyezettjével játszik, a második pedig értelemszerűen a harmadikkal. De ne szaladjunk ennyire előre.

"Sokszor volt egyenlő az állás, sokszor voltunk előnyben és hátrányban, szoros mérkőzésen vagyunk túl. Akkor is volt tartásunk, amikor percekig nem dobtunk kosarat. Kiválóan lepattanóztunk, türelmesen támadtunk, Nagy-Bujdosó Nórát pedig nem zavarta meg, hogy az első meccsen egy pontot sem szerzett" - foglalta össze a meccset Svitek.

A világranglista egyébként egészen pontosan így áll.

A csoport, 2. forduló:

 • Magyarország-Csehország 74-70 (24-20, 14-18, 17-12, 19-20)
 • Pontszerzők: Nagy-Bujdosó 21, Fegyverneky 20, Vandersloot 10, Simon 7, Határ 6, Zele 6, Raksányi 3, Krivacsevics 1, illetve Hanusova 17, Vaughn 14, Kat. Elhotova 14, Burgrova 9, Vyoralova 9, Zaplatova 4, Kar. Elhotova 2, Kulichova 1
 • Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 3 (122-132), 3. Ukrajna 3 (113-123), 4. Csehország 2

Erről, tényleg, miért nem tudunk?


35 ország és három autonóm köztársaság 428 íjásza

Világraszóló Magyar siker

A héten Isztambulban rendezték a Hódítók Kupája íjász versenyt, melyen szép Magyar siker született, lásd a lenti cikket!

Különösen tetszik Mónus József levelének megszólítása: Kedves Barátaim és Ellenségeim! Nem lehet egyszerű élete neki!!  Élete:

 

Ezzel kapcsolatban két  gondolat is felmerülhet:

 

1.  Erről miért nem hallani a híradásokban, miért "Pápai Jociról" és a többi percemberkéről kell hónapokon keresztül beszélni? Ki is szerzett nagyobb dicsőséget Magyarországnak?? Örülnék, ha ezt a szép eredményt valami szép kitüntetéssel díjaznák itthon is.

 

2. Minden nagyon tetszik, kivéve a "​Bizánc bevételének 560. évfordulójára" utaló mondatrészt.

Azért Konstantinápoly mégiscsak a keresztény kultúra egyik fellegvára volt, nem beszélve

az annak fő forrásvidékét jelentő görög-római kultúráról. Ezek szerint Konstantinápoly elestének megünnepléséhez sikerült példás módon hozzájárulnunk ...

 

 

 

A világ legjobb íja, a Zrínyi és a hit győzelme hazánkba hozták a Hódítók Kupáját 

 

A Bizánc bevételének 560. évfordulójára alapított FETIH KUPA idén ötödször került megrendezésre Isztambulban, melyen 35 ország és három autonóm köztársaság 428 íjásza vett részt, modern és tradicionális kategóriákban.

A Törökországban több évszázados múltra visszatekintő távlövés versenyszámban Mónus József nyerte, közel 70 méterrel verve a mezőnyt. 

A női kategóriában is magyar győztest avattak, Mónusné Ruszin Anna előzte meg ellenfeleit.

A török puta céllövést idén 110 méteren rendezték. A mindenkinek szokatlan távolságon csapatversenyt hirdettek.

A dr. Skaliczki Andrea – dr. Rácz Attila – Mónus József összeállítású magyar csapat bronzérmet nyert - derül ki Posta Pál, a Hagyományos Íjászok Világszövetsége alelnökének beszámolójából.

Mónus József, a Farkas levelében az alábbiakat olvashatjuk:

 

 

Kedves Barátaim és Ellenségeim!

 

Győztünk, mert győzni akartunk!

A zászlónk becsületéért, a gyermekeink jövőjéért!

Köszönök mindent!

Tőletek kaptam:

- Nemzeti öntudatot!

- A múlt tiszteletét!

- Hitet!

- Biztatást!

- Bizodalmat!

- Könnyeket!

- Vágyakat! ...

és ellenségeimtől a kételkedést!

(De ez nagyon akaratossá és fáradhatatlanná tesz szerencsére.)

 

Egyetlen célom van: legyőzni bárkit a világon, hogy legyen jogcímem a győztes jogán megmutatni a világnak a magyar zászlót, harcolni lobogónk becsületéért.

 

Megtettük.

 

A verseny neve lefordítva Hódítók Kupája.

 

Mónusné Ruszin Anna Mária, azaz Ani, a feleségem megnyerte a női kategóriát!

 

 

 

Azután következett a harcosok versenyszáma.

Csak 461 métert tudtam lőni, mert óriási ellenszél volt.

Ellenfeleim azonban a 400 méteres határt át sem tudták lőni.

Kb. 70 méterrel győzte le a "Bármikor" nyílvesszőm a második helyezettet.

Mellesleg még a következő három nyílvesszőm is győztes lett volna a lőtt távolsága alapján.

 

(A 132 fontos Zrínyivel lőttem. 14 prototípus után 4 darabot készítettem belőle, a versenyre pedig hármat vittem ki.)

 

Pontosan egy éve készülök erre a győzelemre, szinte éjjel-nappal.

 

Végezetül köszönöm az írásomat olvasó, vagy drukkoló, vagy nemzeti öntudatunkban velünk azonosuló magyar embereknek, Nektek és a kiutazó magyar csapatnak és a csapat kapitányának, Posta Pálnak minden segítségét.

Legyen minden arra érdemes magyar ember győzelme ez!

Kajak-kenu: Európa legjobbja Magyarország!

A Plovdivban lezajlott kajak-kenu Európa Bajnokságon Magyarország  toronymagasan a legtöbb érmet szerezte, több aranyérmet, mint a nyolcvanmilliós Németország és a száznegyvenmilliós Oroszország együttvéve. Nem semmi ez a tízmillióra lefaragott, megcsonkított Magyarország részéről… A Magyarok Világszövetsége gratulál e nagyszerű sikerhez a sportolóknak és szakmai vezetőiknek!

 

 

Aranyérem:

 • Balaska Márk, Birkás Balázs (K-2 200 m)
 • Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (C-2 500 m)
 • Bodonyi Dóra (K-1 1000 m és K-1 5000 m)
 • Lucz Dóra (K-1 200 m)
 • Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta (K-4 500 m)
 • Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna (K-2 1000 m)
 • Nádas Bence, Tótka Sándor (K-2 500 m)
 • Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán (K-4 500 m)
 • Takács Tamara (K-1 500 m)

 

Ezüstérem:

 • Devecseriné Takács Kincső (C-1 200 m)
 • Horváth Bence (K-1 200 m)
 • Varga Dávid (C-1 5000 m)

 

Bronzérem:

 • Hajdu Jonathan és Fekete Ádám (C-2 200 m)
 • Kopasz Bálint (K-1 500 m és K-1 1000m)

 

Forrás: MTI és Demokrata

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9298/170716

 

Magyar zsoké fantasztikus sikere Varsóban a női lovasvilágbajnokságon!

 

Vasárnap, a női lovasokat és az arab lovakat népszerűsítő női lovas világbajnokság versenysorozatának lengyelországi futamát nagyon izgalmas végjátékban elképesztő bravúrral a galoppban nem igazán megszokott visszatámadással a magyar Suták Csenge nyerte ezzel elhozva a Zayed Kupát.

A világbajnokság állomásainak első helyezettjei automatikusan kvalifikálják magukat a világbajnokság döntőjébe, mely novemberben kerül megrendezésre Abu Dahbiban.

 

Érdekessége, hogy a fesztivált Abu Dhabi sejkje támogatja. Több országban is rendeznek futamokat, a legutóbbira épp múlt vasárnap került sor, Varsóban. 

Ha egy országot meghívnak egy adott versenyre, akkor egy zsokét nevezhet a futamban. Hazánkat ezúttal a többszörös magyar bajnok, számos rangos nemzetközi verseny győztese, Suták Csenge profi zsoké képviselte, akinek neve igen ismert a hazai lovas sport rajongói előtt.

Az idei Nemzeti Vágtán is ott lesz a fiatal tehetség.

 

- Nagyon örülök a győzelemnek - nyilatkozta a verseny után Csenge. 

- A női lovas világbajnokságon indultam, ahol amatőr és profi női zsokék vehetnek részt. Ha megnyersz egy ilyen versenyt, akkor azzal egyúttal kvalifikálod magad a világbajnokság döntőjébe, amire novemberben kerül sor Abu Dhabiban. Nekem ez most sikerült így biztos, hogy ott én képviselem majd Magyarországot a női futamban! 

 

Ide minden olyan versenyzőt meghívnak nézőnek, aki részt vett valamelyik futamban!

 

A rendezvénysorozat jelmondata:

One World, Six Continents, azaz EGY VILÁG - HAT FÖLDRÉSZ.

 

A vasárnapi varsói futam:

Történelmi pillanat! Olimpiai bajnok a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében a phjongcshangi játékok csütörtöki napján.

A tavalyi világ- és az idei Európa-bajnokságon is bronzérmes magyar kvartett Kínát és Kanadát megelőzve érte el a történelmi sikert, a dél-koreai együttes negyedikként zárt, miután a döntőben elesett az egyik tagja.


A magyarok ezt megelőzően két ezüst- és négy bronzérmet nyertek a téli olimpiákon, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros végzett másodikként 38 évvel ezelőtt, az 1980-as, Lake Placid-i játékokon.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az utolsó esélyüket megragadva így tovább folytatták nagyszerű sorozatukat, ugyanis három éve minden világversenyről éremmel tértek haza, az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc medált gyűjtöttek és mindegyiken legalább kettőt.


Köszönetet mondott és egyben gratulált is Orbán Viktor a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltónak.

/Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A fináléban Liu Shaoang az élre rajtolt a dél-koreaiakat megelőzve, de az első váltásnál a hazaiak visszavették a vezetést, kisvártatva pedig a kínaiak is a magyarok elé kerültek. A futam eleje kissé ideges és feszült volt, mindenki próbált minél előrébb helyezkedni. Egy ideig Kína is vezetett a magyarok előtt, de aztán a dél-koreaiak a harmadik pozícióból ismét az élre álltak, sőt a magyar négyes visszaesett negyediknek, amikor az addig hátul “vonatozó” kanadaiak egy váltásnál elé kerültek.

/Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A finálé egyik drámai pillanata az volt, amikor a dél-koreai váltó egyik tagja elesett. Ez megnyugtatta a másik három csapatot, hosszú ideig Kanada haladt az élen Kína és Magyarország előtt. Alig tíz kör volt hátra, amikor ismét megélénkült a verseny, Kína megszerezte a vezető helyet, de Kanada szinte rögtön visszavette azt. Ekkor a magyar kvartett “csak” utazott, várta az alkalmat, amikor meglepheti riválisait.

Ez a pillanat az utolsó két váltásnál jött el. Előbb Liu Shaoang parádés kigyorsítással megelőzte kanadai riválisát, majd váltott bátyjával, Liu Shaolin Sándorral, aki kínai ellenfelét lehagyva élre állt. Innentől pedig már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, hatalmas ökölcsapással haladt át a célvonalon elsőként. A váltó olimpiai rekorddal győzött.

/Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Noha a zsűri még videózott, de az előzgetések ellenére nyugodt, vitás helyzetektől mentes verseny volt, így a magyarok egy hatalmas piros-fehér-zöld zászlóval a jégen korcsolyázva ünnepeltették magukat. Nem is kellett csalatkozniuk, nem történt kizárás, azaz megszerezték a történelmi aranyérmet, amely 177. a sorban Magyarország esetében, de a korábbiak mind a nyári játékokon születtek.

Eredmények:

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 5000 méteres váltó, olimpiai bajnok:

MAGYARORSZÁG (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba) 6:31.971 perc

2. Kína (Vu Ta-csing, Han Tien-jü, Hszü Hung-cse, Csen Tö-csüan) 6:32.035

3. Kanada (Charle Cournoyer, Pascal Dion, Samuel Girard, Charles Hamelin) 6:32.282

A csapat tagjainak portréi:

Burján Csaba:

Születési hely és idő: Pécs, 1994. szeptember 27.

Magasság/testsúly: 182 cm/79 kg

Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Olimpiai eredményei: 1. (5000 m váltó, 2018), 30. (1500 m, 2018)

További legjobb eredményei: vb-ezüstérmes (váltó – 2015), vb-bronzérmes (váltó – 2017), 2x Eb-ezüstérmes (váltó – 2015, 2016), 2x Eb-bronzérmes (váltó – 2013, 2018), Universiade-bajnok (váltó – 2013)

Knoch Viktor:

Születési hely és idő: Pécs, 1989. december 12.

Magasság/testsúly: 180 cm/80 kg

Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Olimpiai eredményei: 1. (5000 m váltó, 2018), 5. (1500 m, 2006), 12. (500 m, 2014), 18. (1000 m, 2014), 21. (1000 m, 2010), 25. (500 m, 2010), 28. (500 m, 2018), 30. (1500 m, 2010), 34. (1500 m, 2014)

További legjobb eredményei: vb-ezüstérmes (váltó – 2015), vb-bronzérmes (váltó – 2017), 3x Eb-ezüstérmes (váltó – 2007, 2015, 2016), 3x Eb-bronzérmes (váltó – 2009, 2013, 2018), Universiade-bajnok (váltó – 2013)

Liu Shaoang:

Születési hely és idő: Budapest, 1998. március 13.

Magasság/testsúly: 181 cm/78 kg

Klubja: MTK Budapest

Olimpiai eredményei: 1. (5000 m váltó, 2018), 19. (500 m, 2018), 20. (1500 m, 2018)

További legjobb eredményei: 3x vb-ezüstérmes (1000 m – 2017, 1500 m – 2016, váltó – 2015), 2x vb-bronzérmes (500 m – 2016, váltó – 2017), 4x Eb-ezüstérmes (1000 m – 2017, 1500 m – 2017, váltó – 2015, 2016), Eb-bronzérmes (váltó – 2018) vk-győztes (1000 m – 2016/17) junior világbajnok (minden egyéni számban – 2017)

Liu Shaolin Sándor:

Születési hely és idő: Budapest, 1995. november 20.

Magasság/testsúly: 183 cm/80 kg

Klubja: MTK Budapest

Olimpiai eredményei: 1. (5000 m váltó, 2018), 5. (500 m, 2018), 5. (1500 m, 2018), 8. (1000 m, 2018), 16. (1000 m, 2014), 18. (500 m, 2014), 20. (1500 m, 2014)

További legjobb eredményei: világbajnok (500 m – 2016), 2x vb-ezüstérmes (500 m – 2015, váltó – 2015), 2x vb-bronzérmes (összetett – 2016, váltó – 2017), Európa-bajnok (1000 m – 2017), 6x Eb-ezüstérmes (1000 m – 2016, 1500 m – 2016, összetett – 2016, 2017, váltó – 2015, 2016), 2x Eb-bronzérmes (váltó – 2013, 2018), vk-győztes (1000 m – 2017/18)

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a győztes magyar válogatott tagjai a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének eredményhirdetésén a Kangnung Jégcsarnokban. Ez Magyarország történetének első téli olimpiai elsősége, és 1980 óta az első dobogós helyezése /Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A phjongcshangi téli olimpia éremtáblázata a szerdai versenynap után:

ARANY EZÜST BRONZ

 • Norvégia 13 12 9
 • Németország 13 7 5
 • Kanada 9 7 8
 • Egyesült Államok 8 7 6
 • Hollandia 7 6 4
 • Svédország 5 5 –
 • Franciaország 5 4 9
 • Ausztria 5 2 6
 • Koreai Köztársaság 4 4 3
 • Svájc 3 6 2
 • Japán 3 5 3
 • Olaszország 3 2 5
 • Fehéroroszország 2 1 –
 • Kína 1 6 2
 • Csehország 1 2 3
 • Szlovákia 1 2 –
 • Nagy-Britannia 1 – 3
 • Lengyelország 1 – 1
 • MAGYARORSZÁG 1 – –
 • Ukrajna 1 – –
 • OAR – 4 8
 • Ausztrália – 2 1
 • Szlovénia – 1 –
 • Finnország – – 4
 • Spanyolország – – 2
 • Új-Zéland – – 2
 • Kazahsztán – – 1
 • Lettország – – 1
 • Liechtenstein – – 1

Oroszországból “Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megnevezéssel vehetnek részt a játékokon sportolók, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt december elején felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot.

A női sífutók 10 kilométeres szabadstílusú versenyében két bronzérmes, míg a férfi kettes bobosoknál két aranyérmes volt.

A magyar helyezettek:

aranyérem (1):

2018, Phjongcshang:

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolya, 5000 méteres váltó)

ezüstérem (2):

1948, St. Moritz:

Kékesy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros)

1980, Lake Placid:

Regőczy Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)

bronzérem (4):

1932, Lake Placid:

Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)

1936, Garmisch-Partenkirchen:

Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)

1952, Oslo:

Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)

1956, Cortina d’Ampezzo:

Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)

4. hely (5):

1932, Lake Placid:

Orgonista Olga, Szalay Sándor (műkorcsolya, páros)

1936, Garmisch-Partenkirchen:

Szekrényessy Piroska, Szekrényessy Attila (műkorcsolya, páros)

1948, St. Moritz:

Pajor Kornél (gyorskorcsolya, 10 000 m)

2006, Torino:

Huszár Erika (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)

2018, Phjongcshang:

Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Heidum Bernadett (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 méteres váltó)

5. hely (7):

1948, St. Moritz:

Király Ede (műkorcsolya)

1972, Szapporo:

Almássy Zsuzsa (műkorcsolya)

1976, Innsbruck:

Regőczi Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)

2006, Torino:

Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)

2010, Vancouver:

Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 méteres váltó)

2018, Phjongcshang:

Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)

2018, Phjongcshang:

Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolya, 500 m)

6. hely (4):

1968, Grenoble:

Almássy Zsuzsa (műkorcsolya)

2010, Vancouver:

Huszár Erika (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)

2014, Szocsi:

Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra (rövidpályás gyorskorcsolya, 3000 méteres váltó)

2018, Phjongcshang:

Jászapáti Petra (rövidpályás gyorskorcsolya, 1500 m)


Először győzött Magyarország a téli olimpián

Jánosy Károly, 2018. 02. 23. 00:01

Megszületett az első magyar téli olimpiai aranyérem. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású rövidpályás gyorskorcsolyaváltó sporttörténeti sikert aratott.

Majd négy évtizedet kellett várni az újabb magyar éremre. Legutóbb 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős állhatott fel az olimpiai dobogó második fokára.

 

– Nem hittem volna, hogy ilyen hosszú ideig tart a „böjt” – nyilatkozta a Lokálnak Sallay András. – Remélem, a srácok sikere lökést adhat a téli sportok további fejlődésének.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A döntő előtt már a bronzéremmel is beérték volna a pesszimistábbak. Egyet csak megelőzünk, adták ki a jelszót, amit – szerencsére – nem fogadtak meg a fiúk. A dél-koreai váltó kicsúszása után is keményen harcoltak. Az utolsó két váltásnál előbb Liu Shaoang előzte meg kanadai riválisát, majd bátyja, Liu Shaolin Sándor kínai ellenfelét lehagyva az élre állt, és olimpiai bajnokként haladhatott át a célvonalon.

 

Nem csoda, hogy a Liu testvérek édesanyja könnyeitől alig tudott válaszolni munkatársunk kérdéseire: – Végre megnyugodtam, s alig várom, hogy megöleljem a fiúkat – árulta el Szabina asszony. – Nagyon hosszú út vezetett a dobogóig, remélem, itthon végre lesz egy olyan teljes napunk, amit csak velük tölthetek el.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mindenesetre Usain Bolt már készítheti a tollát, hiszen a világ- és olimpiai bajnok sprinter egy üveg – vélhetőleg drága – aláírásával ellátott francia pezsgőt ígért azoknak, akik feltesznek egy olyan fotót az internetre, melyen a védjegyének számító győzelmi pózban ünnepelnek. Nos, a magyar kvartett megtette a magáét, bár a friss aranyérmes – és 500 méteren 5. helyezett – Sándor a pezsgőnél jobban értékeli brit színekben versenyző párja, Elise Christie ölelését. S persze egy ország szeretetét.

Délelőtt 11-kor kapják meg az aranyérmet

A kemény rockos kűrjével világhírt szerzett műkorcsolyázó, Tóth Ivett szerepel ma és Nagy Konrád a gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában lép pályára. A legérdekesebb azonban – magyar szempontból – a délelőtt 11 órától esedékes ceremónia lesz, amelyen a sporttörténeti sikert arató váltó átveszi az aranyérmet.

 

A csapat tagjai:

Burján Csaba:
Születési hely és idő: Pécs, 1994. szeptember 27.
Magasság/testsúly: 182 cm/79 kg
Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Knoch Viktor:
Születési hely és idő: Pécs, 1989. december 12.
Magasság/testsúly: 180 cm/80 kg
Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Liu Shaoang:
Születési hely és idő: Budapest, 1998. március 13.
Magasság/testsúly: 181 cm/78 kg
Klubja: MTK Budapest

Liu Shaolin Sándor:
Születési hely és idő: Budapest, 1995. november 20.
Magasság/testsúly: 183 cm/80 kg
Klubja: MTK Budapest

 

Hozzászólás a beszélgetéshez

RSS