Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

Gyorshír: Novák Elődöt előállították a rendőrök

A jobbikos országgyűlési képviselő a Mazsihisz izraeli nagykövetség előtt szervezett szimpátiatüntetésén jelent meg több ellentüntető társaságában.

 

„Állítsuk meg a rakétákat! - Izraelnek is joga van az önvédelemhez!” felhívással hirdetett meg csütörtök délután három órára tüntetést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A II. kerületi izraeli nagykövetség előtt tartott demonstráción több ellentüntető is megjelent, akik az ártatlanul meggyilkolt palesztin civilekkel szembesítették az ott lévőket.

Fotó: barikad.hu

Szerda este a Gázai övezetben elkövetett izraeli terror ellen tüntetett a Jobbik

A barikad.hu információi szerint az Izrael mellett demonstrálók lökdösni kezdték az ellentüntetőket. Novák Előd országgyűlési képviselő transzparensét - amelyen a "Gyermekgyilkosság önvédelemből?" felirat állt - széttörték. A helyszínen forgatott a Valóságsokk stábja is, akiket szintén lökdöstek és megfenyegettek a zsidók.

Novák Elődöt a tüntetés helyszínéről rendőrautóban elvitték. Információink szerint a II. kerületi rendőrkapitányságon fogják előállítani.

Az eseményről hamarosan videóval jelentkezünk, cikkünket folyamatosan frissítjük

barikad.hu

Megtekintések: 10037

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Vörösiszap: a bíró „egyértelműen elfogult volt" - miatta nem derült ki, hogy ki okozta a tragédiát?

Hétfő délelőtt a Győri Ítélőtábla másodfokon hozott határozatot az úgynevezett vörösiszap-perben: a dr. Zólyomi Csilla tanácsának hétfői döntése a veszprémi törvényszék ítéletét hatályon kívül helyezte, újra első fokon tárgyalják az ügyet, a bíróság egy másik tanácsa elé kerülhet majd. Mint az ismert, tavaly januárban a Veszprémi Törvényszék mind a tizenöt vádlottat felmentette az összes vádpontban. Az Ítélőtábla élesen kritizálta a Törvényszék munkáját: nem értik a logikát, hogy lehetett ártatlannak nevezni a vádlottakat.

A bizonyítási eljárás folytatódik az elsőfokú bíróságon, évekig nem lesz ítélet.

Összefoglalva:

- A Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fok döntését;
- A Veszprémi Törvényszék tavaly azt állapította meg, hogy mindenki minden pontban ártatlan;
- dr. Zólyomi Csilla részben elfogadta az elfogultság ügyészi vélelmét, egy másik tanács tárgyalja az ügyet;
- Valószínűleg évekig tarthat a bizonyítási eljárás, ismét meg kell hallgatni mindenkit;
- Az ügyészség szerint ellentmondó, iratellenes és az indokolási eljárást megsértő módon végezte munkáját a Törvényszék;
- A védelem fenntartja az ártatlanságot; nincs ok az eljárás újrakezdésére;
- Soron kívül újra kezdődik az előkészületi szakasztól a bizonyítási eljárás.
- Ismét elemezni kell minden egyes vallomást, bizonyítékot, elemzést.
- Megdőlt a szakértők függetlenségébe vetett hit;
- "Nem elégséges, hiányos, nem alkalmas" - így értékelték az elsőfokú ítéletet.
- Kepli Lajos szerint annak legalább örülhetünk, hogy jogerősen nem mentették fel a vádlottakat, a veszprémi bíró egyértelműen elfogult volt.
- Az indoklás három órán keresztül tartott.
- 152 tárgyalási nap volt eddig

Megmaradt az esély...

Így legalább lehetőség lesz arra, hogy végre igazságos döntés szülessen, ugyanakkor az elszomorító, hogy az elmúlt években egy dilettáns bírói tanács egy dilettáns bírói döntést tudott csak összehozni, és nem jutottunk közelebb az igazsághoz, sőt eltávolodtunk attól - reagált lapunk érdeklődésére Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa. Az egykori parlamenti vizsgálóbizottság elnöke azután nyilatkozott, hogy a Győri Ítélőtábla hatályon kívűl helyezte a Veszprémi Ítélőszék tavalyi döntését; így ismét az előkészületi szakaszból kezdődik újra a per.

Kepli Lajos szerint, amit dr. Zólyomi Csilla tanácsvezető indoklásában elmondott, azt támasztja alá, hogy az első fokon kizárólag a vádlottak által felkért szakértőket, az érdekükben felszólaló tanúkat vettek csak figyelembe. Azt is kimondta a bírónő, hogy a kolléganője stílusában is elfogadhatatlan módon nyilvánult meg időnként, és mindig az ügyészséget kritizálta, "egyértelműen elfogult volt" - fogalmazott a politikus.

Szerinte ugyanakkor hiba volt ismét visszaküldeni a veszprémi törvényszékre az ügyet, mert a veszprémi kollégái választották meg a Mal-vezéreket felmentő Szabó Gyöngyit 2014-ben az év bírájának.

"Hogy várható el egy másik veszprémi törvényszéktől, hogy igazságos ítélet szülessen?"

- vetette fel.

Egy gyorsabb eljárásra számíthatunk, de akkor is legalább egy-két év, hogy valamilyen ítélet szülessen, és az még mindig nem jogerős - firtatja a jövőt Kepli, hozzátéve:

"annak legalább örülhetünk, hogy jogerősen nem mentették fel a vádlottakat!"

Hogyan tovább?! Mindent kezdhetünk elölről, egy új bíróval!

dr. Zólyomi Csilla vezette tanács ízekre szedte a Veszprémi Törvényszék munkáját, és gyakorlatilag az elejétől, az előkészületi szaktól kell kezdeni a bizonyítási eljárást. Az elsőfokú ítélet

„nem elégséges, hiányos, nem alkalmas, hogy a másodfokon felülvizsgálatra kerüljön sor”.

Ha megtennénk, átvennénk az első fok munkáját – tette hozzá. Emlékeztetve, hogy sok esetben a jegyzőkönyvekből emelték át a szakértői vélemnyeket.

Az új eljárást soron kívül kell elkezdeni, ismét egyenként, majd összesítve kell vizsgálni a szakértői véleményeket, a tanúvallomásokat, a bizonyítékokat, híváslistákat, az ellentmondásokat, és ezeket mind indokolni is kell.

Meg kell állapítani, hogy miért ment tönkre a X-es kazetta, a közvetlen előzményeket, az eseménykori állapotát, a reggeli és délelőtti eseményeket, mikor, ki és hol tartózkodott. Meg kell állapítani, hogy mi tartozik az elvárhatóság kategóriájába, az okozatossági kapcsolatokat, a természeti és környezeti károkozásokat, és minden egyes vádlott esetében vizsgálni kell halmazati fokozásokat is.

dr. Zólyomi Csilla szerint összességében nem állapítható meg, hogy a veszprémi törvényszék minden bírája kizárható lenne, de azt rögzítette, hogy egy teljesen új bírónak kell az egész ügyet átnéznie.

 

Mi folyt Veszprémben?!

A bizonyítási eljárás során több eljárási szabálysértés történt, voltak nem lényegesnek minősülőek, például pontatlan kioktatások, pontatlan jogi idézetek és kései jegyzőkönyvek. Vannak súlyosak is, amik önmagukban nem eredményezik a hatályon kívül helyezést, de rávilágítanak a helytelen bírói magatartásra - kezdte értékelését dr. Zólyomi Csilla, a Győri Ítélőtábla elnöke. Szerinte vissza kell térni az alapokhoz: a tisztességes tanácsvezetés, nem kelthet olyan benyomást, hogy már kialakult az álláspontja, tartózkodnia kell a sértő megjegyzésektől. Nem lehet tanúként megidézni valakit, hogy általános véleményt alkosson, nem kérdezhető a tényekről való következtetés, ilyen pedig történt - hangzott el.

Mindezekre több példát is felsorolt a bíró.

"A szakértői bizonyításnál rengeteg problémával álltunk szemben" - folytatta. Ha különleges szakértelem kell, akkor szakértőt kell bevonni az ügybe, de személyes véleménye nem kérhető, és például feltételezhetőséget sem kérdezhetnek tőle (az orvosszakértőktől azt kérdezte a veszprémi bíró, hogy, "hogy mi ett volna, ha" ismerik a ph-értéket?).

Szakértői kirendelés esetén is több hibára felhívta a figyelmet, több esetben is tévesen lettek elvetve szakértői vélemények, illetve nem lettek figyelembe véve azok. Ugyanígy összekeveredtek az egyéni és az egyesített szakértői vélemény. Volt, hogy más szakértő fejezett be egy más által elkezdett véleményt.

Az összefüggő szakvélemény előadását nem biztosította a bíróság - nem megengedhető, hogy a kérdések megválaszolására nem biztosított elegendő időt a bíróság.

Kifogásolható, hogy nem a szakértő foglalta össze a véleményét, hanem a bíró vonta le a következtetéseket!

Az adott ügyben több olyan szakértő kihallgatása is megtörtént, akiknek nem voltak releváns információja az ügyről, ezeket a fejtegetéseket, tudományos előadásokat, tanúvallomásokat ki kellett volna rekeszteni a bizonyítékok közül.

Azt elismerte dr. Zólyomi Csilla vezette tanács, hogy a törvényszék széleskörű adatgyűjtést végzett. Ugyanakkor szerinte nem volt logikus, hogy jutott el az ártatlanság vélelméig.

Nem derült ki, hogy a megállapított tények milyen fokban állnak a bizonyítással, és ezt még a másodfokon sem lehetett kiküszöbölni. Álláspontjuk szerint az indokolási kötelezettség megsértése miatt hatályon kívül kell helyezni az első fokú döntést. Nem vagy, nem elégséges mértékben derül ki, hogy mit vett számításba az első fok, és azt miképp értékelte. A döntési módszer felülvizsgálhatatlan - magyarázta dr. Zólyomi Csilla.

MTI Fotó: Kryiípzsán Csaba

5 év ment veszendőbe - A tanács ismerteti az eddigi eljárást (mind a vád, mind pedig a védelem esetében)

dr. Zólyomi Csilla hangsúlyozta a per alapját: miért történt a gátszakadás, észlelhették-e, és tehettek-e volna ez ellen bármit a Mal Zrt. vezetői? Az elsőfokú bíróságnak az eljárási törvény minden részletét figyelembe vevő eljárást kell lefolytatnia: ismét többféle szakértő meghallgatására, a szakértő tanúk újbóli kihallgatására lesz szükség - utóbbiak a vádat erősítették volna, az ügyészség szerint. Emlékezetes, 2012 januárjában kezdődött a per, tehát 5 év ment veszendőbe. (A védőbeszédek ismertetéséből az is kiderül, hogy a vádlottak saját személyes, emberi tényezőiket is felemlegetették).

Kizárhatók a veszprémi törvényszék bírái! - az ügyészség szerint

Az elsőfokú bíróság több hiányosságára is felhívta a figyelmet az Ítélőtábla, így például kiemelte, hogy nagyobb volt a lúgtartalom a megengedettnél. Ismertette továbbá a fellebbviteli ügyészség beadványát, amely szerint számos hibát, megalapozatlanságot követett el az első fok. Több alkalommal is kifejtette, hogy sok feltételezés szerepelt az elsőfokú bíróság.

A bizonyítékok forrását például csak felsorolta, nem értékelte azokat. A tanúvallomásokat nem értékelte, hallgatott bizonyos bizonyítékokról, amelyek az északi fal süllyedéséről szólt, illetve hogy a fal 1 méternél nem magasabb víztömeget tarthat csak meg.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Kiemelte azt is, hogy a vádlottak vallomását az első fok kritika nélkül kezelte, önkényes és iratellenes a hatékony védelmi rendszerek vonatkozásában is a Veszprémi Törvényszék. A 835 ezer kiömlő lúg és több mint 900 ezer köbméter vörösiszap ömlött ki. Pedig 200-400 köbméter lúgra, és 50-100 köbméter vörösiszapra számítottak.

A jó karbantartás jogszabályi kötelezettség – hangsúlyozta a tanács vezetője.

Sem a túlzott vízmennyiség, a 2010 nyarán megjelenő pirosodásokkal sem foglalkozott az elsőfok. Devecser lakosság tájékoztatása kapcsán az időbeli értesítéseknek lett volna jelentősége.

Indokolási eljárás olyan szintű megsértésével állunk szemben, illetőleg mivel a Törvényszék vezetője sajtótájékoztatót is tartott, ezért az ügyészség szerint kizárható a törvényszék, és mivel az igazságszolgáltatásban vetett hit azt kívánja, hogy veszprémi törvényszék bírái nem vegyenek részt, sorolta dr. Zólyomi Csilla, a tanács vezetője

Az elsőrendű vádlott Bakonyi Zoltán egyébként nincs jelen, a vádlottak pedig nem járultak hozzá a kép és hanganyag rögzítéséhez. Az indokolás legalább 3 óráig tart majd.

Remény

Lapunk a határozathozatal előtt szólaltatta meg az Ítélőtábla épületében Morvai Krisztina nemzeti jogvédőt, és Kepli Lajost, a 2010-es ipari katasztrófát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság jobbikos elnökét. Morvai Krisztina lapunknak arról beszélt, hogy a hétfői döntéstől az első fok hatályonkívül-helyezését várja, illetve annak kimondását, hogy a gátszakadás cselekvési kötelezettség elmulasztása miatt következhetett be. Kepli Lajos letöltendő börtönbüntetés kiszabását reméli, felidézve, a bizottság megállapította a MAL Zrt. döntő felelősségét, amit a parlament 2012 márciusában határozatban fogadott el. A szakpolitikus elképzelhetőnek tartja, hogy a vörösiszap-pert visszaküldik az első fokra, ami viszont azt fogja eredményezni, hogy további évekig nem fog kiderülni, hogy ki vagy mi okozta a 10 halálos áldozatot, több száz sérültet és több milliárdos kárt okozó katasztrófát.

Fotó: Béli Balázs / Alfahír

Mindenki ártatlan!

Tavaly januárban bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját első fokon a Veszprémi Törvényszék. A bíróság a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is felmentette. A törvényszék szerint a 2010. október 4-én bekövetkezett katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Szabó Györgyi, a büntetőtanács elnöke az ítélet indoklásában akkor azt hangsúlyozta, hogy a perben a Mal Zrt. "nem ül a vádlottak padján". A cég ellen indított polgári, közigazgatási és egyéb ügyek nem azonosak a büntetőeljárásban vizsgált objektív felelősséggel. A törvényszék személyek büntetőjogi felelősségét vizsgálta, így született meg a felmentő ítélet.

Már több mint hat éve!

Tíz ember halála, 123 sérülése, életek tönkretétele

2010. október 4-én történt Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája. Kolontár községnél 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára zagytározójának gátja. A kiömlő több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap elegye elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófában tíz ember vesztette életét, 123 ember súlyos égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, az orvosoknak 302 embert kellett ellátniuk. Október 5-én a kormány Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely 2011. június 30-áig volt érvényben.

A katasztrófa ügyében halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények (gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése) miatt emeltek vádat 2012. január 19-én 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen. A vádirat nyolc ember halálát kötötte össze közvetlenül az iszapömléssel. A büntetőper 2012. szeptember 24-én Veszprémben elindult tárgyalását a következő évben a háromtagú büntetőtanács összetételében történt változások miatt kétszer kellett elölről kezdeni, majd 2015. augusztus 17-én az ügyészség több ponton módosította a vádat.

A Tesco elkezdi a csúnya zöldségek és gyümölcsök árusítását

A tökéletlen formájú, vagyis csúnya, de normális minőségű zöldségek jelenleg az áruházak kukáiban landolnak. Ezen akar változtatni a Tesco.

 • A megtermelt élelmiszerek egyharmadát minden évben kidobjuk az ENSZ adatai szerint, ez csak Európában 9 millió tonna élelmiszert jelent. írja a Napi.hu.
 • Ezen próbálnak változtatni több mozgalom segítségével.
 • A Nagy-Britanniában kipróbált módszer átvéve a Tesco lengyelországi üzleteinek nagy részében februárban megjelennek a „Perfectly Imperfect”, azaz a tökéletesen nem tökéletes logóval ellátott, nem ideális zöldségek és gyümölcsök. Almát, céklát, répát és burgonyát lehet majd így venni.
 • A csúnya gyümölcsök és zöldségek valamivel olcsóbbak lesznek a normának megfelelő társaiknál. Az áruházlánc célja az, hogy rávegyék a vásárlókat szokásaik megváltoztatására.

A Tesco úgy véli, hogy ezzel hosszabb távon hozzájárulhat az élelmiszerek pazarlása ellen is.

Magyarországon is így lesz

A Tesco január közepén jelentette be, hogy – teszt jelleggel – 50 közép-európai, köztük 12 magyarországi áruházában is bevezeti „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatát.

Mivel a Perfectly Imperfect termékkínálat a brit üzletekben népszerű, ezért döntött úgy a lánc, hogy a régiós vásárlók számára is elérhetővé teszi a megszokottól eltérő méretű, formájú vagy súlyú, de minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöt az általános kínálatánál kedvezőbb áron.

 • Magyarországon a budaörsi, győri, siófoki, pécsi, orosházi, szigetvári, gyulai, nagykőrösi, hajdúszoboszlói, monori, debreceni és a szolnoki hipermarketben a tesztidőszak ideje alatt burgonya, valamint magyar termelőtől származó répa és alma szerepel majd a „tökéletesen tökéletlen” kínálatban.
 • A kínálat és az elérhetőség bővítéséről az áruházlánc a vásárlók visszajelzései alapján dönt majd.


  Lehet, hogy a tecskoban ilyen is lesz!

A "Pipian Caguama" Guatemala déli részén (pontosabban Chiquimulilla-ban) honos.

 

Szakértők biztosak benne, hogy ez volt az  a tiltott gyümölcs a paradicsomban, amelynek Éva nem tudott ellenállni és bűnbe esett....
 

Tehát az alma ártatlan ..........

Rossz hír a dízeleseknek

Emeli bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

Az emeléssel a gázolaj átlagára 377 forintra nő, a 95-ös benziné 368 forint marad. Legutóbb január 20-án a benzin ára változott, bruttó 2 forinttal növekedett, míg a gázolaj ára stagnált.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

MTI

Trump tanácsadója bocskaiban beszélt a Fox Newsban

Dr. vitéz Gorka Sebestyén rendtársunk mostantól Donald J.Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének biztonságpolitikai tanácsadója. Édesapja vitéz Gorka Pál is nagyszerű magyar ember volt, haláláig a Történelmi Vitézi Rend Sopron vármegyei vitézi hadnagyaként dolgozott. Az antikommunista ellenállásban részvételét és bebörtönzését a "Budapest elárulva" című könyvében örökítette meg.
   Ellenségeink szidhatnak bennünket, de egy rendtársunk már ott van a Fehér Házban.
  vitéz Pintér Kornél észak-dunántúli törzskapitány

A valasz.hu szúrta ki a bocskai díszmagyarban feszítő Trump-tanácsadó Gorkát, aki a korábbi értesüléseink szerint is Trump egyik legközvetlenebb munkatársa.
Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő az eredetileg meggyőződéses antikommunista, magyar emigráns Gorka Pál fiaként született Nagy-Britanniában, majd Magyarországon az Antall-kormány és Orbán Viktor korábbi környezetében is megfordult.
Ismeretes, hogy az utóbbi években az amerikai jobboldali Breitbart hírportálnál dolgozott szerkesztőként, szintén biztonságpolitikai téren. A Trumpot nyíltan támogató laptól most azonban egyenesen a Trump-kormányzatba léphet be Gorka. A Business Insider szerint az új elnök Nemzetbiztonsági Tanácsának dolgozhat majd.
A tanácsadó, egy korábbi televíziós műsorban a dzsihadista terrorizmus elleni harcról és a várható új védelmi politikáról beszélt bocskai díszmagyarban.
A felöltőn két kitüntetés is látható, a Válasz.hu szerint az egyik,  a koronás címeres kitüntetés (balra) a Horthy Miklós által alapított vitézi rendet idézi meg.

Már több ezer kátyú keletkezett a hazai utakon

Több ezer kátyú akadályozza a közlekedést az ország közútjain. Az ellenőrök és az útjavítók folyamatosan dolgoznak, de amíg ilyen az időjárás, addig csak ideiglenes megoldást tudnak alkalmazni - mondta az InfoRádiónak Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A rendkívüli fagy magában nem okozott különösebb problémát az utak állapotában, de most, hogy még fagyott a talaj, és a kiolvadó víz nem szikkad el, súlyos gondot jelent. Fokozatosan

több ezer kátyú jelenik meg

a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt közel 32 ezer kilométeres úthálózaton. Főleg ott, ahol idősebb a burkolat - tudta meg az InfoRádió Szilvai József Attila műszaki vezérigazgató-helyettestől.

Amint arról már az InfoRádió beszámolt, a főváros útjain is naponta több mint négyszáz új kátyú keletkezik.

"Az úthibák javítását folyamatosan végezzük, ahogy az időjárás és a technológia engedi. Most többnyire olyan módszereket tudunk használni, amelyek ideig-óráig tudják a problémát megoldani,

csak tavasszal tudunk nagyobb, hosszabb távú javításokat végezni"

- mondta Szilvai József Attila.

Vannak olyan hideg aszfaltok, amelyek jól tűrik a vizes környezetet is, ezeket használják a hibák gyors javítására. A másik téli technológia az inframelegítős kátyúzás, amikor a burkolat felszínét felmelegítik, ettől a repedések eltűnnek, és sima felület képződik. Ennek a technológiának viszont az a korlátja, hogy télen csak három helyen állítják elő az ehhez szükséges meleg aszfaltot, ráadásul az alkalmazásához száraz körülmények kellenek, és a hőmérsékletnek is pozitív tartományban kell lennie. 

"Útellenőri szolgálatunk naponta kétszer végigmegy az autópályákon, a főutakat is naponta ellenőrzi, de vannak mellékutak, ahová csak havi rendszerességgel jut el, ezért

örömmel fogadjuk, ha bejelentik az autósok az úthibákat,

és továbbítjuk az illetékes igazgatóságnak, amely azonnal megkezdi az úthiba kijavítását" - mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Algyő 2016.
Majdnem katasztrófa következett be.
MTI -nél nincs hír , talán ez is jelzi az eset súlyosságát.


Kiszivárgott info: 2016-ban Algyő mellett kritikus volt a helyzet. A lakosság kitelepítését majdnem megkezdték.
Oka: egy kísérlet után magára hagyták a területet.. 10 év után pedig elrozsdált a lezáró vasszerkezet. Az utolsó pillanatban sikerült beavatkozni és csak a csodának köszönhető a katasztrófa elkerülte.


Két rövid hír, talán ezek a kapcsolódó cikkek:

Gyors­hír: gáz­ki­tö­rés tör­tént Algyő mel­lett

Rob­ba­nás­ve­szé­lyes kon­cent­rá­ci­ó­ban van jelen a gáz, a tűz­ol­tók már a hely­szí­nen van­nak.

 • 2016. November 10. 14:25
 • Szerző: BE

Az eset Szeged és Algyő között történt, talajvizet hoz fel a gáznemű anyag.

A föld alól feltörő folyadékhoz riasztották az algyői létesítményi és a szegedi hivatásos tűzoltókat a 47-es főút Algyő és Szeged közti szakasza mellé.

Az elsődleges helyszíni mérések szerint gáz tör fel a föld alól, ami talajvizet hoz a felszínre. A tűzoltók gázkoncentrációt mértek a szivárgás helyénél, a műszerek szerint annak közvetlen közelében robbanásveszélyes a gáz, attól néhány méterre azonban már hígabb a koncentráció. A rajok most három vízsugárral csapatják, oszlatják a gázt, emellett további méréseket végeznek.

A tűzoltók a helyszínre kérték az ismert olajipari vállalat szakembereit is, forgalomkorlátozásra pedig nincs szükség az érintett útszakaszon – közölte a Katasztrófavédelem.

Algyő térségében több gázkitörés is volt az elmúlt évtizedekben.

 • 1968. december 19-26. - Algyő
 • 1981. december 29-31. - Algyő, 683-as forráspont, Maroslele község határa
 • 1982. október 14-17. - Szeged-Algyői 619-es számú vízvisszanyomó kút, gázkifúvás

Az 1968-as gázkitörésről a Délmagyar közölt archív fotókat, itt nézheted meg!  A tűzgomoly 25-30 méter átmérőjű, 50-80 méter magas volt.A hatalmas fáklya egy hétig lobogott Algyő felett, míg végül egy turbóreaktoros tűzoltógéppel sikerült eloltani 1968. december 26-án. Január 16-án sikerült csak lecsendesíteni a kutat egy mélységi robbantással: 1910 méter mélyen iszappal öntötték el a kitörés helyét.

Tűzoltók szállták meg az algyői határt: ismeretlen gáz tört felszínre a 47-es mellett

Nincs robbanásveszély.

Tűzoltók szállták meg csütörtök délután Algyő határát: a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója szerint nem sokkal két óra után valamilyen gáznemű anyag tört a felszínre a 47-es főút közelében.

A főügyelet szegedi és algyői egyenruhásokat is a helyszínre küldött. A lánglovagok három vízsugarat telepítettek a szivárgás közelébe, ám ezekre végül nem volt szükség, nem kellett beüzemelni őket.

Fotó: Barta Zsófia

A szakemberek természetesen elvégezték a szükséges méréseket is - Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy, a megyei igazgatóság sajtószóvivőjének  tájékoztatása szerint nem került robbanás veszélyes mennyiségben gáz a levegőbe; senki sincs veszélyben. Úgy tudjuk, a forgalom is zavartalan.

A tűzoltók mellett egyébiránt a Mol szakemberei is a helyszínen vannak. Ők fogják megállapítani, pontosan mivel is van dolguk.

2017. 02. 14. 09:43

Küszöbön a közlekedés forradalma?

Hamarosan elérkezhet a legújabb ipari forradalom, ami elsősorban a közlekedést fogja érinteni - Elon Musk felvázolta az aggályokat is.

A Tesla vezetője Dubajban beszélt az automatizált vezetés jövőbeli elterjedésének következményeiről, írja a Market Watch.

Az önvezető autók irányítását modern navigációs eszközök, és az ehhez tartozó érzékelők végzik. A technológia alapjai közt van a lézerradar, az általános radar, és a GPS is. Az úttörők a fejlesztésben a Google, a Tesla Motors és a Nissan. A legfrissebb hírek szerint a Ford is egy milliárd dollárt tervez költeni a virtuális vezetőrendszer szoftver kifejlesztésére.

Elon Musk szerint nincs annyira messze a napi használata az önvezető járműveknek, mint amennyire tűnik.

Az önvezető autózás közelebb van, mint ahogy azt az emberek egyelőre érzékelik.

Mint mindennek, ennek is lehetnek árnyoldalai.

Musk szerint a világon nagyon sok ember megélhetése függ a vezetéstől, ennek az automatizálása miatt pedig a népesség nagyjából 15 százaléka elveszítheti a munkáját. A robotizáció a gyárakban is okozott már elbocsátásokat.

Ijesztő felvétel: ekkora erővel szabadult el a tiszai komp - videó


János a tiszacsegei kompon dolgozott, amikor a zajló jég szétpattintotta a drótköteleket. A férfi ezután 500 méteren át sodródott kompjával a Tiszán.

A szerencsétlenül járt férfit helikopterrel mentették ki a kompról hétfőn. János, az éjjeliőr épp a köteleket akarta megerősíteni, amikor a baleset történt.

A férfi az elszabadult hajón rekedt, amely fél kilométert sodródott, majd a jégtáblák közé szorult. A szakemberek attól tartottak, hogy a jégmozgás összeroppantja a kompot, ezért a honvédség helikoptert küldött a helyszínre, és kimenekítették a pórul járt férfit.

Email

Az előzményekről IDE KATTINTVA olvashatsz. Rövid részlet: " Póka László- két díszvendég miatt már többen lettek öngyilkosok. Ezrek veszítették el miattuk az otthonaikat, és százezrek lehetnek hamarosan földönfutók, ha folytathatják aljas tevékenységüket. Ezek az emberek jogerős bírósági döntések alapján a haverjaikkal 1 000 Milliárd Forintot vettek el az emberektől tisztességtelenül."

Ilona Naszály: Kitűnő hangulatban fogadtuk a megalkuvó, pénzértmindent bálozó "elitet".
Ennyi kínvigyort egy rakáson még nem láttam. HAJRÁ!!!

Reagált a termékbotrányra a Spar, ALDI

A Nébih vizsgálata szerint silányabb élelmiszereket forgalmaznak Magyarországon a multik, mint Ausztriában. A Pénzcentrum körkérdést címzett a Magyarországon és több európai országban - köztük Ausztriában - is jelenlévő láncoknak. Arra voltunk kíváncsiak, tudtak-e a vizsgálatról, illetve hogyan állnak minőségbiztosítási szempontból a kérdéshez.

"A kereskedő nem végez semmilyen vizsgálatot."

Vírusként terjedt a hazai sajtóban ma reggel a hír, miszerint silányabb élelmiszereket forgalmaznak Magyarországon a multik, mint Ausztriában. A Nébih 24 azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján.

Górcső alá vették többek között a Nutellát, a klasszikus Coca-Colát, a Ritter Sport étcsokoládéját, a Manner ostyát, a Nesquick kakaóport, a Paula pudingot, a Landliebe tejberizst, az Actimel joghurt italt, és a Knorr Fix Carbonara spagettialapot is.

A botrány előkerült a mai Kormányinfón is; Lázár János begdöbbenve olvasta a híreket, és leszögezte:

Ez nagyon komoly kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, a kormány komolyan fog foglalkozni vele. Az élelmiszer-kiskereskedelmet uraló cégek szemetet akarnak eladni Magyarországon. Ez megdöbbentő és példátlan.

A Pénzcentrum megkeresésére ma reggel a Coca-Cola cáfolta, hogy más kólát értékesítenének Magyarországon, mint máshol. A cég szerint a különbség mindössze annyi, hogy a fruktóz-glükózszörp nem amerikai, hanem magyar kukoricából készül.

Reagált a termékbotrányra a Spar, ALDI

A Nébih vizsgálata elvileg 24 termékre terjedt ki, de a teljes listáról egyelőre nincs információnk - a sajtó csak a fentebb listázott tételeket említette név szerint. Így viszont azt sem tudni, hogy kizárólag gyártói márkák voltak terítéken, vagy a sajátmárkás szortimentek is bekerültek a hatósági mintavételbe.

A Pénzcentrum mindazonáltal körkérdést címzett a Magyarországon és több európai országban - köztük Ausztriában - is jelenlévő láncoknak. Arra voltunk kíváncsiak, tudtak-e a vizsgálatról, illetve hogyan állnak minőségbiztosítási oldalról a kérdéshez. A válaszokat szerkesztés nélkül közöljük.

A cikk csak brand termékekről ír, melyek esetekben a kereskedő nem végez semmilyen vizsgálatot, csak vásárlói vagy hatósági megkeresés esetén. A brand termékek esetében a gyártó felel a termékek hatályos jogszabályi megfelelőségéért, például a Magyar Élelmiszerkönyv, a vonatkozó EU-s és nemzeti rendeletek, vagy a specifikus jogszabályok betartásáért.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Spar kommunikációs vezetője.

Arra törekszünk, hogy vásárlóinknak minden esetben megbízható és magas minőségű termékeket kínáljunk, kedvező áron. Áruválasztékunk legnagyobb része saját márkás termékekből áll, melyek egy része a Hofer-csoport központi beszerzése által érkezik az áruházakba, egy része pedig magyar beszállítóktól. A csoportos beszerzésből érkező saját márkás termékek receptúrája, minősége a termékeket forgalmazó országok mindegyikében megegyezik. A magyar beszerzésből érkező saját márkás termékeink receptúráját a vásárlói visszajelzések, fogyasztói szokások alapján beszállítóinkkal közösen folyamatosan fejlesztjük, optimalizáljuk, ezzel biztosítva azt a magas és megbízható minőséget, amelyet vásárlóink már megszokhattak tőlünk és azt az ízvilágot, azokat a termékjellemzőket, amelyeket a magyar vásárlók keresnek és kedvelnek. A termékfejlesztés jelenti minőségpolitikánk kulcsát. Kétszeresen és háromszorosan még biztonságosabb: ezzel a mottóval fejlesztettük ki azt a minőségbiztosítási rendszert, amely minden terméket többszörösen is vizsgálatnak vet alá - a fejlesztéstől a feldolgozáson át egészen az értékesítésig. Ennek során mind az élelmiszerekre, mint pedig a non-food termékekre saját minőségi normákat határoztunk meg, amelyek részben jóval szigorúbbak a törvényi követelményeknél. Legyen szó élelmiszerekről vagy fogyasztási cikkekről - a jó minőségnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Az ALDI a diszkont-elv és a minőségi igény következetes összekapcsolásának a híve

- fogalmazott a Pénzcentrum kérdéseire az ALDI Magyarország.

Van 15 milliója? Megmondjuk, milyen lakást kap belőle

2017. 02. 21. 12:36

A használt lakások piaca továbbra is élénk, az áremelkedés pedig kisebb-nagyobb megingásokkal mintegy három éve folyamatos. A drágulás abban is tetten érhető, hogy az országos átlagok alapján idén 15 millió forintért Budapesten 43 négyzetméteres lakások voltak elérhetőek a kínálati piacon, míg 2016 elején valamivel nagyobb, 48 négyzetméteres lakásokat kínáltak ennyiért.

----

A vidéki nagyvárosokban viszont csak 1 négyzetméterrel 65-ről 64-re csökkent az átlagos alapterület a 15 milliós árkategóriában – derül ki az ingatlan.com több mint 3 ezer magánszemély hirdetése alapján készített összeállításából. Az elemzés a magyar háztartások – a KSH által 15,6 millió forintra becsült – átlagos vagyona alapján azt vizsgálta, hogy jelenleg az országos lakáspiacon mekkora lakásokat hirdetnek 15-20 millió forintért.

Mire elég 15-20 millió forint a lakáspiacon?

Budapesten 15 millió forintba egy 50-52 négyzetméteres panellakás fér bele, viszont a téglaépítésűekből csak egy 35-38 négyzetméteres garzont lehet ennyiből megvenni a kínálati piac alapján. Két fővárosi kerületben – az I. és az V. kerületben – egy-egy lakás kivételével semmit sem lehet kapni 15 millió forint alatt.

Győrben 15 millióból 53 négyzetméteres panelt vagy egy 48 négyzetméteres téglaépítésű lakást lehet kapni. Debrecenben több mint 60 négyzetméteres panellakásra vagy egy 55 négyzetméteres téglaépítésű lakásra lehet elég ez az összeg.

A portál összesítése szerint 20 millióba a fővárosi átlagok alapján 55-60 négyzetméteres panellakás is belefér, de a téglalakásokból csak 44-46 négyzetméteres lehet reális.

Balogh László vezető gazdasági szakértő a budapesti árakról elmondta, hogy az ingatlanok állapotától függően jelentős különbségek vannak a kerületek között, de a kerületeken belül is. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben, Pécsen, Győrben, Szombathelyen a 20 millióért 65-80 négyzetméteres téglaépítésű lakásokat adnak, Szegeden 80 négyzetméter feletti is van a piacon, Miskolcon pedig ez az összeg egy 90-100 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakásra is elég lehet.

Alkalmi vételek mindig is lesznek

Balogh László szerint ma 15-20 millióért kedvezőtlenebb elhelyezkedésű és állapotú vagy kisebb alapterületű lakást lehet kapni, mint egy évvel korábban. A szakember szerint azonban mindig vannak kifejezetten kedvező áron elérhető – már-már alkalmi vételnek számító – lakások a piacon. Részben azért, mert a drágulás csak hónapok alatt épül be az emberek tudatába, így vannak, akik alulértékelik ingatlanukat, másfelől mindig vannak eladók, akiknek sürgős az eladás. Ők pedig szerinte csak akkor tudnak gyorsan megválni a lakásuktól, ha ezeket az átlagos kínálati árnál 10-20 százalékkal olcsóbban hirdetik meg.

Korábban a témában:

Ölhetett-e eltévedt rendőrgolyó Bőnyben?

Egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértőt rendelt ki a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a február elején elkészült fegyverszakértői szakvélemény megállapításai alapján – tájékoztatta lapunkat a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Nagy Andrea kérdésünkre elmondta: az ügyben több szakértőt is kirendeltek. Néhányan már elkészítették a szakvéleményüket, a legtöbbre azonban még várni kell.

– Az eljárás jelen szakaszában – a nyomozás érdekeire tekintettel – sem a már elkészült szakvélemények tartalmáról, sem a nyomozás egyéb megállapításairól nem adható tájékoztatás – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbra is csak egy gyanúsítottja van az ügyben. Az előzetes letartóztatásban lévő férfit hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének és lőfegyverrel való visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsítják. Emlékeztetőül: 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegálisan tartott fegyverek felkutatása érdekében házkutatást akart tartani az ismert szélsőjobboldali aktivista, Györkös István bőnyi házában. A 76 éves férfi azonban nem engedte be a nyomozókat, állítólag azt mondta nekik, várjanak a kapuban, amíg beszél az ügyvédjével. Rendőrségi forrásaink szerint később sem volt együttműködő. Egyre agresszívabban, elutasítóbban viselkedett.

Hosszúra nyúlt vizsgálat

Máig tisztázatlan, hogy Györkös István és a nyomozók vitája miért torkollott lövöldözésbe. A rendőrök mindenesetre azt állítják: az első lövést a gyanúsított adta le egy gépkarabélyból, ők ezután már csak viszonozták a tüzet. Nem tudni, hány lövés dördült el azelőtt, hogy Pálvölgyi Péter őrnagyot, az NNI munkatársát halálos találat érte. A 46 éves tisztet a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és alezredessé léptette elő.

Takács Zoltán ügyvéd, Györkös védője azonban a rendelkezésére álló (részletesen nem ismertetett) információkra hivatkozva azt mondja, hogy nem a védence adta le a halálos lövést a rendőrre, ahogyan azt az ügyészség állítja. Szavait igazolni látszik, hogy már a sokat látott rendőrök szerint is gyanúsan hosszúra nyúlt a fegyverszakértői vizsgálat. Sem a helyszín, sem más körülmények nem indokolnak ilyen hosszú vizsgálatot.

És ezzel még nincs vége: újabb, immár összevont fegyver- és orvos szakértői vizsgálat következik, amely a már elkészült fegyverszakértői jelentés egyes megállapításait lesz hivatott boncolgatni. Ebből sok más mellett az a következtetés is levonható, hogy nem sikerült a fegyverszakértőnek egyértelműen tisztázni, hogy az egyes lövéseket ki és honnan adta le, és hogy melyik okozta a rendőrtiszt halálát.

Baráti tűz áldozata lett?

De ha igaza van az ügyvédnek, akkor vagy egy másik – ma még ismeretlen – személy lőtt, vagy az alezredes baráti tűz áldozata lett, azaz egy gurulatot kapott rendőrgolyó okozta a halálát.

– Mire kellett ennyi idő? – teszi fel a kérdést az ügyvéd. Györkös gépkarabélyába 7,62 milliméteres lövedék való, a rendőrök pisztolyába 9 milliméteres. Elvileg akár ránézésre is el lehetne dönteni, milyen kaliberű lőszer okozta a tiszt halálát, bár a valóságban azért nem ilyen egyszerű.

Takács Zoltán szerint a hatóságok megkísérlik rekonstruálni a történteket.

Egyelőre azonban a nyomok – véli az ügyvéd – nem támasztják alá az ügyészség verzióját, azaz hogy Györkös lőtte le az alezredest.

Álláspontja szerint amikor a rendőrtisztet a végzetes lövés érte, onnan, ahol Györkös István állt, nem találhatta el oly módon, és nem okozhatott neki olyan sérülést, amely végül a halálát okozta.

Hozzászólás a beszélgetéshez

RSS