Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

2012-11-23. 15:23

Az Anonymous hackercsoport algériai szárnya megtámadta a letenyei Ékköv honlapját
 
 
 
 Az Anonymous hackercsoport algériai szárnya úgymond "átírta" a letenyei önkormányzati cég, az Ékköv Kft. honlapját. Anonymous-támadás Magyarországon legutóbb március elején történt, amikor a magyar hacktivisták az Alkotmánybíróság honlapján hat passzussal módosították az Alkotmány szövegét.
Zoom
Farkas Szilárd, mérnök-informatikus, települési képviselő szerint az algériai hackerek - akikről nehezen elképzelhető, hogy magyarul is tudjanak - az ékköv.hu oldal index, azaz indító fájlját módosították, így kerülhetett a muszlim felhívás a honlapra. A támadás alá vett letenyei oldalon az volt olvasható: a folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz, sőt azon arab nyelvű dalok is hallhatók voltak. Az arab kisgyermek fotója alatt lévő "Az én Algériám" linkre kattintva a Wikipédia Algériáról szóló ismertető leírásához navigálhatott a látogató.
A "minden algériai és muzulmán" hacker jegyezte támadással kapcsolatban Kustor Ferenc Ékköv-igazgató úgy vélekedett: ritkaságszámba megy, hogy egy magyar kisvárosi, alapvetően építőiparral, szakipari munkákkal, kegyeleti szolgáltatásokkal foglalkozó cég az éppen zajló arab-izraeli konfliktus "reklámkampányának" kellős közepébe csöppen. Az ügyvezető hozzátette: a modern kor kalózai cége honlapjának szerkesztési felületét nem módosították, a weboldalon este nyolckor újra a régi felület volt látható, a vállalatot kár nem érte.
Halmi Béla polgármester az üggyel kapcsolatban megemlítette, hogy néhány évvel ezelőtt a városi honlapot, a letenye.hu-t is érte már hackertámadás, mely során az egy kis időre nem volt elérhető. Mint mondta, heti szinten több levélszemét (spam) érkezik a hivatali e-mail fiókokra, de azok kiszűrésével eddig sikeresen védekeztek a támadások ellen.
Zuber Gyula az Ékköv honlapjának tárhelyét biztosító Z-NET Mikronet Kft. vezetője elmondta: biztosan nem célzott támadásról volt szó. A szakember szerint a hackerek - így az Anonymous is - már korábban megszerezhették több ezer vagy akár tízezer website jelszavát és amikor egy-egy kampányt indítanak, akkor gyakorlatilag azt "ráengedik" az összes sebezhetővé vált honlap felületére. Zuber Gyula úgy fogalmazott, hogy az ékköv.hu teljesen véletlenül keveredett bele a nagy valószínűséggel világméretű, a palesztin nép mellett kampányoló internetes hadjáratba. A Z-NET szakemberei a megtámadott oldalt jelszócsere és biztonsági megerősítés mellett 3 órán belül helyreállították - nyilatkozta a Z-NET első embere.
(Zaol.hu nyomán)

Megtekintések: 1448

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Az Izrael ellenes hackerek betörtek a NAÜ szerverére

 
28.11.2012, 17:58

МАГАТЭ логотип Иран ядерный вопрос

Fotó: EPA
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) elismerte, hogy az egyik szerverét Izrael ellenes hackerek feltörték.

Korábban egy ismeretlen csoport, amely magát Parasztunak nevezte, ami perzsa nyelven fecskét jelent, közzétette az oldalán több, mint 100 nukleáris szakértő adatait.

A Parasztu egy petíció aláírására szólítja fel ezeket a szakértőket, hogy vizsgálatot indítsanak az Izraelben folyó titkos nukleáris fejlesztések ellen.

Az interneten adnak-vesznek, de adót elfelejtenek fizetni

2012. november 29., csütörtök 07:49
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a legkedveltebb auk­ciós portálokon eddig 164 millió forintnyi adókülönbözetet állapított meg, a kiszabott bírság összértéke pedig elérte a 12,5 millió forintot – számol be róla a Magyar Hírlap.

A lap csütörtöki száma szerint ez év október végéig csaknem 440 ellenőrzést végzett a NAV az aukciós portálokon megjelenő eladók körében. Ez duplája az előző év egészében tartott vizsgálatoknak.

Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője a lapnak elmondta, az elektronikus kereskedelmen belül az aukciós portálok kiemelt értékesítési csatornát jelentenek, amelyet magánszemélyek, egyéni vállalkozók és társaságok is használnak. Ezeken a piactereken viszonylag nagy számban tűnnek fel olyan magánszemélyek, akik bejelentkezés és adófizetés nélkül meglehetősen nagy összegben kereskednek.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra: ha az eladó eseti jelleggel, maximum évi hatszázezer forint értékben ad el bármit, az értékesítés nem minősül gazdasági tevékenységnek, így nem is kell adót fizetnie ezután. Ha azonban megállapítható, hogy a magánszemély értékesítései gazdasági tevékenységnek minősülnek, akkor nem alkalmazhatók a személyi jövedelemadó-törvény – ingóság eladására vonatkozó – kedvezőbb adózási szabályai. Ekkor az adózóra az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok érvényesek. Ez alapján már egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell.

Linczmayer Szilvia a határokon átnyúló online kereskedelemmel kapcsolatban megjegyezte: előfordulhat, hogy a terméket magyar fogyasztó külföldi kereskedőtől vásárolja, illetve fordítva, magyar kereskedőtől külföldi fogyasztó vásárol. Külföldi eladó Magyarországon is adóalannyá válhat, így az itthoni értékesítései után hazánkban kell megfizetnie az adót.

A világszervezet világhálója?

Időkjelei: A hétfőn kezdődő ENSZ konferencián nem kevesebb, mint az Internet szabadsága lesz a tét. Amennyiben a világháló feletti irányítást az ENSZ kapná meg, nemcsak a szólás szabadsága sérülne, de a változás komoly lépést jelentene a világkormány megalakulása felé is, hiszen az Internet jelenleg szinte az egyetlen módja a szabad véleménynyilvánításnak. Természetesen az átalakulás nem lenne azonnali, de egyre gyakrabban hallanánk arról, miként használják az Internetet „terrorista” célokra és, hogy milyen fontos a „gyűlölködő vagy politikailag helytelen” vélemények szűrése és a „megbízható” források biztosítása, kiegészítve természetesen az online tevékenységek „biztonsági célú” fokozott megfigyelésével. A hatalom látja, hogy a világhálón jelenleg vesztésre áll az információs háborúban és így túl sok ember túl könnyen botlik bele a globalista elit örök bosszúságába, az igazságba.

Forrás: cbc.ca

undefinedAz ENSZ konferencia során döntés születhet arról, hogy nagyobb szerepet kapjon-e a szervezet az Internet irányításában. A javaslat már most komoly kritikát váltott ki a technológiai cégek és szabadságjogi szervezetek részéről, akik szerint ennek elfogadása súlyos következményekkel járna.

A Nemzetközi Telekommunikációs Világkonferencia hétfőn kezdődik az Egyesült Arab Emirátusokban, egy olyan országban, ami számos kritikát kapott az online ellenállás korlátozása miatt és ahol az Internethasználók rendszeresen találkoznak a kijelzőn megjelenő „netezzen biztonságosan” figyelmeztetésekkel, amikor a kormány által blokkolt weboldalakat próbálják megnyitni.

Csaknem 25 év alatt először tartanak csúcstalálkozót arról, hogy a világ telekommunikációs infrastruktúrájának szabályozása, miként köti össze az aláíró 178 ország lakóit. A napirend másik fontos pontja az online tartalmakért történő fizetést változtatná meg.

Az ENSZ konferenciát szervező Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) tagországainak régi törekvése, hogy komolyabb beleszólást kapjon az Internet irányításába, ami komoly árnyékot vet az esemény egyéb aspektusaira.

A konferencián az országok egy csoportja, köztük Oroszország, az szeretné elérni, hogy az ENSZ elvegye az internet szabályozásának felelősségét a kaliforniai központú ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) cégtől.

Ez a javaslat helyenként igen cifra kritikák megfogalmazását eredményezte, köztük olyan személyekét, akiknek fontos szerepe volt az Internet fejlesztésében, de az Internet szabadságáért küzdő számos aktivista és szakértő is helyteleníti a törekést.

Vint Cerf, a Google alelnöke, akinek komoly szerepe volt az Internet szerkezetének felállításában, a Reuters számára adott interjúban azt mondta, hogy az ITU tagok kampánya „azt bizonyítja, hogy ezek a borsónyi aggyal rendelkező dinoszauruszok még nem jöttek rá, hogy meghaltak, mert a jel még nem ért fel az agyukig a hosszú nyakukon keresztül.”

Hamadoun Toure, a szervezet főtitkára egy tavaly májusban Ottawában mondott beszéd során elutasította azt a feltételezést, hogy az ITU át akarná venni az Internet feletti irányítást és inkább „egy gyengéd szabályozási finomítást vár”, miközben szervezete a világháló felállítása óta először frissítené a technikai keretszabályokat.

Az ITU kritikusai azonban azt mondják, hogy a konferencia túlságosan zártkörű, így a civil szervezeteknek nem lesz beleszólása a fontos döntésekbe, azonkívül a kormányközi szervezet túlságosan lassú és nehézkes ahhoz, hogy lépést tarthasson a gyorsan fejlődő és változó Internettel.

Megint mások úgy gondolják, hogy az ITU, mint Internet szabályozó, legitimitást adna azoknak a kormányoknak, akik a szigorúbb Internetelérést és a netes szólásszabadság korlátozását támogatják.

Andy Sellars, a Harvard Egyetem Digital Media Law Project ügyvédje elmondta, hogy attól tart, hogy az online világ szabályozása az ENSZ szervezet által „az Internet agresszívabb, központi irányítását eredményezné” és tovább korlátozná a szólás szabadságát. Szerinte ez a két változás „jelentősen megváltoztatná az Internetet, ahogyan azt ma ismerjük.”.

Letartóztatások sorozata

Egyes megfigyelők szerint az ITU kampány az USA és az EU részéről fennálló jelentős ellenállás miatt rövidtávon nem jár majd sikerrel, de például Ron Deibert, kiberbiztonsági szakértő és a Torontói Egyetem Citizen Lab igazgatója szerint az ITU ismételt hatalomátvételi próbálkozásai egy általános trend része, ami a „nagyobb állami kontrol és egy régebbi, nemzetközileg irányított telekommunikációs rendszer felé halad”.

A konferencia hátterében folyó eseményekre mutat ennek bizonyítékaként, amelyek során az öböl menti államokban és néhány más országban közösségi oldalakra feltett megjegyzések miatt vagy azok segítségével ítéltek börtönbüntetésre embereket.

A múlt hónapban például Iránban négy embert tartóztattak le a Facebook-ra feltett üzeneteikért, amelyeket a hatóságok hivatalos személyekre nézve sértőnek találtak. Novemberben négy kuvaitit azért tartóztattak le, mert a Twitterre feltett megjegyzéseiket az ország vezetőjét kritizáló üzentetekként értelmezték. A legtöbb médiafigyelmet kapott esetben két nőt tartóztattak le az indiai Mumbaiban, mert feltettek és lájkoltak egy Facebook hozzászólást, ami az elhunyt Bal Thackeray, hindu nacionalista politikus támogatóit intette meg.

Rebecca MacKinnon, a New American Foundation Internetcenzúra kutatója azt mondta, hogy a kormányok egyre könnyebben sújtanak embereket börtönbüntetéssel az Interneten megjelenő kijelentéseikért, mert olyan törvényeket vezetnek be, amelyek „egyre inkább megnehezítik az állampolgároknak, hogy büntetlenül folytathassanak a politikával kapcsolatos nyilvános párbeszédeket az Interneten,” különösen az arab tavasz óta eltelt időben.

„Sok országban korábban nem voltak törvények, amik meghatározták volna, hogy mi számít törvényellenesnek, így sok kormány sebtében hozza az új törvényeket, egyre több online tevékenységet helyezve törvényen kívülre,” mondta.

Az Egyesült Arab Emirátusok például a múlt hónapban hozott egy új törvényt, ami szerint bárkit börtönbüntetéssel sújthatnak az ország vezetőinek vagy intézményeinek online kritizálásáért.

Ezek az igények a nyugati cégek által fejlesztett és gyártott internetes megfigyelő eszközök terjedését is erősítik, megkönnyítve a diktatórikus (mint például az Egyesült Arab Emirátusok) vagy akár demokratikus országoknak, mint Kanada esetében, hogy nyomonkövessék az online párbeszédeket és ezek segítségével jogi intézkedéseket foganatosítsanak.

Oroszország, amelyik az ENSZ hatalomátvétel egyik fő támogatója, például november 1-én indította be új, a korábbinál kifinomultabb online megfigyelőrendszerét.

 

Related / Kapcsolódó:

A kurva internet, hát nem megőriz mindent?!

A 2008-as szociális népszavazás plakátjai előtt terjesztett egyik Fidesz-szórólap. A képek magukért beszélnek, hála az égnek, hogy a Miniszterelnök úr még sosem hazudott, és ezt az internet segítségével minden nap be is lehet bizonyítani ...

2008_2.jpg

2008 szocális népszavazás

2008 szocális népszavazás

2008 szocális népszavazás

2008 szocális népszavazás

 Még nem látod át a nagy tervet! Nem kell pénz az oktatásba, minek. Nem kell pénz a fejlesztésre , úgysincs esély a kelettel, meg a nyugattal szemben. Fociba kell fektetni, mert majd jól eladunk egymillió kiváló focistát, és az annyi pénzt hoz, hogy mi leszünk a futball Svájca!

12 gyakori csalás, amelyeket mobil vírusokkal követnek el

2012.12.08. | 12:42

 

 

 

A világhálón azok a mobil felhasználók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, akik nyitottak az újdonságokra, illetve szívesen kihasználják okostelefonjaik kényelmi szolgáltatásait, mint például a vásárlások során használható árösszehasonlító alkalmazásokat.

 

 

A karácsony közeledtével mindinkább elterjedt szokás mobilról vásárolni különböző ajándékokat, árakat összehasonlítani vagy utazásokat foglalni, továbbá karácsonyi üdvözleteket fogadni, küldeni.

Alábbiakban olvasható az a 12 leggyakoribb visszaélés, amelyekből kiderül, hogy a hackerek is karácsonyi munkalázban égnek.

1. Malware – főként az Android platformon működő mobilokat támadó trójai vírusok, férgek, adware-ek, amelyek kártékony QR kódok formájában is megjelenhetnek.

2. Kártékony mobil alkalmazások – számos vásárló alkalmazásokat tölt le, amelyek segítségével árakat tudnak összehasonlítani, árelőnyhöz juthatnak egy-egy termékportfóliót tekintve, illetve kedvezményez utazásokat találhatnak. Kizárólag jól ismert, megbízható szolgáltatók alkalmazásait érdemes letölteni, adott szolgáltató internetes oldaláról.

3. Hamis Facebook promóciók és versenyek – a népszerű közösségi portál elsőszámú célpontja a rosszakaró programozóknak, számos promóciós felkéréssel, akciókkal és versenyekkel készülnek az ünnepekre, amelyeken a részvétel feltétele személyes adatok közlése.

4. Scareware – amennyiben a fenyegetettségek oly mértékben ijesztőek, hogy a felhasználó antivírus programot szeretne telepíteni telefonjára, úgy kiemelt figyelmet érdemes fordítani a szoftver kiválasztására, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki pont egy vírust tölt le, és még fizet is érte.

5. Internetes üdvözlőlapok – a karácsonyi üdvözlőlapok küldésénél szintén érdemes körültekintőnek lenni, mert gyakran egy malware vírus lapul a háttérben, továbbá kizárólag olyan üdvözlőlapot érdemes fogadni, megnyitni, amelynek feladója teljes bizonyossággal beazonosítható.

6. Phishing Scams – e-mail vagy instant üzenet formájában érkező felkérés személyes adatok megadására különböző felhívásokkal, mint pl. postai küldemény átvétele, bank visszaigazolás, last minute nyaralások.

7. Online kuponok – közkedvelt vásárlási forma a kuponokkal elérhető kedvezmények, ám egyben a rosszindulatú vírusok gyakori lelőhelye is. A felhasználó által ismert szolgáltatóknál érdemes kuponokat vásárolni.

8. Szálloda „Sikertelen átutalás” – valamely szálloda nevében küldött felhívás, miszerint a lefoglalt szobát nem tudják rendelkezésre bocsátani, ezért személyes adatokat és bankszámla információt kérnek az előleg visszautalásához.

9. Próbavásárló – ilyen munkakör betöltése szórakoztató lehet, ám a próbavásárláshoz felajánlott összeg átutalásához szintén személyes és bankszámla adatokat kérnek.

10. Wellness és szilveszter – akik utazást terveznek az ünnepekre, azoknak ügyelni érdemes azokra a hirdetésekre, amelyek a legkedvezőbb ajánlatoknál is jóval alacsonyabb áron kínálják ugyanazt az utat, szállást vagy szolgáltatást. Ilyen esetben érvényes a „Túl szép, hogy igaz legyen.” mondás, mert nagy valószínűséggel nem igaz.

11. „Hurrá nyaralunk” – amennyiben az ünnepek alatt utazás vagy nyaralást van tervben, úgy érdemes újragondolni a közösségi oldalakon való tájékoztatást, hiszen egy megosztás vagy egy like által betörők birtokába juthat az információ, ami miatt ünnepek után üres lakásba térhet vissza a család.

12. iOS – előrejelzések szerint jövőre az iPhone tulajdonosok sem lesznek biztonságban, az Android platformra készült vírusok száma 400%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, eddig csak „Jail Break”-kelt telefonokon történt néhány visszaélés.

118 országot felölelő statisztikai adatok alapján a leggyakoribb visszaélések a megvásárolható alkalmazásoknál figyelhetőek meg. A SophosLabs felmérése alapján a feltört alkalmazások mellett a legveszélyesebb a „Base Bridge” malware, amely olyan alkalmazást telepít a háttérben a készülékre, amely szöveges üzeneteket tud küldeni és fogadni a telefonról, sőt scannelni tudja a bejövő üzeneteket, és kitörli a kapott figyelmeztetéseket, amelyben emelt díjas szolgáltatások használatára hívják fel a figyelmet a szolgáltatók, melyekre e malware fizetett elő a felhasználó nevében. „Minden esetben érdemes figyelmet fordítani az Android platformon működő telefonokra, ám az ünnepek alatt jóval nagyobb számú támadásnak lesznek kitéve a felhasználók.

A Sophos Mobile Security ingyenesen letölthető egyéni felhasználók részére, amelyet nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, hiszen teljes mobilbiztonságot nyújt ingyenesen az antivírus szoftverekkel szemben, amelyeket az egyéni felhasználók is megvásárolni kényszerülnek.” – nyilatkozta Gyebnár Gergő, a BlackCell IT Biztonsági szakértője.

itextreme.hu

Kéretlen hívások bosszantják a Skype felhasználóit

Forrás: TechCorner
2012. december 09., 06:52
A Skype üzemeltetői jelezték, hogy az utóbbi időben – elsősorban a technikai jellegű biztonsági intézkedéseknek köszönhetően – csökkent az azonnali üzenetküldőn keresztül megvalósuló támadások száma.

Sok egyéb népszerű, széles körben használt netes szolgáltatáshoz hasonlóan a Skype sem kerülte el a kiberbűnözés figyelmét. Ahogy több és több felhasználó tetszését nyerte el az üzenetküldő alkalmazás, úgy jelentek meg az egyre kifinomultabb és megtévesztőbb csalási trükkök, amelyekkel mind a szolgáltatás üzemeltetőinek, mind a biztonsági alkalmazásoknak fel kellett venniük a küzdelmet. A legutóbbi felmérések szerint sikerült is elérni némi előrelépést a védelem terén, ami a Skype felhasználásával elkövetett károkozások folyamatosan csökkenő számában már megmutatkozik. Mindez azonban még korántsem jelenti azt, hogy ne lenne szükség óvatosságra és a biztonsági megoldások továbbfejlesztésére, a csalók ugyanis továbbra sem adták fel a küzdelmet.

Adrian Asher, a Skype biztonsági igazgatója az elmúlt évek tapasztalatainak összefoglalása során úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen pozitív fejlemények figyelhetők meg a skype-os csalások visszaszorításának tekintetében. A szakember szerint ezen károkozások esetében is körvonalazódik bizonyos evolúciós folyamat, melynek során a kártékony tevékenységek folyamatosan változnak. Kezdetben a csalók szöveges üzenetekben keresték fel a kiszemelt áldozataikat, és kártékony weboldalakra vezető hivatkozásokat terjesztettek. Ekkor a Skype fejlesztői léptek, módosították az alapértelmezett biztonsági beállításokat, amivel elérték, hogy a felhasználók csak a címjegyzékükben szereplő személyektől fogadjanak üzenetet. (Ezen a beállításon természetesen lehet módosítani.) Ezt követően a csalók is változtattak a trükkjeiken, és arra helyezték a hangsúlyt, hogy minél több felhasználó partnerlistájába kerüljenek be. Ezzel ismét szabaddá vált az út a káros hivatkozások terjesztése előtt. Asher szerint bizonyos mértékig ezen a problémán is sikerült segíteni, egy kihívás azonban még továbbra is van.

Automatikus hívások

A Skype fejlesztői ugyan korábban már alapértelmezetté tették azt a beállítást, amely a szöveges üzenetek, videohívások és képernyőmegosztások fogadását csak a partnerlistán szereplő személyektől teszi lehetővé, a megszorítás azonban nem vonatkozik a telefonhívásokra, amit a csalók ki is használnak: automatizált módszerekkel kezdeményeznek hívásokat. Ezek révén a gyanútlan felhasználókat olyan weboldalak meglátogatására próbálják rávenni, amelyek például hamis biztonsági szoftvereket terjesztenek.

Felmerülhet a kérdés, hogy a Skype miért nem változtat a telefonhívások esetében is az alapértelmezett beállításokon. Asher szerint ezen ők is elgondolkodtak, sőt felmérést is készítettek a felhasználók körében, azonban az derült ki, hogy e funkció bekapcsolása olyan mértékű kényelmetlenséget okozna a hívások kezelése során, hogy nem merték meglépni a változtatást. Ennek ellenére elmondható, hogy aki nem szeretne kéretlen hívásokat kapni a Skype-on, az az alkalmazás adatvédelmi beállításain szigoríthat. Ezzel az egyszerű lépéssel sok kellemetlenséget lehet megelőzni.

A Skype szakemberei továbbra is figyelik a biztonsági helyzet alakulását, és ennek megfelelően cselekszenek. Asher hangsúlyozta azonban, hogy a rendszer peer-to-peer jellege, valamint az a tény, hogy egyszerre átlagosan 47 millióan használják a szolgáltatást, jelentősen megnehezíti a csalók, valamint a nemkívánatos tevékenységek kiszűrését. Ezért a felhasználóknak is körültekintőnek kell lenniük a károk megelőzése érdekében.

Az új szoftver előre megmondja, ha valaki törvénysértésre készül

A nagyobb biztonságot ígérő technológiák irányítása olyan emberek kezében összpontosul, akiknek célja nem az emberiség segítése, hanem a teljes hatalom megszerzése, így hiába találunk bármilyen előnyt ezekben az új módszerekben, végső és legfőbb céljuk mindig is ugyanaz marad: a föld minden lakójának megfigyelése és irányítása. – Joseph Candel

Forrás: Daily Mail

Az Egyesült Államok hadserege egy olyan hírszerzési rendszer kifejlesztését finanszírozza, ami a térfigyelő kamerákkal összekapcsolva megjósolja, amikor valaki egy bűntett elkövetésére készül. A Mind’s Eye (Jelentése: Az elme szeme) névre keresztelt szoftver a térfigyelő kamerák felvételeit algoritmusok segítségével elemzi és megjósolja a célpont közvetkező lépését, majd értesíti a hatóságokat. A technológia hallatán sok embernek a Különvélemény című hollywoodi alkotás jut eszébe, amelyben az embereket a megjósolt, nem pedig az elkövezett bűntettekért ítélik el.

A Pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetem tudósai tanulmányukban ismertetik, hogyan működhet az ilyen „tevékenység előrejelzés”. Az amerikai hadsereg kutatólaboratóriuma által finanszírozott kutatás a „rendellenes és veszélyes viselkedés automatikus észlelésére” koncentrál, és tulajdonképpen szimulálja, ahogyan egy ember megszűri és általánosítja az érzékszerveivel észlelt információkat.

A rendszer a tudósok által „kognitív motornak” nevezett, rendkívül magas szintű mesterséges intelligencia infrastruktúrát alkalmaz, ami képes megtanulni, hogy miként kapcsolja össze a releváns jeleket a háttér információkkal, majd készítsen egységes képet belőlük.

A mesterséges intelligencia képes alapvető tevékenységi típusokat felismerni – amiket olyan szavakkal jellemezhetünk, mint például ’megy’, ’fut’, ’visz’, ’felvesz’, ’húz’, ’követ’ vagy ’üldöz’ – majd ezeket kontextusba helyezve eldönti, hogy megállapítható-e a gyanús viselkedés.

Az eszközt egyelőre repülőtereken, autóbusz és vasútállomásokon és katonai célokra fogják használni, ahol a gyanús és nem gyanús viselkedés megkülönböztetése nagyon fontos. Ilyen lehet például annak megállapítása, hogy egy személy egyszerű civil vagy egy militáns személy mondjuk Afganisztánban.

A tanulmány a példa kedvéért leír egy civil környezetben előforduló helyzetet, amiben egy személyt azért jelent a szoftver, mert egy nehéz zsákot húz a földön, amit ezután több percen át magára hagy.

A Phys.org szerint ez az automata megközelítés egy napon arra kísértheti a hatóságokat, hogy a térfigyelő kamerákat kezelő és szemmel tartó személyzetet számítógépekre cserélje.

Az emberi kezelők jóval drágábbak és (egyesek szerint) könnyebben tévednek (időkjelei: és persze képesek érzelmek alapján is dönteni, ami egy rendőrállamban semmiképpen sem előny).

Egy figyelmetlen vagy mondjuk álmos kezelő veszélyezteti az utasok épségét, ha nem veszi észre a veszélyre mutató jeleket, míg egy mindig éber számítógép, ha egyszer már telepítették viszonylag kevés fenntartási költséggel jár és alvásra sincs szüksége.

A tanulmány a példa kedvéért leír egy civil környezetben előforduló helyzetet, amiben egy személyt azért jelent a szoftver, mert egy nehéz zsákot húz a földön, amit ezután több percen át magára hagy.

Az olyan kamerák, amik csupán felveszik a látóterükben zajló eseményeket, csak a már megtörtént bűntettekről tudnak információt szolgáltatni, míg a legújabb kutatások arra irányulnak, hogy az emberi kezelőt nem igénylő kamerák megelőzzék a bűntettek vagy veszélyeztető magatartás elkövetését.

Olessandro Oltramari és Christian Lebiere, a Carnegie Mellon pszichológia tanszékének kutatói, csupán egy a sok csapat közül, amelyik az Egyesült Államok gyilkos  hadserege számára próbál automata megfigyelőrendszert kifejleszteni.

Percek alatt feltörhetők a jelszavaink

A gondosan kiválasztott, bonyolult jelszavaink most egy kicsit könnyebben feltörhetővé váltak egy új számítógépklaszterrel.Jeremi Gosney, a jelszavak feltörésével foglalkozó Stricture Consulting Group alapítója és ügyvezetője egy új számítógépklasztert mutatott be, amely 25 Radeon videokártyára épít. A TechCorner beszámolója szerint a klaszter másodpercenként 350 milliárdszor képes találgatni a Microsoft Windows Serverében használt biztonsági protokollban. Brute force eljárás során, amikor a klaszter csupán tippelget, bármilyen, nyolc karakterből álló jelszó (ami a leggyakrabban feltört jelszavakkal ellentétben betűket, számokat és szimbólumokat is tartalmaz) feltörhető 5,5 óra alatt.

A jelszavak feltöréséhez Gosney és csapata egy ingyenes programot, az ocl-Hashcat Plus-t használják.

Jön a kiberhadviselés és a mobil károkozások éve

2012. december 15., szombat 07:52
A jövő év információbiztonsági trendjeit a mobil károkozások, a kiberhadviselés és a felhőalapú rendszerekben alkalmazott adatbiztonsági intézkedések határozhatják meg.

A Kaspersky Lab szakértői beszámoltak azokról a kulcsfontosságú biztonsági történésekről, amelyek idén a legkomolyabb kihívásokat tartogatták, és egyben vázolták a jövő évre vonatkozó előrejelzéseiket is. Ezek között szerepel a célzott támadások mind gyakoribbá válása, a kiberkémkedés, az államok elleni kibertámadások veszélyének fokozódása, a hacktivizmus változó szerepe, a megfigyelési eszközök fejlődése valamint a felhőalapú szolgáltatásokat sújtó támadások intenzitásának fokozódása.

Államilag támogatott kiberhadviselés

Idén több nagy port kavart rosszindulatú program borzolta a kedélyeket. Elég, ha csak a Flame, a Gauss vagy a miniFlame nevű károkozókra gondolunk. Az egyébként több éves múlttal rendelkező, nagyon kifinomult technikákat alkalmazó Flame egy olyan komplex, kártékony programként írta be magát a kibertörténelembe, amely képes volt hosszabb ideig észrevétlen maradni, miközben nagy mennyiségű adatot és érzékeny információt gyűjtött az áldozatoktól. A Kaspersky Lab szakértői szerint a jövőben egyre több ország dolgozza majd ki a saját kiberkémkedési programját. Ezek a támadások nemcsak az állami intézményekre lesznek hatással, de a vállalatokra és a létfontosságú infrastrukturális létesítményekre is.

kaspersky-2013-elorejelzesek_screenshot_20121206184700_2_nfh.jpg

2012-ben vita alakult ki abban a kérdésben, hogy a kormányoknak ki kell-e dolgozniuk speciális felügyeleti szoftvereket a nyomozások megkönnyítése vagy hatékonyabbá tétele érdekében. A Kaspersky Lab szerint a jövő év egyik kulcsfontosságú kérdése is ez lesz. A kormányok folyamatosan fejlesztenek vagy vásárolnak felügyeleti megoldásokat, ezért az általuk támogatott megfigyelési eszközök száma a számítógépes környezetekben valószínűleg tovább fog nőni. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a civil szabadságjogi és adatvédelmi kezdeményezések, szerveződések is nagyobb számban jelennek majd meg.

kaspersky-2013-elorejelzesek_screenshot_20121206183808_4_nfh.jpg
A fertőzések kockázatának megoszlása – Forrás: Kaspersky Lab
 

Bizalmi kérdések

A közösségi hálózatok térhódítása valamint a fogyasztókat és a vállalatokat egyaránt célzó új fenyegetések drasztikusan megváltoztatták az online adatvédelemhez és a bizalomhoz való hozzáállást. Mivel a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy a személyes adataik jelentős része az online szolgáltatók kezében van, a kérdés az, hogy bíznak-e bennük. Ez a bizalom idén is többször megrendülhetett pár jelentős adatszivárgás miatt. A személyes adatok értéke mind a kiberbűnözők, mind a legitim vállalkozások számára jelentősen növekedni fog.

Mobil károkozások

2012 a mobilos kártevők számának robbanásszerű növekedését hozta, melyek elsődleges fókusza az Android lett. A Kaspersky Lab azt valószínűsíti, hogy 2013-ban egy új fenyegetettség jelenik meg, ami a sérülékenységeket kihasználó „drive-by download” támadások mobil eszközökre való kiterjesztését fogja eredményezni. Az okostelefonokon, táblagépeken tárolt személyes és vállalati adatokat célzó támadások ugyanolyan gyakorivá válhatnak, mint a hagyományos számítógépeket célzó fenyegetések. A biztonsági cég szerint ugyanezen okok miatt új, az eddigieknél kifinomultabb támadásokkal kell majd számolniuk az Apple eszközök tulajdonosainak is.

kaspersky-2013-elorejelzesek_screenshot_20121206183807_2_nfh.jpg
Az Androidkompatibilis károkozók számának alakulása - Forrás: Kaspersky Lab
 

Bár a mobil eszközök sebezhetősége egyre nagyobb veszélyt jelent, azért a kiberbűnözők továbbra is kihasználják a számítógépek és a programok sérülékenységeit. A Kaspersky Lab szakértői szerint 2012 ebből a szempontból a Java sérülékenységek éve volt, és a bűnözők 2013-ban is tömegesen fogják saját céljaik elérésére fordítani ezt a platformot. Jó hír viszont, hogy a biztonsági fejlesztéseknek köszönhetően az Adobe Flash és az Adobe Reader kiszolgáltatottsága csökkenhet.

kaspersky-2013-elorejelzesek_screenshot_20121206183807_3_nfh.jpg
A legtöbbször célkeresztbe állított alkalmazások - Forrás: Kaspersky Lab
 

„2012 leginkább figyelemreméltó esetei feltárták és meghatározták a számítógépes biztonság jövőjét. A következő évben nagy horderejű támadásokra számíthatunk a fogyasztók, a vállalatok és a kormányok ellen egyaránt, valamint felüthetik a fejüket a kritikus ipari infrastruktúrák elleni jelentős támadások is. 2013 tendenciái a kiberhadviselésről, a vállalkozások ellen irányuló célzott támadások számának növekedéséről, és az új, kifinomult mobil fenyegetésekről szólnak majd” – mondta Andis Steinmanis, a Kaspersky Lab Baltikumért, Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezető igazgatója.

Egyre pénzéhesebbek a mobilvírusok

2012. december 25., kedd 09:18
Az okostelefonokat, táblagépeket fertőző kártékony programok egyre inkább sújtják a mobilkészülékek tulajdonosainak pénztárcáját.

A Bitdefender a legutóbbi felmérésében arra kereste a választ, hogy a mobilkárokozók milyen arányban igyekeznek pénzt kicsalni a felhasználóktól. Vagyis a kutatók elsősorban azon kártékony programokkal kapcsolatos trendeket vizsgálták, amelyek a kiberbűnözés anyagi haszonszerzését közvetlenül képesek szolgálni. Így a felmérés középpontjába azok a mobiltrójai programok kerültek, amelyek emelt díjas SMS-üzenetek küldözgetésével képesek apasztani a készüléktulajdonosok pénztárcáját. A vizsgálatok ezúttal kizárólag az Android-kompatibilis kártevőkre terjedtek ki.

A kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a fejlett országok esetében az Android-alapú készülékeket célkeresztbe állító, SMS-ező károkozók aránya 9-16 százalék között mozog. Az Egyesült Államokban e kártevők 16 százalékos, Angliában 11 százalékos, Franciaországban 15 százalékos, míg Németországban 9 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A fejlődő világban mindez azonban változatosabban alakul. Indiában például az Android-kompatibilis károkozók több mint 50 százaléka él vissza különféle SMS-ezési trükkökkel.

Az igazi problémát az jelenti, hogy az anyagi haszonszerzés céljából létrehozott és terjesztett kártékony programok száma folyamatosan növekszik, és egyelőre nem is látni annak jelét, hogy ez a trend megfordulna. E trójai programok száma az elmúlt egy évben megháromszorozódott, és elsősorban az SMSSend valamint a FakeInst nevű károkozók vezettek a legtöbb problémához. Sokszor e trójaiak manipulált alkalmazások, például hamis Angry Birds szoftverek formájában kerültek fel a készülékekre.

Catalin Cosoi, a Bitdefender vezető biztonsági stratégája úgy véli, hogy a mobilra kártékony programokról a felhasználók már nemcsak olvasnak, hanem azok jelenlétét maguk is megtapasztalhatják, legalábbis ha nem kellően elővigyázatosak. „2013 tekintetében a mobilkárokozók számának további növekedésével számolunk” – tette hozzá a szakember.

Komoly károk

Biztonsági szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az SMS-alapú trójai programok mellett az adatlopásra specializálódott mobilkárokozók is komoly veszteségeket okozhatnak. Mindezt a Zitmo nevű trójai már be is bizonyította, hiszen egyes becslések szerint az elmúlt időszakban 36 millió eurós kárt okozott európai felhasználóknak azáltal, hogy banki tranzakciók végrehajtásához lopkodott adatokat elsősorban Android-alapú és BlackBerry készülékekről.

A mobilkártékony programok elleni védekezésben fontos szerepet kell kapniuk a biztonsági szoftvereknek, illetve nagy hangsúlyt kell helyezni az alkalmazások megfontolt és körültekintő letöltésére, telepítésére.

Ezért lesz vírusos a géped


Az előző havi vírustoplistához képest az Autorun rendíthetetlenül az élen táncol, de a harmadik helyezett Conficker is őrzi pozícióját. Ezeknek a többéves kártevőknek az intenzív jelenléte a leggyakoribb fertőzések között azt bizonyítja, hogy a Windows-frissítések terén a felhasználók jelentős részének jelentős elmaradása van, amit ha bepótolnának, javulhatna a pillanatnyi szituáció.Ebben a hónapban előrébb lépett a rangsorban a Win32/Qhost trójai, ezúttal a hetedik helyről már az ötödiket sikerült elérnie. Ez a kártevő hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows egyik alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed, vagyis érdemes vigyázni a kéretlen levelekkel.

Egy régi-új kórokozó is feltűnt a színen, a 9. helyezett JS/Exploit.Pdfka trójait utoljára 2011. januárjában láttuk a tíz legjelentősebb veszély között. Róla annyit érdemes tudni, hogy mivel a PDF állományban található JavaScript kód a dokumentum betöltésekor az Adobe Readerben automatikusan lefut, emiatt a felhasználó tudta nélkül titokban megkísérel egy távoli, például hongkongi weboldalakhoz csatlakozni, ahonnan további kártékony kódokat próbál meg letölteni.

Feltűnése a listán amiatt is meglepetés, mert az utóbbi időszakban érezhetően inkább a Java alapú támadások száma szaporodott meg, míg a korábban jellemző PDF és Adobe Flash kártevők a háttérbe szorultak, számuk gyengülő tendenciát mutatott.  

Amit tehetünk, az vagy a gondos és rendszeres Adobe Reader frissítés kombinálva a Javascriptek automatikus futtatásának tiltásával, vagy pedig alternatív (FoxIt, Sumatra, stb.) PDF olvasó alkalmazások esetleges használata lehet.


hvg.hu

A média hatalma vagy a hatalom médiája?

Egyre inkább uralja az életünket a média. A lakásban, az autóban, a tömegközlekedési eszközök nagy részén, telefonon, az utcán, a boltokban. Nincs menekvés, meg kell küzdenünk a hétköznapok információdömpingjével. Addig nincs is baj, amíg valóban választhatnánk igaz és igaz állítás között.

A média azonban ennél csúnyábban manipulál. Hiszen tudja, hatalom van a kezében. Nem is akármilyen. S ezt a hatalom is tudja. Épp ezért tart médiát a kezében. Gyönyörű szimbiózis, szépséges fogvatartás. Egyik a másik kiszolgálója. Mi, a célközönség pedig határozatlanul pislogva lessük, hogyan nő össze a fejünk fölött a két vékony réteg: politika és média.

Látszólag függetlenek egymástól, legalábbis ezt hirdetik fennhangon. Nem azért kérdezik adott ügyről Bajnait, mert szeretik, hanem mert objektívek, ugye. Nem azért vonul ki a média az ifjú Orbán-gyerek focimeccsére, mert az apja a miniszterelnök, hanem azért, mert hatalmas tehetség. Nem azért nem hívják meg a Jobbik képviselőit a kereskedelmi televíziók politikai műsoraiba, mert nevén neveznek dolgokat, hanem azért, mert …miért is?

Számok bűvöletében – bukik az objektivitás

A Nemzeti Média – és Hírfigyelő Tanács felmérést készít a politikai szereplők médiahasználatáról a hírműsorokban. A felmérés szerint az RTL Klub Híradója például a Fidesz-KDNP-t 50,7 százalékban szerepelteti, az MSZP-t 19 százalékban, a Jobbikot 9,5 százalékban, az LMP-t szintén,  míg a DK-t 3,4 százalékban. Ugyanez az arány a TV2 Tények című műsorában még gyatrább: a Fidesz-KDNP-t 61,3 százalékban szerepelteti, az MSZP-t 20,2 százalékban, a Jobbikot 4,2 százalékban, az LMP-t 7,6,  míg a DK-t 4,2 százalékban.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy Gyurcsány és csibéi ugyanannyi időt kapnak, mint a Jobbik, az országgyűlés második legnagyobb pártja.  A szerkesztői szabadság elvére hivatkozva a kereskedelmi médiumok rendszeresen „elfelejtik” megszólaltatni a Jobbik politikusait, szakértőit. A két nagy kereskedelmi televízióval, a TV2-vel és az RTL Klubbal szemben ez idáig több mint 60 panaszt nyújtott be a párt.

A Jobbikkal szembeni elhallgatás botrányos. A gyanútlan nézőnek úgy tűnhet, hogy a pártnak egyszerűen nincs véleménye. S ha mégis adásba kerül valami csoda folytán, a legtöbb alkalommal finom kis csúsztatásokkal, manipulatív ferdítésekkel körítve kapjuk. Itt bizony csúnyán bukik a függetlenség és objektivitás.

Brutális gyilkosságok – bukik a szakmaiság

Nemrégiben az egész országot felkavarta a 11 éves kisfiú, Szita Bence brutális meggyilkolása. Felerősödtek a halálbüntetést visszakövetelő hangok, valljuk be, a legnagyobb megbocsátók is minimum elhallgattak. A média természetesen rengeteget foglalkozott az üggyel. A megdöbbentő tények közlése után egymásra licitáltak, ki tud nyersebben, pofátlanabbul fogalmazni. Az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja betrappolt a család házába, sőt, meg sem álltak Bence szobájáig. A család fájdalmával, veszteségérzetével nem kicsit visszaélve együtt nézegették a  családi videókat. A nevelőapa megmutatta az egykor bicikliző Bencét. Ezt követően azonnal közölnie kellett a műsor narrátorának: a kisfiú egy alkalmi kapcsolatból született. Majd a szenzáció: „Ez Bence szobája. A Forró nyomon stábja volt az első, aki a gyerek eltűnése óta megfordult itt”.  És megcsodálhattuk a kopott kis gördeszkát, a kisfiú fociimádatát, az elhagyott kis plüssjátékot.

Aztán szóba kerül az elkövető, P. Erika és annak Bencével egyidős fia. Az apa konfliktust említett a két gyerek között. De nem kívánt részleteket elárulni. Ám a riporternő unszolja: csak egy példát mondjon, csak egyetlen példát! Az apa fáradtan ismétli újra, hogy nem szeretne részletekbe belemenni. A hölgy nem adja fel, próbálkozik. Kínjában bambán megjegyzi, hogy ők is sokat verekedtek a nővérével. Mindezt egy kegyetlen gyerekgyilkosság kapcsán.

Itt biza bukott a szakmaiság…

Wellness hétvége Szita Bence halálával – bukik az emberség

A TV2 Mokka című műsora ennél is lejjebb mászott, ha lehet ezt fokozni. Ők egyenesen a hajdúszoboszlói Hotel Délibábban  2 fő részére szóló 2 éjszakás kikapcsolódással ajándékozzák meg azt a boldog tippelőt, aki kitalálja, miért ölték meg a 11 éves kisfiút, Szita Bencét. Féltékenységre, bosszúra vagy pénzre lehetett tippelni. 

Nagyjából ennyit lát a celebmosdató reggeli műsor egy kisfiú kegyetlen halálában. Lehetőséget arra, hogy minél többen küldjenek sms-t. Szavazzanak. Hiszen a shownak folytatódnia kell bármi áron. Minél több bőrt lenyúzni az ügyről a nézettség érdekében. S közben mit érezhet a kisfiú családja? S mit érezhet az a sok ember, akiből még nem veszett ki a jóérzés? És nem mellesleg mit érezhet majd a boldog nyertes? Hogyan fogadja el a tényt, hogy egy tragédia kapcsán remek ellazulásban volt része?

Az érintett hotel nem kíván foglalkozni az üggyel. Végülis kifizetik nekik a kétnapos üdülést. A show itt is folytatódik.

Hol van itt már az emberség?

Mindent a szenzációért

Rettenetes baleset történt márciusban. Egy várandós nőt elütött egy autó. A kismama azonnal szörnyethalt, a kisbaba életéért küzdöttek. Igen, néha ennyi az élet. Ezt biza fel kell dolgozni, meg kell gyászolni, fel kell állni a családnak, hogy később továbbléphessen. Nem egyszerű feladat, leginkább magukra, egymásra lehet szükségük.

Persze a híradás kerekei beindultak, a médiának nyilván ez a dolga. De a gátlástalan, szenzációhajhász hozzáállás már felháborító. A mostanában igencsak piedesztálra emelt Blikk a következő címmel tálalta: „Elgázolt anyja hasából vágták ki Csengét”.  Ez borzasztó. Az egész történet elég borzasztó önmagában is. De az efféle címadás túllép minden határon. Nyersen, durván dobja elénk a tényeket. A más intimitását.

A hatalom hálás is tud lenni

Ha már a Blikknél tartunk: Rogán Antal nemrégiben avatta fel az V. kerületi Hild téren azt a húszas éveket idéző Rikkancs szobrot, amire meglepő módon a ’94-ben alapított Blikk logója került. „Mikor meglett a szobor agyagból, eljöttek az önkormányzattól és megnézték, és közölték velünk, hogy a polgármester úgy döntött, hogy a Blikket írjuk rá a szoborra. Én mondtam, hogy az újságírók egész biztosan meg fogják kérdezni, hogy miért Blikk van rajta, amikor a Blikknek semmi köze nincs a rikkancshoz.” - nyilatkozta akkor az Indexnek a 100 éves Szőke Lajos, a szobrot készítő művész.

Felvetődött persze annak a lehetősége is, hogy ez a gesztus egyfajta köszönetnyilvánítás a Blikknek, amiért az elmúlt évben 66 cikkben, azaz átlag 5 naponta említették a nevét.  Bár persze az is elképzelhető, hogy mindez csak a véletlen műve…

A média ott segít, ahol kell

Ezek után világosan látszik, mennyire kihasználja egymást a két oldal. A média igyekszik belesimulni a trendbe, az agymosást végrehajtani katonásan. Arról tájékoztatnak, ami az épp regnáló hatalom érdekeit szolgálja. És persze emberi tragédiákkal igyekeznek az emberek ingerküszöbét kitolni. Mert tényleg egymásra licitálnak bunkóbbnál bunkóbb, szenzációhajhász címekkel azért, hogy az emberek vegyék, nézzék, olvassák az igét. Az ő igéjüket. Odáig jutottunk, hogy a legtöbben egy brutális gyilkosságra már fel sem kapják a fejüket. Kizárólag a megrázó részletek érdekesek. Kapunk belőle jócskán.

A hatalom pedig elégedett. Mindeközben egyre szűkebbe vonják életterünket, a bankok kezére játszanak életeket, a létminimum lassan elérhetetlen álommá lesz, iskolákat, kórházakat zárnak be. Sunyin hallgatnak arról, hogy aki csak teheti, elhagyja az országot. Egyre kevesebben mernek gyermeket vállalni abban a világban, ahol az erőszak az úr, a szerény anyagi lehetőségekről nem is beszélve. Csak mellékesen megemlítik, hogy felmegy a benzin ára, drágább lesz a kenyér, mélyen a zsebünkbe nyúlva fagyoskodhatunk a rozoga buszokon, nem kevés pénzért áll meg alattunk a metró.

A görcsös összefonódás nem marad eredmény nélkül. Sajnos erre a tálalásra bőven akad vevő. Az emberek nagyrésze elhümmög, elszörnyülködik a tragédiákon. Üveges szemekkel olvassa az újságokban, hogy nemet mondtunk az IMF-nek. Még talán némi virtust is érez a Híradó nézése közben eltompult zsigereiben. S aztán ugyanilyen üveges szemekkel megy majd el X-et húzni a választási lapra. Hiszen tragédiák mindenhol vannak. Rossz dolgok pedig ezeken kívül, ha jól meggondoljuk, nem is történtek. Akkor pedig minek változtatni?  

Nagy Kata

(Az írás a Bar!kád hetilap novemberi számában jelent meg)

barikad.hu

Hozzászólás a beszélgetéshez

RSS