Pro Hungaria Nemzeti Radikális Portál

"Élő forrás, égi láng, Szentlélek, égből szállj le ránk!"

Elküldik a kapuvári húscég dolgozóit 

Egy hónappal a Kapuvári Hús Zrt. után elbocsátja dolgozóit az üzemet működtető másik társaság, a Kapuvári Bacon Kft. is - erősítette meg az MTI értesülését kedden Pászli Tibor szakszervezeti vezető.

Elküldik a kapuvári húscég dolgozóit

Közlése szerint arról kaptak tájékoztatást, hogy mind a nyolcvan alkalmazottat leépítik, ezt kedden vagy szerdán jelenti be a menedzsment a munkaügyi központ helyi kirendeltségén.

Előzőleg fizetésképtelenné minősítette a kapuvári húsgyárat alkotó két cég egyikét, a Kapuvári Bacon Kft.-t a Győri Törvényszék. A cég ellen, amelynek 99 százalékban a felszámolási eljárás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. a tulajdonosa, több felszámolási eljárást kezdeményeztek.

Az eljárások részében a felszámolás iránti kérelem vizsgálata zajlik, egy esetben pedig megtörtént az adós fizetésképtelenségének megállapítása. A szóvivő bíró tájékoztatása szerint az utóbbi ügyben még nem járt le a jogorvoslati határidő. A fizetésképtelenség megállapításáról szóló végzés jogerőre emelkedésének és közzétételének napja jelenti majd egyben a felszámolás kezdő időpontját is - mondta.

Az üzem szeptember közepén szinte teljesen leállt, az anyacég felszámolását október elsején jogerőre emelkedett végzéssel rendelte el a Győri Törvényszék. A Kapuvári Hús Zrt. az ősszel előbb szerződést bontott azzal a céggel, amely mintegy száz kölcsönzött munkást hozott Kapuvárra, majd csoportos létszámleépítést jelentett be.

Jendrolovics Pál Péter. a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa a múlt héten, az MTI-nek nyilatkozva, a Kapuvári Bacon Kft.-ről szólva azt mondta, hogy ebben a helyzetben, amikor a kft. nem tud termelni, kötelezettségeit nem tudja finanszírozni, piacvesztése rohamos, az tűnik jobb megoldásnak, ha a társaság bekerül a szanálási eljárásba, mert így nem keletkeznek újabb fedezetlen kötelezettségek, gyorsan és tiszta lappal lehet a befektetőkkel tárgyalni.


Megtekintések: 465

Válaszoljon erre

Válasz erre a beszélgetésre

Orbán: Ne éljenek emberek az utcán, mert rontják a városképet
2012. november 30. 09:02

A miniszterelnök szerint a hajléktalanság kérdésével kapcsolatos alkotmánybírósági határozat "életszerűtlen" és igenis meg kell adni a jogot az önkormányzatoknak ahhoz, hogy úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok. Erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt Orbán Viktor pénteken.

 

Közölte, az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után a kormány egyeztet az önkormányzati vezetőkkel és "valószínűleg az emberekkel is fog". A miniszterelnök szerint két lehetőségük van: vagy készítenek egy új törvényt az Ab határozatának megfelelően, vagy "ki kell mondani olyan alkotmányos elveket, akár az alkotmányban", amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek, hogy közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

Hangsúlyozta: az állam az elmúlt időszakban képessé vált annyi menedékhely fenntartására, mint amennyi ember fedél nélkül él ma Magyarországon.

Jegyautomaták miatt rúghatják ki a pénztárosokat a MÁV-tól

A vasút több mint 20 éve tartó menetelése a golgotára következő állomására érkezett: a pénztárbezárásokhoz.

 

Előzménye a "Kft-sítés", melynek szenvedői a 2009. november 1. után nyugdíjba ment vasutasok, akik nem kapják meg a nyugdíjas arcképes igazolványt, hiába rendelkeznek jogszerző idővel (kivéve a kedvezményezett vasúttársaságtól nyugdíjba kerülőket). Ezt követte az üzletágak szétválása, majd 2007-ben 14 vasútvonal bezárása, 2008. január 2-án a magyar árufuvarozás, egyetlen nyereséges üzletág értékesítése az osztrákoknak, 2009-ben pedig ismét 21 vasútvonal bezárása.

2011. decemberében júdáspénzosztás volt, majd következett a vasúti személyszállítási törvény elfogadása, liberalizációja. Ezt követte a "piacnyitás": 2012. április 15-én több mint 400 vasúti járatot töröltek a menetrendből. A magyar árufuvarozási piacot felosztották az osztrák és a román árufuvarozó társaságok között. A Rail Cargo Hungária Zrt. pedig - amely az ÖBB RGA tulajdona - a szomszédos vasúttársaságoknál, mint nemzeti vasút díszeleg.

Kronológiai sorrendben ezek voltak azok az események, amelyek a vasút, a vidék és az ország pusztításához nagyban hozzájárultak. És még nincs vége, mivel a gyér forgalmú vasútvonalakon kevés az utas, kevés jegyet vásárolnak, csak a nagycsaládosok utaznak kedvezménnyel segélyosztáskor a nagyváros multijaihoz 10 forintos zsemléért, így nincs bevétel. Ennek egyenes következménye, hogy nem lesz szükség pénztárosra. Az ő megszüntetésük napjainkban szerveződik. Több tucat panaszos levelet kapok azzal kapcsolatban, hogy a munkáltató feláldozza saját, képzett munkavállalóit.

Vajon, hol vannak ilyenkor a szakszervezetek? Tudjuk, hogy vezetőik, többnyire megvásárolt emberek, akik úgy cselekszenek, ahogy a mindenkori hatalom (vezérkar) elvárja. De előbb vagy utóbb nekik is tudomásul kell venni, hogy a létszámleépítések következtében egyre kevesebb lesz a munkavállaló, így könnyen előfordulhat majd, hogy a szakszervezetekre sem lesz szükség.

48 jegykiadó automata telepítését tervezi a MÁV START. A vasúttársaság a következő évben további 65 készüléket szerel föl, hogy a kisebb megállókban se legyen gond a jegyvásárlással. Az első automaták 2013 tavaszán fognak megjelenni a Budapest-Szolnok vasútvonalakon. - adja hírül a MÁV Kommunikáció. Hogy mindenki értse, ott sem lesz szükség pénztárosra vagy csak kevesebbre.

Beindul ismét a géprombolás? - Ki tudja! A XIX. század elején, az ipari forradalom idején az angliai munkások - a szövőgyáriak - összetörték a gépeket, mert féltek hogy elveszítik munkájukat.

 Ideje volna már felébredni, mert a keresztre feszítés hamarosan elkezdődik…

 

Korondi Miklós, a Jobbik országgyűlési képviselője

Újabb kirúgások - leállt a munka a Dunaferrnél

Leállt a munkavégzés az ISD Dunaferr Zrt. lőrinci meleghengerművében múlt pénteken, a dolgozókat szabadságra küldik – tudatta a gyáregység üzemi szakszervezetének elnöke szerdán. A munkáltató megerősítette a hírt.  

 

 

 

Iványi Ildikó elmondta, hogy az ügyben a cégvezetés részéről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Hozzátette: nem szokatlan a decemberi leállás a karbantartások elvégzése miatt, de ezúttal nem erről van szó. A dolgozók egy része szabadságra megy, akinek már nincs szabadsága, az bejár a gyárba, de nem végez munkát. Az elkészült durvalemezek kiszállítása és az adminisztráció folyik, de a hengermű áll, a kemencét kihűtötték.

A szakszervezet nem tud arról, hogy a múlt heti igazgatósági ülésen milyen döntés született a lőrinci hengerműről. A Dunaferr cégvezetője és a szakszervezeti vezetők jelenleg éppen Donyeckben tárgyalnak az ukrán és az orosz tulajdonos képviselőivel, többek között a cég jövőjéről is. A szakszervezeti vezető kiemelte: mintegy háromszáz embert érinthet a gyár esetleges bezárása, amit a vállalat augusztusban jelentett be.

A munkáltató tájékoztatása szerint a gyártás leállítása megtörtént, további intézkedésig a szabadsággal rendelkező munkavállalókat folyamatosan szabadságra küldik.

221 fő elküldésének tervét jelentették be a Dunaferrnél

Az ISD Dunaferr Zrt. augusztus 21-én jelentette be csoportos leépítési szándékát a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központnál, ebben 221 fő elküldésének tervét jelezték a lőrinci meleghengermű tevékenységének megszüntetése miatt.

A cégcsoport kommunikációs vezetője akkor elmondta, hogy a mintegy 5300 munkavállalót foglalkoztató cégcsoport a fő tevékenységéből származó veszteségei miatt kényszerül a lőrinci meleghengermű bezárására, valamint szigorú költségtakarékossági programjának folytatása mellett az év végéig összesen 800 dolgozója elbocsátására.

A lőrinci meleghengermű vesztesége az év első felében elérte az ötmillió dollárt (1,1 milliárd forintot), s a helyzet javulásának nincsenek jelei. A veszteség objektív oka egyebek között az, hogy az acélpiacon rendkívül alacsonyak a termékárak, elhasználódtak a gyártómű berendezései, továbbá magasak a költségek.

(MTI)

Újabb mélyrepülés: a válságot is sikerült alulmúlni

A nyári rekord környékén maradt a magyarországi feldogozóipari cégek pesszimizmusa - derül ki a Kopint-Tárki harmadik negyedéves konjunktúratesztjéből.

 

Az ágazat feldolgozóipar 2013-ban legfeljebb stagnálás közeli állapotban lehet, így a 2008-2009-es válság után a 2012-2013-as évet is a recesszió jellemzi majd.

Idén nyáron majdnem minden, a Kopint-Tárki Zrt. negyedéves konjunktúratesztje által mért, feldolgozóipari konjunkturális indikátor szintje negatív rekordot döntött és 3 hónappal később e rendkívül kedvezőtlen szintekről csupán minimálisan sikerült kedvezőbb irányba elmozdulni - adta hírül a kutatóintézet a legújabb felmérése eredményeit. Így minden mutató továbbra is a 2008-2009-es válságot alulmúló szinteken van.

A vállalatok saját helyzetértékelése az egyetlen olyan indikátor, ahol történt némi kedvező elmozdulás, ám a cégek még így is erősen a negatív tartományban vannak. A kilátások indexe a válság legmélyebb pontjához, a 2009 elejéhez hasonló szinten tartózkodik. A termelési prognózis mutatója minden eddig mért szint alatt helyezkedik el (jelenleg 33 ponton áll, a válság kezdetén 36 pont volt).

Nem múlik a kereslethiány

A jelenlegi helyzetet összegző konjunktúra barométer tendenciája továbbra is csökkenő, és különösen rossz előjel, hogy a kilátásokat leíró indikátorokból képzett bizalmi index a válság kezdeti szintjén stagnál. A cégek a fő termelési akadálynak ebben a negyedévben is a kereslethiányt tartják, amiben a belső kereslet elapadása dominál, párosulva a külső kereslet mérséklődésével.

A rendelésállomány rendkívül alacsony szinten stagnál, így egyre növekszik a kihasználatlan kapacitás aránya. Mivel az exportpiacok jelentősen beszűkültek az utóbbi hónapokban, azok már nem nyújtanak védelmet az exportáló vállalatoknak sem.

Minél kisebb a cég, annál rosszabb a helyzet

A legrosszabb helyzetben a mikro- és a kisvállalkozások vannak, a nagyvállalatok (250 fő felett) helyzete saját megítélésük szerint közepes, de kilátásaik - hasonlóan a kisebb cégekhez - rosszak. Mindez azt jelenti, hogy a feldolgozóipari vállalatok bizalmi indexe már hosszabb ideje van negatív tartományban, mint a válság idején 2008 és 2009 között. A cégek beruházási kedve az építési beruházások terén gyakorlatilag eltűnt, csupán az amortizációt pótló gépipari beruházások várhatóak, de ez is csupán csak a vállalatok nagyjából egyharmadánál valószínű.

napi.hu – barikad.hu

Rekordszámú cég szűnt meg 2012-ben

A magyar gazdaság mintegy 23 500, éven belül indított felszámolási eljárással zárja 2012-t, ennyi cég még soha nem szűnt meg egy év alatt.

Az Opten csütörtöki közleménye szerint ez nagyjából megfelel az év eleji várakozásaiknak, miközben a nyáron voltak olyan hónapok, amikor a 25-26 ezer felszámolás sem tűnt irreálisnak. Bár a második félévben jelentősen csökkent a közzétett új fizetésképtelenségi eljárások száma, e mögött nem a gazdasági helyzet javulása, hanem a március óta hatályos új cégtörvény áll – vélekedik az Opten. A legfrissebb adatok szerint novemberben 1707 céggel szemben kezdeményeztek felszámolási eljárást, ami 21 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest és ennél is nagyobb visszaesés a tavaszi-nyári 2400-as rekordokhoz képest.

A csökkenés hátterében az áll, hogy a cégtörvény márciusi módosítása újradefiniálta a cégek megszűnésének módjait, és új eljárásformákat vezetett be – mondta a közlemény szerint Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: most sem szűnik meg kevesebb cég, mint korábban, csak a megszűnésig vezető út néz ki másképp az új rendelkezések szerint.

Novemberben 3840 cég szűnt meg, ami szintén negatív rekordnak számít; eddig csak 2010 júliusában és augusztusában emelkedett a törlések száma 3000 fölé. Az előző negatív rekord 3269 „céghalál” volt egy hónap alatt. Az adatokból Tóth Tamás szerint arra lehet következtetni, hogy lezárultak az első kényszertörlési eljárások, azaz működik a kényszer-végelszámolások helyett márciusban bevezetett egyszerűbb eljárási forma, amelynek keretében a hatóságok kiszűrik a magukra hagyott és általában kiürített cégeket.

Az idén novemberben 1475 cég végelszámolása indult meg, ami 18 százalékos csökkenés a megelőző év azonos időszakához képest. „Ebben az adatban már javarészt azok az eljárások tükröződnek, amelyeket nem a hatóságok, hanem a tulajdonosok indítottak cégük bezárása érdekében” – mondta Tóth Tamás.

Az elmúlt hónapok jelentős visszaesése után novemberben ismét 2700 fölé emelkedett az új bejegyzések száma. Ez továbbra is jelentősen elmarad a tavalyi havi átlagoktól, de alátámasztja azt a vélekedést, hogy a január-márciusi nagy cégalapítási hullám után az élet előbb-utóbb visszatér a normális kerékvágásba – vélte az Opten ügyvezető igazgatója.

(MTI)

Lassan a kormány is felfogja: bajban a húsipar

Lassan a kormány ingerküszöbét is átlépi a magyar húsipar válságos helyzete. A szerdai kormányülésen már szóba került a gyulai, kapuvári és pápai húsos cégek helyzete: egyeztetésre hívják az adott önkormányzatok képviselőit.A kormány szerdai ülésén áttekintette a Gyulai Húskombinát, valamint a kaposvári és a pápai húsipari cég kérdését, és egyeztetést kezdeményez jövő hétfőre a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János és az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldása érdekében – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő.

Mint ismert, Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára múlt héten ígérte meg, hogy soron kívüli kormányzati intézkedések várhatók a Gyulai Húskombinát megmentésére, az üzem helyzetének rendezésére elkészült egy előterjesztés.

Gyorsan meg is találták a bűnbakokat

A kormányülésen természetesen pillanatok alatt meg is találták a bűnöst: eszerint a társaság működése kapcsán előállt nehéz helyzetért egyértelműen a tulajdonosokat és a menedzsmentet terheli a felelősség. „Éppen ezért a szakszervezeti vezetők is hangsúlyozták, hogy szombati megmozdulásukat nem kormányellenes felhanggal kívánják megtartani, pusztán szeretnék átadni a tárca képviselőjének a teljes húsipari ágazat megsegítését célzó kéréseiket, javaslataikat” – adta korábban hírül a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A minisztérium öntömjénező beszámolója szerint az érdek-képviseleti vezetők "üdvözölték" a nemrégiben elfogadott sertésstratégiát, és hangsúlyozták, hogy szeretnék folytatni a minisztérium és a szakszervezetek közötti párbeszédet az ágazat jövőjéről. A tárca képviselői hangsúlyozták, hogy a kormány a hazai és az uniós jogszabályok kereteinek megtartásával elkötelezett a Gyulai Húskombinát Zrt. munkahelyeinek megőrzése, a cég működőképességének fenntartása iránt mindaddig, amíg a szükséges szerkezetátalakítás, illetve esetleges tulajdonosváltás be nem következik.

Noha november 16-án Budai Gyula Békésen még azt mondta, hogy a Gyulai Húskombinát kedvezőbb helyzetben van, mint Kapuvár, ésszerűbb gazdálkodással és a márkatermékek megőrzésével az üzem működtethető, Máté Istvánné, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. megbízott felszámolója 300 embert érintő csoportos létszámleépítést jelentett be. Az MTI-nek azt mondta: irracionális háromszáz embert állásidőn tartani a Gyulai Húskombinátban; a pénz elfogyott, és a folyamatos termelésre belátható időn belül kevés az esély - olvasható a Magyar Nemzetben.

MTI - Magyar Nemzet - barikad.hu

A Fidesz/KDNP-nek köszönhetően folytatódik a magyar családok elszegényedése

2012. december 7. - 10:19

A kormány által nyilvánosságra hozott költségvetési fő számok ismét bizonyítják: a kormány nem képes kezelni a válságot, folytatódik a gazdaság leépülése, tovább szegényednek a magyar családok, zuhan az életszínvonal.

 

 

Ugyanakkor az energetika továbbra is jó üzlet egyeseknek: a katasztrofális hazai szabályozás miatt a szektor óriási profitot hoz a befektetőknek. Ugyanakkor a beruházások elmaradása miatt hazánk e téren növekvő importra szorul, azaz nő Magyarország energiafüggősége, egyre kiszolgáltatottabbak vagyunk.

Felháborító az is, hogy az Unió által Magyarországnak szánt kohéziós pénzekből csupán minden hetedik forint fordítható hazánk versenyképességének fejlesztésére. Az EU tehát láthatóan nem érdekelt az erős magyar gazdaság megteremtésében.

Magyarországnak olyan vezetésre van szüksége, mely a húzóágazatok, úgymint ipar, mezőgazdaság, turizmus, kutatás-fejlesztés megerősítését tűzi ki célul akár a gyarmattartók követeléseivel szemben is. A Jobbik e téren vallja: tündérmesék helyett radikális változás kell a gazdaságpolitikában is.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Bezárják a Dunaferr Lőrinci Meleghengerművét

Az ukrán ISD Donbass Csoport igazgatósága végleges döntést hozott arról, hogy a Dunaferr Zrt. Lőrinci Meleghengerművét bezárják.

A prémiumszabályzat és azzal összefüggésben a 2,1 százalékos béremelés kérdésében tovább tárgyalnak a szakszervezetek és a cégvezetés – közölték a társaságcsoport reprezentatív szakszervezetei pénteken.

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetég és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közös közleménye szerint képviselőik az elmúlt napokban konzultációt folytattak az ISD Donbass Csoport gazdasági és jogi vezérigazgató-helyetteseivel Donyeckben. A tárgyalás során kiderült, hogy az igazgatóság végleges döntést hozott a Lőrinci Meleghengermű bezárásáról.

Ezen kívül a dunaújvárosi nagyolvasztómű 1. számú kohóját január közepe után leállítják és átépítik. Az átépítés időpontja a bizonytalan pénzügyi helyzet miatt egyelőre nem ismert.

2012-12-08. 19:30

Áprilistól, az online pénztárgépeknek "hála", már másnap uszíthatják az álruhás fináncokat
Nem kérdés, hogy megtérül a pénztárgépek átalakítására szánt állami pénz - véli egy szakértő. A kereskedők szerint azonban nem biztos, hogy lesz elég idő a munkára.
 
 
Jövő április elsejétől az adóhatóság közvetlenül ellenőrzi majd a kereskedőket, hiszen összeköttetésben lesz az országban működő mintegy 400 ezer pénztárgéppel. Erre négy és fél milliárd forintot kell elkülöníteni a költségvetésből.
Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint ez az állami kiadás mindenképpen megtérül, hiszen jelenleg éves szinten a bruttó nemzeti össztermék negyede után nem adóznak. Az intézkedésnek preventív hatása is van, és az utólagos szankcionálást is segíti. Ha az adóhatóság például azt látja, hogy a rendszerével összekapcsolt pénztárgépbe egy zöldséges csak kétóránként üt egy tételt, akkor lehet, hogy másnap kiküldi az álruhás revizorát – tette hozzá a szakember.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség is indokoltnak látja az intézkedést. Vámos György, a szervezet főtitkára korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, kérdés, elegendő idő lesz-e arra, hogy az országban működő 400 ezer pénztárgépet alkalmassá tegyék az adóhatósággal való állandó összeköttetésre, vagy lecseréljék, ha kell.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október elején jelentette be a jövő évi költségvetést érintő kiigazítási programot. Ennek része az adóelkerülés mértékének csökkentése. Ettől az intézkedéstől jövőre 95 milliárd forinttal több áfabevételt vár a kormány.
(Kossuth Rádió)

Nem lesz tévé a falvakban 

2012. december 13., csütörtök 7:55 

       

A Népszabadság szerint a közműadó miatt falvak maradnak tévé és internet nélkül, míg a Magyar Nemzet arról ír, munkacsoport vizsgálhatja a titkosszolgálatok és a szervezett alvilág kapcsolatát.

 

A Népszabadság arról ír, hogy több mint százezer, a legszegényebbek közé tartozó településen szűnhet meg a tévé- és internetszolgáltatás a közműadó miatt. Az adónem a kisebb településeken szolgáltatókat a sávos adókedvezmény ellenére is veszteségessé teszi, ugyanis az egy előfizetőre jutó adó sokszor több ezer forintot jelent, amit nem lehet a fogyasztókra hárítani.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjaiból alakult ténymegállapító munkacsoport vizsgálhatja januártól a titkosszolgálatok és a szervezett alvilág kapcsolatát . Az átvilágítást az LMP-s Mile Lajos kezdeményezte.

A delmagyar.hu-ra hivatkozva az Index arról közöl írást, hogy ingyen kapnak kombinált parkolóbérletet és két személyre szóló éves fürdőbelépőt a szegedi önkormányzati képviselők. A cikkből az is kiderül, hogy ha a mai közgyűlésen elfogadja a szegedi képviselő-testület a városi cégvezetők prémiumfeladatát, akkor a prémium fogalma elveszti jelentőségét, és az a gazdasági társaságok vezetőinek visszamenőleges hatályú béremelésévé válik.

A Napi Gazdaságból kiderül: eredménytelennek nyilvánította az Országos Mentőszolgálat a túl magas ajánlat miatt a mentésirányítási rendszer fejlesztésére kiírt, nettó 2,27 milliárd forintos közbeszerzési eljárást. Hamarosan új közbeszerzést írnak ki, így biztosan meg kell hosszabbítani az uniós támogatás felhasználásának határidejét.

A Portfolio.hu írása szerint egyelőre megmenekült az E-Star a hitelezők elől, azonban a társaságnak a csődvédelem hatályba lépésétől számított 60 napon belül össze kell hívnia egy egyezségi tárgyalást. Ezen mind a biztosított, mind a nem biztosított hitelezők csoportjában meg kell szerezni a többségi támogatást, hogy megindulhasson majd a reorganizáció a hosszú távú fennmaradás érdekében.

A Penzcentrum.hu cikkében az áll: nem fognak jó ideig olcsóbb hitelt kapni a nagycsaládosok, ha új lakásra vágynak. A kamattámogatott hitelek díjai elérték a törvényi minimumot, ami alá már nem mehetnek a bankok. A lap annak járt utána, hogyan juthatnak lakáshoz a legjobb feltételekkel a családok.

Antimagyarizmus:: 2012-12-12. 22:34

Itt a legújabb "emberbarát reform": csak az a rákbeteg kaphatna modern gyógyszert, aki nem "reménytelen"  
 
A magyarok országa 2012. évben.....
 
,,,,
A nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését tervezi a kormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján megjelent előkészítő anyag szerint. Ha a kormány elfogadja, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés, viszont azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez.

Alapelv: a tb-t csak fizessük szépen, de ha reménytelennek találtatunk, dögöljünk meg minél hamarabb
Az orvosoknak szigorúbb előírások alapján kell kiválogatniuk a rákos betegek közül, hogy kik részesülhetnek a modern gyógyszeres kezelésekből, ha a kormány is rábólint arra a rendeletre, amelynek tervezete nemrég jelent meg az EMMI honlapján.
Az Országos Onkológiai Intézet nemrég körlevélben magyarázta a rákbetegkezelésben érintetteknek, hogy szükség van az erőteljes spórolásra az onkológia területén is. A minisztérium ezután tette közzé az „egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról” szóló közleményében a rákbetegségekre vonatkozó új irányelveket.
A betegszám-csökkentés leginkább a vastagbélrákkal küzdőket érintheti, de a kiválasztáshoz a korábbiaknál jóval több kritériumnak kell megfelelniük például a mellrákkal küzdő nőknek is.
A laikusok számára nehezen kibogozható módosító szöveg lényegében azt írja elő, hogy első körben csak azok az áttétes vastagbélrákos betegek részesülhetnek a célzott gyógyszeres kezelésben, akiknél van esély arra, hogy véglegesen meggyógyulnak, vagy operálható állapotba kerülnek. A súlyosabb eseteknél, tehát azoknál, akiknél néhány hónapon belül végzetessé válhat a daganatok terjedése, első körben kemoterápiát kell alkalmazni, és csak akkor lehet váltani a gyógyszerre, ha a hagyományos kezelés nem javított az állapotukon.
Az orvosok betegellenesnek tartják
Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa felháborítónak és betegellenesnek tartja azt az alapállást, amely jellemzi a napokban közzétett minisztériumi tervezetet. Bodoky György leszögezte, a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában.
Magyarországon a vastagbélrák vezető halálok, és európai összehasonlításban is az egyik legrosszabb adat, évente átlagosan kilencezer új esetet regisztrálnak. A kilencből ötezer a betegség késői felfedezése miatt egy éven belül meg is hal. Bodoky György szerint a sok ezres betegcsoportból a rendelet egy egészen szűk réteget választ ki, kizárólag azokat, akiknél meg van a remény a végleges gyógyulásra.
A minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára – szögezte le Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A professzor szerint az emberi életeken nem szabad takarékoskodni, akkor sem, ha a gyógyszer nem tudja megmenteni a beteget, csak meghosszabbíthatja az életét.
A modern gyógyszerek kezelés előnye, hogy a végstádiumos betegnél is meghosszabbíthatja az az időtartamot, amíg az érintettek családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is. A korábbi technológiák, mint a kemoterápia ezzel szemben drasztikus mellékhatásokkal járnak, legyengítik a betegek szervezetét, és folyamatos kórházi kezelést tesznek szükségessé.
(Index nyomán)

A magyar jelen - Sokan meghalnak ezen a télen is

2012. december 13., csütörtök 06:50
A felfele kúszó energiaárak és a rosszul felszerelt háztartások miatt többen életüket veszítik majd, mások pedig súlyosan megbetegszenek ezen a télen is. A hideg lakások miatt a brit társadalombiztosításra évente 1,36 milliárd font (mintegy 400 milliárd forint) többletköltség hárul, mert az idősebbeknél a hideg légzési elégtelenséget, agyvérzést és szívinfarktust válthat ki.


Erre az évre 27 000 körülire becsülik a tél miatt bekövetkező halálesetek számát, amelybe beletartoznak az elkerülhetők is, állapította meg az Age UK alapítvány. A hideg ára című jelentésükből kiderült, öt téli halálos áldozatból kettőnél az otthoni hideg a kiváltó ok. Svédországban és Finnországban szigorúbbak az építkezési szabványok, minden házban kötelező a szigetelés és a dupla rétegű festés, így az Egyesült Királyságban az enyhébb klíma ellenére hidegebbek a lakások, és több ember is hal meg feleslegesen a skandináv államokhoz képest. Minden egyes fok lehűlés 8000 újabb halálos áldozatot jelent. 16 fok alatt romlik a légzésfunkció, 12 foknál hidegebb környezet pedig már a keringést is megterheli. 6 fok alatt fennáll a kihűlés (hipotermia) veszélye.

„A gyéren hőszigetelt lakások és a meredeken emelkedő rezsiköltségek miatt az elmúlt években egyre több idős ember kényszerült arra, hogy a megélhetés fenntartása érdekében kevesebbet fűtsön” – állapította meg a jelentés.

Michelle Mitchell, az alapítvány általános elnöke elmondta: „Botrányos, hogy több tízezer embernek kell megbetegednie vagy meghalnia idén télen is, mert nem engedhetik meg maguknak a meleg lakást. Erkölcsileg felbecsülhetetlen károkat okoz, a társadalombiztosítás szempontjából viszont kiszámítható az a rendkívüli többletköltség, amit az áldozatok kezelése jelent. A probléma gyökerét a lakások nem megfelelő minősége adja, ami az energiaárakkal együtt választás elé állítja emberek millióit: vagy meleg lakásban él, vagy kifizeti a közüzemi számláit. Felszólítjuk a helyi hatóságokat, hogy nézzenek szembe a problémával mint kiemelt fontosságú egészségügyi kérdéssel, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az időseknek ne kelljen fagyoskodniuk. A kormánynak áldoznia kellene energiahatékonysági programokra.”

Az alapítvány kutatásából kiderült, sokan tévhitben élnek azzal kapcsolatban, hogy a kihűlés a legveszélyesebb, mivel ez 100 halálos áldozatból mindössze 1 esetben van jelen. Leginkább a szív- és érrendszeri hatások veszélyesek, 40 százalékos aránnyal. Minden, fűtésre költött 4 fontból (1200 forint) egyet meg lehetne takarítani jobb szigeteléssel.

Hozzászólás a beszélgetéshez

RSS